Ani z jabłek, ani z gruszek. Teraz robię ocet z jesiennych owoców na odporność i spalenie zbędnych kilogramów
Jabłka, gruszki, śliwki - jesień nie skąpi nam świeżych owoców. Wykorzystujemy je do przygotowania dżemów, soków i nalewki. Warto wykorzystać ten czas, by sporządzić na zimę ocet z owocu, zwanego polską cytryną. Jak to zrobić, by zachować właściwości zdrowotne pigwy?
Trwa właśnie sezon na zaprawianie owoców. Pośród konfitur i musów, zapomnieliśmy o tym, czym dla organizmu jest naturalny ocet. Tymczasem w zimowych miesiącach ocet jabłkowy i pigwowy nie tylko wzmocnią odporność. Przyspieszą spalanie zbędnych kilogramów i będą doskonałym, naturalnym zamiennikiem dla octu spirytusowego.
Jabłka czy śliwki to sztandarowe owoce jesienne, ale warto przypomnieć sobie również te zapomniane. Na przykład pigwę pospolitą, jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Z wyglądu przypomina nieco jabłko czy gruszkę, jest jednak od nich twardsza i ma niezwykły aromat. Ma również nieprzebrane właściwości zdrowotne. Nazwa "polska cytryna" wynika z tego, że zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera odporność w okresie zimowym.
Jesienne owoce cenimy za to, że można je jeść prosto z drzewa. Wtedy są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin. Z pigwą jest nieco inaczej. Jak podaje Agnieszka Jabłońska-Adamska w serwisie zdrowie.interia.pl: "Pigwa jest zwykle nieco kwaśna, cierpka i gorzka, a przy tym twarda. Czy można jeść ją na surowo? Nie jest to zalecane. Owoce pigwy nie nadają się do spożywania bez wcześniejszej obróbki, jednak można z nich przygotować przepyszne przetwory". Te przetwory to nie tylko pełne cukru dżemy i soki. Warto przypomnieć sobie przepis na ocet z pigwy, który ma dużo więcej właściwości zdrowotnych.
Przepis na ocet z pigwy jest bardzo podobny do receptury octu jabłkowego domowej roboty:
Składniki:
- kilogram pigwy,
- 4 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego,
- 1,5 litra przegotowanej wody,
- kilka łyżek domowego octu osobowego lub matka octowa.
Sposób przygotowania:
- Pigwę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Umieść je w szklanym lub ceramicznym naczyniu.
- Zalej owoce wodą tak, aby były całkowicie zakryte. Dodaj cukier lub miód, a także matkę octową lub kilka łyżek octu owocowego.
- Przykryj naczynie gazą lub cienką tkaniną, aby umożliwić dostęp powietrza i umieść je w ciemnym, ciepłym miejscu.
- Codziennie mieszaj zawartość, aby nie dopuścić do tworzenia się pleśni na powierzchni. Proces fermentacji trwa około 4-6 tygodni. Gdy ocet będzie gotowy, przefiltruj go przez gazę do butelek, szczelnie zakorkuj i przechowuj w chłodnym miejscu.
Ocet z pigwy czasami jest nazywany octem młodości. Wynika to z jego zawartości. Znajdziemy w przede wszystkim witaminę C, która wspiera odporność. Witamina B korzystnie wpływa na układ nerwowy, a witamina A jest korzystna dla narządu wzroku i kondycji skóry. Jeśli dodamy do tego zawarte w produkcie pierwiastki takie jak magnez, potas i żelazo, ocet ten okazuje się zbawieniem dla mięśni, serca i całego układu krwionośnego.
Dzięki temu, że przygotowanie octu z pigwy nie wymaga stosowania wysokich temperatur, zachowuje się w nim więcej witamin. Jego produkcja opiera się na procesach fermentacyjnych, dzięki którym staje się naturalnym probiotykiem, wspierającym pracę jelit. Obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów oraz wspomaga trawienie. Jego spożycie gasi uczucie głodu i przyspiesza metabolizm, co jest istotne dla osób dbających o wagę.
Ocet z pigwy wspiera zdrowie naszego organizmu, nie znaczy to jednak, że można go spożywać w nieograniczonych ilościach. Powinien być uzupełnieniem diety, a nie jej podstawą. Jeśli chcesz go spożywać jako środek na wsparcie odporności i odchudzania, zawsze rozcieńczaj go z wodą w proporcji 2 łyżki na szklankę wody. Taki shot octowy przed posiłkiem wzmaga w żołądku produkcję kwasu solnego i enzymów trawiennych, co sprzyja lepszemu trawieniu pokarmów.
Ocet pigwowy ma również wiele zastosowań kulinarnych. Możesz go używać do zakwaszania zup i doprawiania sosów, wszędzie tam, gdzie używasz octu spirytusowego lub cytryny. Nadaje się do surówek i sosów sałatkowych, a także do mięsnych marynat. Możesz skropić nim pieczoną rybę, galaretę mięsną lub wykorzystać do przygotowania domowej musztard czy keczupu.
Źródło: terazgotuje.pl, interia.zdrowie.pl
Zobacz też:
Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu
Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu
Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka