Reklama
Reklama

Ani z jabłek, ani z gruszek. Teraz robię ocet z jesiennych owoców na odporność i spalenie zbędnych kilogramów

Jabłka, gruszki, śliwki - jesień nie skąpi nam świeżych owoców. Wykorzystujemy je do przygotowania dżemów, soków i nalewki. Warto wykorzystać ten czas, by sporządzić na zimę ocet z owocu, zwanego polską cytryną. Jak to zrobić, by zachować właściwości zdrowotne pigwy?

Trwa właśnie sezon na zaprawianie owoców. Pośród konfitur i musów, zapomnieliśmy o tym, czym dla organizmu jest naturalny ocet. Tymczasem w zimowych miesiącach ocet jabłkowy i pigwowy nie tylko wzmocnią odporność. Przyspieszą spalanie zbędnych kilogramów i będą doskonałym, naturalnym zamiennikiem dla octu spirytusowego. 

Jesienne owoce nie tylko na dżem i sok  

Jabłka czy śliwki to sztandarowe owoce jesienne, ale warto przypomnieć sobie również te zapomniane. Na przykład pigwę pospolitą, jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Z wyglądu przypomina nieco jabłko czy gruszkę, jest jednak od nich twardsza i ma niezwykły aromat. Ma również nieprzebrane właściwości zdrowotne. Nazwa "polska cytryna" wynika z tego, że zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera odporność w okresie zimowym.  

Reklama

Jesienne owoce cenimy za to, że można je jeść prosto z drzewa. Wtedy są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin. Z pigwą jest nieco inaczej. Jak podaje Agnieszka Jabłońska-Adamska w serwisie zdrowie.interia.pl: "Pigwa jest zwykle nieco kwaśna, cierpka i gorzka, a przy tym twarda. Czy można jeść ją na surowo? Nie jest to zalecane. Owoce pigwy nie nadają się do spożywania bez wcześniejszej obróbki, jednak można z nich przygotować przepyszne przetwory". Te przetwory to nie tylko pełne cukru dżemy i soki. Warto przypomnieć sobie przepis na ocet z pigwy, który ma dużo więcej właściwości zdrowotnych.  

Ocet z pigwy - przepis 

Przepis na ocet z pigwy jest bardzo podobny do receptury octu jabłkowego domowej roboty:

Składniki:  

  • kilogram pigwy,  
  • 4 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego, 
  • 1,5 litra przegotowanej wody, 
  • kilka łyżek domowego octu osobowego lub matka octowa.  

Sposób przygotowania:   

  1. Pigwę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Umieść je w szklanym lub ceramicznym naczyniu. 
  2. Zalej owoce wodą tak, aby były całkowicie zakryte. Dodaj cukier lub miód, a także matkę octową lub kilka łyżek octu owocowego. 
  3. Przykryj naczynie gazą lub cienką tkaniną, aby umożliwić dostęp powietrza i umieść je w ciemnym, ciepłym miejscu. 
  4. Codziennie mieszaj zawartość, aby nie dopuścić do tworzenia się pleśni na powierzchni. Proces fermentacji trwa około 4-6 tygodni. Gdy ocet będzie gotowy, przefiltruj go przez gazę do butelek, szczelnie zakorkuj i przechowuj w chłodnym miejscu. 

Jakie właściwości ma ocet z pigwy? 

Ocet z pigwy czasami jest nazywany octem młodości. Wynika to z jego zawartości. Znajdziemy w przede wszystkim witaminę C, która wspiera odporność. Witamina B korzystnie wpływa na układ nerwowy, a witamina A jest korzystna dla narządu wzroku i kondycji skóry. Jeśli dodamy do tego zawarte w produkcie pierwiastki takie jak magnez, potas i żelazo, ocet ten okazuje się zbawieniem dla mięśni, serca i całego układu krwionośnego. 

Dzięki temu, że przygotowanie octu z pigwy nie wymaga stosowania wysokich temperatur, zachowuje się w nim więcej witamin. Jego produkcja opiera się na procesach fermentacyjnych, dzięki którym staje się naturalnym probiotykiem, wspierającym pracę jelit. Obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów oraz wspomaga trawienie. Jego spożycie gasi uczucie głodu i przyspiesza metabolizm, co jest istotne dla osób dbających o wagę.   

Jak stosować ocet z pigwy?  

Ocet z pigwy wspiera zdrowie naszego organizmu, nie znaczy to jednak, że można go spożywać w nieograniczonych ilościach. Powinien być uzupełnieniem diety, a nie jej podstawą. Jeśli chcesz go spożywać jako środek na wsparcie odporności i odchudzania, zawsze rozcieńczaj go z wodą w proporcji 2 łyżki na szklankę wody. Taki shot octowy przed posiłkiem wzmaga w żołądku produkcję kwasu solnego i enzymów trawiennych, co sprzyja lepszemu trawieniu pokarmów. 

Ocet pigwowy ma również wiele zastosowań kulinarnych. Możesz go używać do zakwaszania zup i doprawiania sosów, wszędzie tam, gdzie używasz octu spirytusowego lub cytryny. Nadaje się do surówek i sosów sałatkowych, a także do mięsnych marynat. Możesz skropić nim pieczoną rybę, galaretę mięsną lub wykorzystać do przygotowania domowej musztard czy keczupu.  

Źródło: terazgotuje.pl, interia.zdrowie.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce