Maślane ciasto ze śliwkami i cynamonem. Śliwkowa Panienka - idealny przepis na weekendowy deser
Gdy zbliża się jesień, większość z nas ma ochotę na słodkości z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon. Doskonale łączy się on z jabłkami i gruszkami, jednak równie dobrze pasuje do śliwek. Sezon na nie trwa stosunkowo krótko, dlatego warto go wykorzystać, przygotowując aromatyczne ciasto o wdzięcznej nazwie Śliwkowa Panienka.
Wilgotne, maślane, a przy tym lekkie jak puch ciasto Śliwkowa Panienka to wyjątkowo udany wariant drożdżowego placka z sezonowymi owocami. Jeśli masz bardzo soczyste śliwki, pamiętaj o tym, aby układać skórką do ciasta, sprawi to, że sok nie przedostanie się do masy, dzięki czemu unikniesz zakalca, a deser wyjdzie perfekcyjnie. Taki placek możesz podać solo lub w towarzystwie lodów waniliowych (najlepiej, kiedy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe), a nawet bitej śmietany.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Oprócz niej zaopatrz się, w następujące składniki:
- 400 g śliwek,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 20 g świeżych drożdży,
- 50 ml mleka,
- 350 g mąki pszennej,
- 75 g białego cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 100 ml maślanki,
- 2 jajka,
- 50 g masła,
- szczypta soli.
Umyj śliwki i przekrój na połówki, usuwając pestki. Rozkrusz drożdże do mleka podgrzanego do 35-40°C. Dodaj po łyżeczce cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z zaczynem ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Przesiej do miski resztę mąki. Wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do produktów sypkich dodaj podgrzane do temperatury pokojowej jajka i maślankę. Wlej wyrośnięty zaczyn.
Wyrób wszystkie składniki (dłonią lub mikserem z hakami) na gładkie ciasto. Pod koniec dodaj płynne masło. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (do czasu, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość).
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Natłuść rant formy. Ponownie wyrób ciasto. Spłaszcz je na okrągły placek i umieść go na dnie tortownicy. Na wierzchu ułóż połówki śliwek (miąższem do góry). Odstaw na kolejną godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki.
Oprósz śliwki na cieście cynamonem i cukrem trzcinowym. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35 minut. Pozostaw na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Oddziel ciasto nożem od brzegów formy i wystudź na kratce.
Wytrawni kucharze dodają do kremu z dyni sok. Zupa zyskuje niepowtarzalny smak
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie
Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły