Reklama
Reklama

Najpyszniejsza tarta z dyni, jaką jadłam. Aromatyczny spód nadaje jej wyjątkowego smaku

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią rozgrzewające potrawy i napoje. To czas, kiedy będzie królować dynia oraz aromatyczne przyprawy. Jeśli już teraz nie możesz się doczekać tego klimatu, podpowiadamy przepis, który przyniesie ci jego namiastkę. Ta tarta z dynią jest orzechowa, słodka i mocno aromatyczna. Idealnie sprawdzi się na rozpoczęcie jesieni.

Tarta z dyni — nie tylko do kawy

Pierwsze chłodne dni to nie powód do smutku. Wiele osób właśnie jesień uważa za najlepszą porę roku. To okazja, aby wreszcie zaszyć się w zaciszu własnego domu z kubkiem gorącego kakao czy aromatycznej herbaty. Niepowtarzalny klimat pierwszych dni jesieni to okazja do świętowania. Jak wiadomo, jednym z najlepszych sposobów na celebrację jest przygotowanie pysznego ciasta. Dlatego jeśli twoi bliscy lub przyjaciele narzekają na koniec lata, zrób im niespodziankę i poczęstuj ich tym dyniowym ciastem. Szybko zrozumieją, że początek jesieni to wcale nie jest powód do smutku.

Dynia to wdzięczne warzywo, które idealnie nadaje się do potraw na słono i na słodko. Często spotykana jest w deserach w otoczeniu mocnych, korzennych przypraw. Tak też jest i w tym przepisie. To, co go wyróżnia to obecność orzechów, które znajdują się w spodzie do ciasta. Dzięki nim jego smak jest o wiele lepiej zrównoważony, a szczypta soli sprawia, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny deser i zaskocz swoich bliskich.

Zobacz także: To najlepszy deser z pistacjami. Prosty do zrobienia, obłędnie kremowy

Tarta z dyni na orzechowym spodzie

Składniki na orzechowy spód:

  • 80 g orzechów pekan,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 30 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 60 ml lodowatej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 300 g purée z dyni,
  • 150 g cukru,
  • 180 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta zmielonych goździków,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 190 st. C. Następnie przejdź do przygotowania spodu. W malakserze umieść orzechy, mąkę, sól oraz cukier. Blenduj, aż składniki będą mocno rozdrobnione. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i ponownie miksuj. Na końcu dolej wody i ponownie blenduj, aż całość będzie jednolita i nie będzie śladów suchej mąki. Tak przygotowaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na tarte i za pomocą rąk równo je rozłóż i mocno dociśnij. Przykryj papierem do pieczenia i rozsyp na wierzchu ryż lub specjalne ciężarki. Dzięki nim spód nie będzie się wybrzuszał. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij formę, pozbądź się wierzchniej warstwy papieru, delikatnie nakłuj spód widelcem i ponownie wsuń go na 10-12 minut do piekarnika. Kiedy będzie gotowy, wyjmij go i pozostaw do ostudzenia.

Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 st. C. W dużej misce umieść wszystkie składniki na krem i zmieszaj je ze sobą za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Następnie wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Wsuń do pieca na ok. 45-50 minut. Poznasz, że tarta jest gotowa, kiedy jej środek będzie praktycznie ścięty. Wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aby stężała. Dopiero po kilku godzinach będzie gotowa do pokrojenia i podania. Najlepiej będzie smakować z odrobiną bitej śmietany.

Kultowa zapiekanka z bagietki. Dobro luksusowe z PRL-u


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | orzechy