Najpyszniejsza tarta z dyni, jaką jadłam. Aromatyczny spód nadaje jej wyjątkowego smaku
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią rozgrzewające potrawy i napoje. To czas, kiedy będzie królować dynia oraz aromatyczne przyprawy. Jeśli już teraz nie możesz się doczekać tego klimatu, podpowiadamy przepis, który przyniesie ci jego namiastkę. Ta tarta z dynią jest orzechowa, słodka i mocno aromatyczna. Idealnie sprawdzi się na rozpoczęcie jesieni.
Pierwsze chłodne dni to nie powód do smutku. Wiele osób właśnie jesień uważa za najlepszą porę roku. To okazja, aby wreszcie zaszyć się w zaciszu własnego domu z kubkiem gorącego kakao czy aromatycznej herbaty. Niepowtarzalny klimat pierwszych dni jesieni to okazja do świętowania. Jak wiadomo, jednym z najlepszych sposobów na celebrację jest przygotowanie pysznego ciasta. Dlatego jeśli twoi bliscy lub przyjaciele narzekają na koniec lata, zrób im niespodziankę i poczęstuj ich tym dyniowym ciastem. Szybko zrozumieją, że początek jesieni to wcale nie jest powód do smutku.
Dynia to wdzięczne warzywo, które idealnie nadaje się do potraw na słono i na słodko. Często spotykana jest w deserach w otoczeniu mocnych, korzennych przypraw. Tak też jest i w tym przepisie. To, co go wyróżnia to obecność orzechów, które znajdują się w spodzie do ciasta. Dzięki nim jego smak jest o wiele lepiej zrównoważony, a szczypta soli sprawia, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny deser i zaskocz swoich bliskich.
Zobacz także: To najlepszy deser z pistacjami. Prosty do zrobienia, obłędnie kremowy
Składniki na orzechowy spód:
- 80 g orzechów pekan,
- 160 g mąki pszennej,
- 30 g cukru,
- 100 g masła,
- 60 ml lodowatej wody,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 300 g purée z dyni,
- 150 g cukru,
- 180 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki suszonego imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta zmielonych goździków,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli.
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 190 st. C. Następnie przejdź do przygotowania spodu. W malakserze umieść orzechy, mąkę, sól oraz cukier. Blenduj, aż składniki będą mocno rozdrobnione. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i ponownie miksuj. Na końcu dolej wody i ponownie blenduj, aż całość będzie jednolita i nie będzie śladów suchej mąki. Tak przygotowaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na tarte i za pomocą rąk równo je rozłóż i mocno dociśnij. Przykryj papierem do pieczenia i rozsyp na wierzchu ryż lub specjalne ciężarki. Dzięki nim spód nie będzie się wybrzuszał. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij formę, pozbądź się wierzchniej warstwy papieru, delikatnie nakłuj spód widelcem i ponownie wsuń go na 10-12 minut do piekarnika. Kiedy będzie gotowy, wyjmij go i pozostaw do ostudzenia.
Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 st. C. W dużej misce umieść wszystkie składniki na krem i zmieszaj je ze sobą za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Następnie wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Wsuń do pieca na ok. 45-50 minut. Poznasz, że tarta jest gotowa, kiedy jej środek będzie praktycznie ścięty. Wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aby stężała. Dopiero po kilku godzinach będzie gotowa do pokrojenia i podania. Najlepiej będzie smakować z odrobiną bitej śmietany.
Kultowa zapiekanka z bagietki. Dobro luksusowe z PRL-u
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut