Reklama
Reklama

Wytrawni kucharze dodają do kremu z dyni sok. Zupa zyskuje niepowtarzalny smak

Dynia to warzywo o delikatnym smaku oraz aromacie. Dzięki temu można dodawać ją do wielu dań, ponieważ doskonale komponuje się z większością składników. Z warzywa mogą jednak być niezadowolone osoby, które lubią intensywne i mocne smaki. Na szczęście do czasu. Okazuje się, że dynia może być pikantna i ciekawa, jeśli wiemy, w jaki sposób ją przygotować. Ta zupa to jedynie udowodni.


Co daje sok pomarańczowy w zupie z dyni? Jej smak cię zaskoczy

Większość osób, kiedy usłyszy zupa z dyni, widzi aksamitny krem o lekko słodkim smaku i delikatnym aromacie przypraw. Jest to rzeczywiście jeden z najpopularniejszych sposobów na jego przygotowanie. Może się jednak bardzo szybko znudzić.

Dynia to warzywo, które bardzo dobrze znosi eksperymenty. Będzie mogło stanowić podstawę lub dodatek do dań z różnych części świata — amerykańskie pumpkin pie, azjatyckie curry czy może dynia marynowana ze Skandynawii to tylka kilka opcji, dzięki którym nabiera całkiem innego charakteru. Jej smak nie musi iść jedynie z klasycznymi przyprawami, które dobrze znamy w polskiej kuchni.

Przepis na zupę z dyni z sokiem pomarańczowym to jeden z pomysłów, który na pewno sprawi, że pozbędziemy się z naszej kuchni nudy. Danie bogate jest nie tylko w kwaśny sok, ale także ostrą papryczkę chili oraz skórkę i sok z limonki. W tym nowym wydaniu króluje pikantność oraz kwaskowość. Kremowości zupie nadaje nie tylko dynia, ale także spora dawka śmietany. Dzięki tym składnikom potrawa jest dobrze zrównoważona, a jej smak nawet dla największych smakowych tradycjonalistów będzie miłym zaskoczeniem. Koniecznie spróbuj tego przepisu, jeśli szukasz nowych inspiracji.

Zobacz także: Placki z dynią i jabłkami na maślance. Nie tylko dzieci się nimi zajadają

Krem z dyni z sokiem pomarańczowym — przepis

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,
  • 2 cebule,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka oleju,
  • 500 ml soku pomarańczowego,
  • 250 g bulionu,
  • 1 limonka,
  • 0,5 łyżeczki przypraw korzennych,
  • 250 g śmietany,
  • sól,
  • dodatkowo: garść pestek dyni, pęczek pietruszki, łyżka śmietany.

Umyj dynię, przekrój ją na pół i wydrąż pestki. Następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i również pokrój ją w kostkę. Papryczkę chili umyj, przekrój na pół, wydłub pestki i posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa i podsmażaj przez 5-7 minut. Powinny być porządnie zarumienione. Następnie dodaj sok pomarańczowy oraz bulion, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 25-30 minut do momentu, aż dynia będzie miękka i będzie się rozpadać.

Limonkę wyparz, a następnie zetrzyj jej skórkę oraz wyciśnij sok. Dodaj do zupy wraz z solą i przyprawami korzennymi. Następnie dodaj śmietanę, ale najpierw ją zahartuj, aby się nie zwarzyła. Zdejmij zupę z gazu, zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego i ponownie wstaw na ogień. Gotuj przez kolejne 4-5 minut. Zupa będzie gotowa do podania.

Pestki z dyni możesz uprażyć na suchej patelni. Pietruszkę drobno posiekaj. Zupę podawaj posypaną pestkami i pietruszką wraz z kleksem kwaśnej śmietany. Będzie doskonale komponować się ze świeżym pieczywem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa