Reklama
Reklama

Masz dwie łyżki? Zrób pączki holenderskie Oliebollen

Okres karnwału to czas, kiedy w wielu domach pojawiają się pączki. Tradycjonaliście wybierają zazwyczaj te z różą, dżemem lub budyniem, jeśli jednak lubisz kulinarne eksperymenty, postaw na pączki holenderskie Oliebollen. Te pyszne drożdżowe słodkości smażone na głębokim tłuszczu, skrywają w sobie nietypowe dodatki. Sprawdź, jak je zrobić.

Pączki holenderskie Oliebollen powstają, jak tradycyjne pączusie, z ciasta drożdżowego. Tym, co je wyróżnia, to dodatki i sposób smażenia. Do ciasta na holenderskie dodajemy pokrojone jabłko i rodzynki. Pączki formujemy za pomocą dwóch łyżek i smażymy na głębokim tłuszczu.

Sprawdź także: Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową

Reklama

Przepis na pączki holenderskie Oliebollen 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mąki pszennej typ 450,
  • 500 ml mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • jabłko,
  • pół szklanki rodzynek.

Do smażenia:

  • 1 l oleju.

Do udekorowania:

  • cukier puder.

Gotowe pączki możesz oprószyć cukrem pudrem, możesz także przygotowac do nich lukier. 

Jak zrobić pączki holenderskie Oliebollen?

Mleko podgrzej w rondelku - powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do miski pokrusz świeże drożdże. Wsyp cukier. Składnik zalej ciepłym mlekiem. Zaczyn wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy. Wbij jedno całe jajko. Następnie wlej zaczyn. Składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Do ciasta dodaj rodzynki i pokrojone jabłko. Składniki ponownie wymieszaj. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do garnka wlej litr oleju. Rozgrzej do temperatury 180 stopni. Dwie łyżki zanurz w rozgrzanym oleju, następnie nabierz nimi ciasto i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Pączki oliebollen smaż partiami (po około 6 pączków w jednej partii). Wyciągaj na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, kiedy nabiorą pięknego, złocistego koloru.Przed podaniem oliebollen oprósz cukrem pudrem.

Źródła: terazgotuje.pl 


Zobacz też:

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze