Reklama
Reklama

Masz dwie łyżki? Zrób pączki holenderskie Oliebollen

Okres karnwału to czas, kiedy w wielu domach pojawiają się pączki. Tradycjonaliście wybierają zazwyczaj te z różą, dżemem lub budyniem, jeśli jednak lubisz kulinarne eksperymenty, postaw na pączki holenderskie Oliebollen. Te pyszne drożdżowe słodkości smażone na głębokim tłuszczu, skrywają w sobie nietypowe dodatki. Sprawdź, jak je zrobić.

Pączki holenderskie Oliebollen powstają, jak tradycyjne pączusie, z ciasta drożdżowego. Tym, co je wyróżnia, to dodatki i sposób smażenia. Do ciasta na holenderskie dodajemy pokrojone jabłko i rodzynki. Pączki formujemy za pomocą dwóch łyżek i smażymy na głębokim tłuszczu.

Sprawdź także: Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową

Przepis na pączki holenderskie Oliebollen 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mąki pszennej typ 450,
  • 500 ml mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • jabłko,
  • pół szklanki rodzynek.

Do smażenia:

  • 1 l oleju.

Do udekorowania:

  • cukier puder.

Gotowe pączki możesz oprószyć cukrem pudrem, możesz także przygotowac do nich lukier. 

Jak zrobić pączki holenderskie Oliebollen?

Mleko podgrzej w rondelku - powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do miski pokrusz świeże drożdże. Wsyp cukier. Składnik zalej ciepłym mlekiem. Zaczyn wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy. Wbij jedno całe jajko. Następnie wlej zaczyn. Składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Do ciasta dodaj rodzynki i pokrojone jabłko. Składniki ponownie wymieszaj. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do garnka wlej litr oleju. Rozgrzej do temperatury 180 stopni. Dwie łyżki zanurz w rozgrzanym oleju, następnie nabierz nimi ciasto i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Pączki oliebollen smaż partiami (po około 6 pączków w jednej partii). Wyciągaj na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, kiedy nabiorą pięknego, złocistego koloru.Przed podaniem oliebollen oprósz cukrem pudrem.

Źródła: terazgotuje.pl 


Zobacz też:

W lodówce zostały ci te składniki? Zrób pyszne zapiekanki na bagietce

Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Zrobisz ją szybko, a goście zjedzą do ostatniego okruszka

Obiad cwanej gospodyni. Aromatyczna marynata doda mięsu więcej smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze