Masz dwie łyżki? Zrób pączki holenderskie Oliebollen
Okres karnwału to czas, kiedy w wielu domach pojawiają się pączki. Tradycjonaliście wybierają zazwyczaj te z różą, dżemem lub budyniem, jeśli jednak lubisz kulinarne eksperymenty, postaw na pączki holenderskie Oliebollen. Te pyszne drożdżowe słodkości smażone na głębokim tłuszczu, skrywają w sobie nietypowe dodatki. Sprawdź, jak je zrobić.
Pączki holenderskie Oliebollen powstają, jak tradycyjne pączusie, z ciasta drożdżowego. Tym, co je wyróżnia, to dodatki i sposób smażenia. Do ciasta na holenderskie dodajemy pokrojone jabłko i rodzynki. Pączki formujemy za pomocą dwóch łyżek i smażymy na głębokim tłuszczu.
Sprawdź także: Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej typ 450,
- 500 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- szczypta soli,
- jajko,
- jabłko,
- pół szklanki rodzynek.
Do smażenia:
- 1 l oleju.
Do udekorowania:
- cukier puder.
Gotowe pączki możesz oprószyć cukrem pudrem, możesz także przygotowac do nich lukier.
Mleko podgrzej w rondelku - powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do miski pokrusz świeże drożdże. Wsyp cukier. Składnik zalej ciepłym mlekiem. Zaczyn wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy. Wbij jedno całe jajko. Następnie wlej zaczyn. Składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Do ciasta dodaj rodzynki i pokrojone jabłko. Składniki ponownie wymieszaj. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do garnka wlej litr oleju. Rozgrzej do temperatury 180 stopni. Dwie łyżki zanurz w rozgrzanym oleju, następnie nabierz nimi ciasto i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Pączki oliebollen smaż partiami (po około 6 pączków w jednej partii). Wyciągaj na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, kiedy nabiorą pięknego, złocistego koloru.Przed podaniem oliebollen oprósz cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W lodówce zostały ci te składniki? Zrób pyszne zapiekanki na bagietce
Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Zrobisz ją szybko, a goście zjedzą do ostatniego okruszka
Obiad cwanej gospodyni. Aromatyczna marynata doda mięsu więcej smaku