Masz ochotę na coś słodkiego? Sernik Oreo zawsze się udaje
Sernik Oreo ma niesamowicie kremową konsystencję i pyszny ciasteczkowy spód czekoladowy. Choć - ze względu na banalny przepis - wydaje się prostym ciastem, to położony na stole - od razu przyciąga uwagę. Jest apetyczny, elegancki i przede wszystkim przepyszny.
Sernik Oreo może z powodzeniem zastąpić torcik na uroczystościach. Jeśli zależy ci na efektownym, a zarazem prostym do zrobienia deserze, będzie to idealny wybór. Spód powstaje z rozdrobnionych ciasteczek i masła, dzięki któremu - nawet po podpieczeniu - pozostaje wilgotny. Do aksamitnej masy serowej, która trafia na spód, dodaje się wnętrze ciasteczek Oreo, co wzbogaca krem i podkręca jego smak. Całość prezentuje się apetycznie i elegancko. Już przy pierwszym kęsie poczujesz, że deser dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 16 ciastek Oreo,
- 10 herbatników kakaowych,
- 70 g masła,
- 500 g serka śmietankowego albo zmielonego trzykrotnie twarogu sernikowego,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 150 g cukru,
- 2 jajka,
- żółtko,
- opakowanie budyniu śmietankowego.
Do dekoracji:
- kilka dodatkowych ciastek Oreo,
- polewa czekoladowa.
Sposób wykonania:
Masło rozpuść w rondelku. Nie musi być w pełni płynne. Ciastka Oreo rozłóż, wyciągnij z nich masę do osobnej miski. Pozostałe części rozdrobnij wraz z herbatnikami kakaowymi. Połącz z roztopionym masłem. Wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 18 cm i umieść go w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyciągnij.
Pozostały krem z ciasteczek zmiksuj krótko z serkiem śmietankowym. Dodaj cukier, jajka i żółtko. Zmiksuj. Wlewaj partiami śmietankę, dalej miksując. Na koniec wmieszaj proszek z budyniu śmietankowego.
Wyciągnij spód z lodówki. Wylej przygotowaną masę na upieczony spód. Ponownie umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza na około 50-60 minut. Po tym czasie zostaw go, nie otwierając drzwiczek przez 10-15 minut. Po tym czasie studź przy uchylonym piekarniku.
Gdy sernik będzie zimny, możesz udekorować go polewą czekoladową (rozpuść tabliczkę czekolady z odrobiną płynnej śmietanki kremówki) i ciasteczkami Oreo.
Źródło: terazgotuje.pl
Ciastka Oreo podziel na pół. Wbij je na wierzch sernika.
Zobacz też:
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach