Reklama
Reklama

Masz ochotę na coś słodkiego? Sernik Oreo zawsze się udaje

Sernik Oreo ma niesamowicie kremową konsystencję i pyszny ciasteczkowy spód czekoladowy. Choć - ze względu na banalny przepis - wydaje się prostym ciastem, to położony na stole - od razu przyciąga uwagę. Jest apetyczny, elegancki i przede wszystkim przepyszny.

Sernik Oreo zamiast tortu

Sernik Oreo może z powodzeniem zastąpić torcik na uroczystościach. Jeśli zależy ci na efektownym, a zarazem prostym do zrobienia deserze, będzie to idealny wybór. Spód powstaje z rozdrobnionych ciasteczek i masła, dzięki któremu - nawet po podpieczeniu - pozostaje wilgotny. Do aksamitnej masy serowej, która trafia na spód, dodaje się wnętrze ciasteczek Oreo, co wzbogaca krem i podkręca jego smak. Całość prezentuje się apetycznie i elegancko. Już przy pierwszym kęsie poczujesz, że deser dosłownie rozpływa się w ustach. 

Sernik Oreo - przepis

Składniki:

  • 16 ciastek Oreo, 
  • 10 herbatników kakaowych, 
  • 70 g masła, 
  • 500 g serka śmietankowego albo zmielonego trzykrotnie twarogu sernikowego, 
  • 100 ml śmietanki 30%, 
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka, 
  • żółtko, 
  • opakowanie budyniu śmietankowego.

Do dekoracji: 

  • kilka dodatkowych ciastek Oreo,
  • polewa czekoladowa.

Sposób wykonania:

Masło rozpuść w rondelku. Nie musi być w pełni płynne. Ciastka Oreo rozłóż, wyciągnij z nich masę do osobnej miski. Pozostałe części rozdrobnij wraz z herbatnikami kakaowymi. Połącz z roztopionym masłem. Wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 18 cm i umieść go w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyciągnij.  

Pozostały krem z ciasteczek zmiksuj krótko z serkiem śmietankowym. Dodaj cukier, jajka i żółtko. Zmiksuj. Wlewaj partiami śmietankę, dalej miksując. Na koniec wmieszaj proszek z budyniu śmietankowego.  

Wyciągnij spód z lodówki. Wylej przygotowaną masę na upieczony spód. Ponownie umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza na około 50-60 minut. Po tym czasie zostaw go, nie otwierając drzwiczek przez 10-15 minut. Po tym czasie studź przy uchylonym piekarniku. 

Gdy sernik będzie zimny, możesz udekorować go polewą czekoladową (rozpuść tabliczkę czekolady z odrobiną płynnej śmietanki kremówki) i ciasteczkami Oreo.

Źródło: terazgotuje.pl

Ciastka Oreo podziel na pół. Wbij je na wierzch sernika. 

Zobacz też:

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | impreza