Masz ochotę na coś słodkiego? Sernik Oreo zawsze się udaje
Sernik Oreo ma niesamowicie kremową konsystencję i pyszny ciasteczkowy spód czekoladowy. Choć - ze względu na banalny przepis - wydaje się prostym ciastem, to położony na stole - od razu przyciąga uwagę. Jest apetyczny, elegancki i przede wszystkim przepyszny.
Sernik Oreo może z powodzeniem zastąpić torcik na uroczystościach. Jeśli zależy ci na efektownym, a zarazem prostym do zrobienia deserze, będzie to idealny wybór. Spód powstaje z rozdrobnionych ciasteczek i masła, dzięki któremu - nawet po podpieczeniu - pozostaje wilgotny. Do aksamitnej masy serowej, która trafia na spód, dodaje się wnętrze ciasteczek Oreo, co wzbogaca krem i podkręca jego smak. Całość prezentuje się apetycznie i elegancko. Już przy pierwszym kęsie poczujesz, że deser dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 16 ciastek Oreo,
- 10 herbatników kakaowych,
- 70 g masła,
- 500 g serka śmietankowego albo zmielonego trzykrotnie twarogu sernikowego,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 150 g cukru,
- 2 jajka,
- żółtko,
- opakowanie budyniu śmietankowego.
Do dekoracji:
- kilka dodatkowych ciastek Oreo,
- polewa czekoladowa.
Sposób wykonania:
Masło rozpuść w rondelku. Nie musi być w pełni płynne. Ciastka Oreo rozłóż, wyciągnij z nich masę do osobnej miski. Pozostałe części rozdrobnij wraz z herbatnikami kakaowymi. Połącz z roztopionym masłem. Wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 18 cm i umieść go w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyciągnij.
Pozostały krem z ciasteczek zmiksuj krótko z serkiem śmietankowym. Dodaj cukier, jajka i żółtko. Zmiksuj. Wlewaj partiami śmietankę, dalej miksując. Na koniec wmieszaj proszek z budyniu śmietankowego.
Wyciągnij spód z lodówki. Wylej przygotowaną masę na upieczony spód. Ponownie umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza na około 50-60 minut. Po tym czasie zostaw go, nie otwierając drzwiczek przez 10-15 minut. Po tym czasie studź przy uchylonym piekarniku.
Gdy sernik będzie zimny, możesz udekorować go polewą czekoladową (rozpuść tabliczkę czekolady z odrobiną płynnej śmietanki kremówki) i ciasteczkami Oreo.
Źródło: terazgotuje.pl
Ciastka Oreo podziel na pół. Wbij je na wierzch sernika.
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża