Reklama
Reklama

Meksykańskie wrapy w tym wydaniu to moje odkrycie. Dodaję jeden składnik, który znakomicie podkręca smak

Meksykańskie wrapy znane też jako burrito to klasyk, który świetnie sprawdzi się na obiad, jako przekąska imprezowa czy też kolacja. Uważaj, bo może być pikantne! Jeśli nie lubisz aż tak wyrazistych smaków, zwyczajnie zmniejsz ilość ostrych przypraw i ciesz się meksykańską kuchnią w łagodnej wersji.

Burrito to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni meksykańskiej. Połączenie dużej ilości warzyw z mięsem sprawia, że jest niezwykle sycące i soczyste. Dodatek świetnie dobranych przypraw i odrobiny gorzkiej czekolady wynosi smak posiłku na nowy poziom. Podpieczona tortilla nadaje całości chrupkiego akcentu, a przede wszystkim ułatwia zjedzenie potrawy.

Jaka tortilla jest najlepsza?

Placki tortilli możesz przygotować samodzielnie, jeśli jednak zależy ci na czasie, skorzystaj z gotowców. Podczas zakupów koniecznie zwróć uwagę na skład produktu. Wystrzegaj się tych, które mają dużą zawartość soli, cukru i tłuszczów. Najlepiej będzie, jeśli sięgniesz po placki pełnoziarniste z dużą ilością błonnika.

Meksykańskie wrapy – przepis

Domowa wersja burrito jest prosta w przygotowaniu, jedynie co musisz zrobić, to uzbroić się w cierpliwość, bo zrobienie idealnego nadzienia może zająć do 1 godziny.

Składniki:

  • 8 placków tortilla
  • 750 g mięsa mielonego wołowego
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 200 g fasoli czerwonej z puszki
  • 200 g kukurydzy konserwowej z puszki
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 400 g pomidorów
  • 100 g sałaty lodowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/8 łyżeczki chili
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Wykonanie:

Do miski włóż mięso mielone oraz wsyp wszystkie przyprawy z wyłączeniem soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 3 godziny.

Cebulę i czosnek obierz. Posiekaj je drobno. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w drobną kostkę.

Fasolę z kukurydzą odsącz i przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso mielone i smaż je do ładnego zrumienienia, odsączając w razie potrzeby nadmiar tłuszczu. Następnie dodaj paprykę i smaż przez 2-3 minuty, a potem dołóż cebulę i czosnek. Trzymaj całość na ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

Dodaj koncentrat pomidorowy i krótko wymieszaj. Deglasuj całość bulionem wołowym, a następnie passatą pomidorową. Redukuj płyn przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodaj kukurydzę i fasolę. Gotuj całość przez kolejne 5 minut lub dłużej - jeśli mieszanka jest zbyt wilgotna.

Zdejmij mięso z ognia i włóż do niego kostkę czekolady. Poczekaj, aż się rozpuści i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.

Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę i odciśnij je z nadmiaru soku. Sałatę porwij na małe kawałki.

Rozgrzej suchą patelnię. Kładź na niej placek tortilli i podgrzewaj przez 10-15 sekund z każdej strony. Odkładaj je na blat roboczy, a następnie na środku kładź po 2-3 łyżki farszu mięsnego. Posyp kawałkami pomidorów i sałaty.

Zwijaj meksykańskie wrapy podobnie jak krokiety: najpierw złóż boki do wewnątrz, a potem zwiń całość w rulon wzdłuż dłuższego boku. Brzeg łączenia zwilż lekko kilkoma kropel wody i połóż wrapa na suchej patelni na 15 sekund. Następnie do obróć i przypiecz drugą stronę.

Meksykańskie wrapy podawaj na ciepło, najlepiej z jogurtem naturalnym.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL