Reklama
Reklama

Mięciutki chleb mleczny. Idealny do domowych konfitur lub kremu czekoladowego

Dietetycy zachęcają, aby na co dzień sięgać po pełnoziarniste chleby i bułki. Jednak raz na jakiś czas warto zrobić sobie małą przyjemność i sięgnąć po pszenne pieczywo. Mięciutki chleb mleczny będzie idealnym wyborem, jeśli masz ochotę na śniadanie na słodko. Posmaruj go owocowym dżemem lub masłem. Na pewno nie skończy się na jednej kromce.

Chleb mleczny to przepis inspirowany francuskim pieczywem drożdżowym tzw. brioszką (brioche). W jego składzie znajduje się zazwyczaj masło i jaja. Najczęściej podawane jest w towarzystwie kawy lub herbaty, dzieciom serwuje się je natomiast z pitną czekoladą. Jeśli nie zjesz go od razu, po kilku dniach warto podpiec go na suchej patelni lub przyrumienić w tosterze. Również będzie smakował wyśmienicie. 

Sprawdź także: To nie jabłecznik ani szarlotka. Na weekend zrób Ciasto Śpiocha

Przepis na chleb mleczny 

Zanim rozpoczniesz pieczenie chleba mlecznego, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 30x12x10 cm. 

Składniki: 

  • 600 g mąki pszennej, 
  • 250 g mleka, 
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 1 duże jajko,
  • 30 g mleka w proszku, 
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych, 
  • odrobina soli,
  • masło do natłuszczenia miski.

Jak zrobić chleb mleczny? 

Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Następnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami, czyli jajkiem, mąką, śmietaną i mlekiem w proszku. Dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać ręcznie przez 20 minut lub w mikserze na niskich obrotach przez 7-10 minut. Ciasto powinno być miękkie i bardzo delikatne. 

Posmaruj miskę tłuszczem i włóż do niej ciasto uformowane w kulę. Okryj je folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Po tym czasie wyjmij ciasto i połóż na stolnicy oprószonej lekko mąką. Podziel ciasto na 4 równe części. Z każdej z nich uformuj kulę. Następnie przykryj folią spożywczą i ponownie pozostaw na 20 minut do lekkiego podrośnięcia. 

Każdą kulę rozwałkuj na długi, wąski placek o szerokości 10-12 cm. Następnie zwiń w rulonik. Cztery rulony ciasta ułóż jeden obok drugiego w natłuszczonej formie typu keksówka, o wymiarach 30x12x10 cm. Ciasto pozostaw w formie do wyrośnięcia na 90 minut. 

Wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Piecz w trybie grzania dół. Możesz też piec w temperaturze 170 stopni, jednak wówczas w trybie góra-dół. Po upływie czasu pieczenia, wyjmij chlebek i wyłóż do ostudzenia. 

 

Źródła: terazogtuje.pl 

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo