Reklama
Reklama

Pięknie wyrasta, a jego aromat unosi się w całym domu. Chlebek jesienny do zupy i nie tylko

Chlebek jesienny to miękkie ciasto drożdżowe wzbogacone słodką marchewką i chrupiącymi orzechami włoskimi. Wspaniale syci i hamuje apetyt na dłużej. Idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni, dodając energii.

Chlebek jesienny - pyszna przekąska, nie tylko do zupy

Chlebek w tym wydaniu to kwintesencja jesieni. Wychodzi miękki, delikatny i pięknie pachnący. W każdym kawałku czuć słodycz marchewki, głęboki aromat orzechów i wytrawny smak sera. Wilgotny i puszysty w środku, a na wierzchu lekko chrupiący, łączy w sobie to, co najlepsze w jesiennej kuchni. Doskonale smakuje podany z kubkiem gorącej herbaty w chłodny poranek lub jako dodatek do zupy kremu (np. dyniowej czy cebulowej). Otula smakiem, a podczas pieczenia sprawia, że w całym domu unosi się przyjemny aromat.

Przeczytaj też: Sycąca owsianka zahamuje głód aż do obiadu. W takim duecie wyśmienicie działa na jelita i odporność

Reklama

Chlebek jesienny - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,  
  • 100 ml ciepłego mleka, 
  • 50 ml ciepłej wody, 
  • 40 g miękkiego masła, 
  • 20 g świeżych drożdży,  
  • jajko, 
  • łyżeczka cukru, 
  • łyżeczka soli. 

Dodatkowo: 

  • 100 g marchewki, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 
  • żółtko do posmarowania, 
  • łyżeczka nasion koperku do posypania, 
  • łyżeczka nasion kminku do posypania.

Sposób wykonania:

W miseczce wymieszaj ciepłe mleko, wodę, cukier i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż powstanie piana. 

Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i jajko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie, a następnie miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez ok. 10 minut. 

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości. 

Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a orzechy włoskie drobno posiekaj. Dodaj te składniki, razem z serem, do wyrośniętego ciasta. Wyrabiaj krótko, tylko do równomiernego rozprowadzenia produktów. 

Ciasto przenieś do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35x11 cm. Przykryj ją i odstaw na kolejne 30 minut. 

Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp nasionami kminku oraz kopru włoskiego. 

Chlebek jesienny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz go przez 40-45 minut, aż po uderzeniu w spód wyda głuchy dźwięk. 

Wyjmij chleb z formy i ostudź na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ani z jabłek, ani z gruszek. Teraz robię ocet z jesiennych owoców na odporność i spalenie zbędnych kilogramów

Chrupiąca skórka i miękki środek. Prosty przepis na idealny chleb żytni

Proste, a jakie smaczne. Przepis na makaron z dynią i boczkiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze