Pięknie wyrasta, a jego aromat unosi się w całym domu. Chlebek jesienny do zupy i nie tylko
Chlebek jesienny to miękkie ciasto drożdżowe wzbogacone słodką marchewką i chrupiącymi orzechami włoskimi. Wspaniale syci i hamuje apetyt na dłużej. Idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni, dodając energii.
Chlebek w tym wydaniu to kwintesencja jesieni. Wychodzi miękki, delikatny i pięknie pachnący. W każdym kawałku czuć słodycz marchewki, głęboki aromat orzechów i wytrawny smak sera. Wilgotny i puszysty w środku, a na wierzchu lekko chrupiący, łączy w sobie to, co najlepsze w jesiennej kuchni. Doskonale smakuje podany z kubkiem gorącej herbaty w chłodny poranek lub jako dodatek do zupy kremu (np. dyniowej czy cebulowej). Otula smakiem, a podczas pieczenia sprawia, że w całym domu unosi się przyjemny aromat.
Przeczytaj też: Sycąca owsianka zahamuje głód aż do obiadu. W takim duecie wyśmienicie działa na jelita i odporność
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 50 ml ciepłej wody,
- 40 g miękkiego masła,
- 20 g świeżych drożdży,
- jajko,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- 100 g marchewki,
- 50 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- żółtko do posmarowania,
- łyżeczka nasion koperku do posypania,
- łyżeczka nasion kminku do posypania.
Sposób wykonania:
W miseczce wymieszaj ciepłe mleko, wodę, cukier i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż powstanie piana.
Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i jajko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie, a następnie miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez ok. 10 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości.
Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a orzechy włoskie drobno posiekaj. Dodaj te składniki, razem z serem, do wyrośniętego ciasta. Wyrabiaj krótko, tylko do równomiernego rozprowadzenia produktów.
Ciasto przenieś do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35x11 cm. Przykryj ją i odstaw na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp nasionami kminku oraz kopru włoskiego.
Chlebek jesienny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz go przez 40-45 minut, aż po uderzeniu w spód wyda głuchy dźwięk.
Wyjmij chleb z formy i ostudź na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiąca skórka i miękki środek. Prosty przepis na idealny chleb żytni
Proste, a jakie smaczne. Przepis na makaron z dynią i boczkiem