Reklama
Reklama

Pięknie wyrasta, a jego aromat unosi się w całym domu. Chlebek jesienny do zupy i nie tylko

Chlebek jesienny to miękkie ciasto drożdżowe wzbogacone słodką marchewką i chrupiącymi orzechami włoskimi. Wspaniale syci i hamuje apetyt na dłużej. Idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni, dodając energii.

Chlebek jesienny - pyszna przekąska, nie tylko do zupy

Chlebek w tym wydaniu to kwintesencja jesieni. Wychodzi miękki, delikatny i pięknie pachnący. W każdym kawałku czuć słodycz marchewki, głęboki aromat orzechów i wytrawny smak sera. Wilgotny i puszysty w środku, a na wierzchu lekko chrupiący, łączy w sobie to, co najlepsze w jesiennej kuchni. Doskonale smakuje podany z kubkiem gorącej herbaty w chłodny poranek lub jako dodatek do zupy kremu (np. dyniowej czy cebulowej). Otula smakiem, a podczas pieczenia sprawia, że w całym domu unosi się przyjemny aromat.

Przeczytaj też: Sycąca owsianka zahamuje głód aż do obiadu. W takim duecie wyśmienicie działa na jelita i odporność

Reklama

Chlebek jesienny - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,  
  • 100 ml ciepłego mleka, 
  • 50 ml ciepłej wody, 
  • 40 g miękkiego masła, 
  • 20 g świeżych drożdży,  
  • jajko, 
  • łyżeczka cukru, 
  • łyżeczka soli. 

Dodatkowo: 

  • 100 g marchewki, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 
  • żółtko do posmarowania, 
  • łyżeczka nasion koperku do posypania, 
  • łyżeczka nasion kminku do posypania.

Sposób wykonania:

W miseczce wymieszaj ciepłe mleko, wodę, cukier i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż powstanie piana. 

Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i jajko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie, a następnie miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez ok. 10 minut. 

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości. 

Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a orzechy włoskie drobno posiekaj. Dodaj te składniki, razem z serem, do wyrośniętego ciasta. Wyrabiaj krótko, tylko do równomiernego rozprowadzenia produktów. 

Ciasto przenieś do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35x11 cm. Przykryj ją i odstaw na kolejne 30 minut. 

Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp nasionami kminku oraz kopru włoskiego. 

Chlebek jesienny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz go przez 40-45 minut, aż po uderzeniu w spód wyda głuchy dźwięk. 

Wyjmij chleb z formy i ostudź na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze