Reklama
Reklama

Jedno ciasteczko to za mało. Przekonasz się przy pierwszym kęsie

Te małe ciasteczka kokosowe z wiórkami, mlekiem kokosowym i ekstraktem kokosowym są pełne smaku, delikatności i miękkości. Nie można wyobrazić sobie ciasta, które jest bardziej kokosowe. Całość przygotujesz bardzo szybko i prosto, w zaledwie pół godziny podasz gościom i domownikom ten cudowny w smaku deser. Podaj go z dodatkiem bitej śmietany, serka śmietankowego czy lodów waniliowych.

Ciasteczka kokosowe - pyszna przekąska na każdą okazję

Te małe słodkości doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do popołudniowej kawy, jak i w formie eleganckiej przekąski na przyjęciu. Ich subtelna słodycz i mocny kokosowy aromat przyciągną uwagę nie tylko miłośników kokosowego smaku. 

Jeśli chcesz podać jeszcze bardziej orzeźwiający deser, ciasteczka możesz zaserwować z malinami czy mango lub sosem przygotowanym na ich bazie. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żebyś zanurzył upieczone ciastka w polewie z gorzkiej czekolady - nabiorą wykwintnego charakteru. 

Ciasteczka kokosowe nie są trudne do zrobienia. To świetna przekąska do przygotowania na każdą okazję, również przez początkujących, domowych cukierników. Upiecz je raz, a staną się stałym punktem w twoim deserowym repertuarze.

Reklama

Ciasteczka kokosowe - przepis

Składniki:

  • 100 g cukru, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 60 g masła, 
  • 60 ml mleka kokosowego z puszki, 
  • 50 g wiórków kokosowych, 
  • 30 g oleju kokosowego, 
  • jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/8 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania.

Sposób wykonania:

W dużej misce utrzyj masło, olej kokosowy i cukier do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji, przez ok. minutę. Dodaj ekstrakt kokosowy i jajko. Całość wymieszaj do połączenia. 

Posyp wierzch równomiernie mąką, solą, sodą oczyszczoną i wiórkami kokosowymi. Zacznij wszystko ubijać, jednocześnie wlewając mleko kokosowe. Uważaj, by nie ucierać zbyt długo. 

Przygotuj formę do pieczenia muffinek i wyłóż otwory papilotkami (możesz też użyć foremek do pieczenia tartaletek, jeśli takie posiadasz). Przełóż po 2-3 łyżki masy do każdej papilotki, do ok. 2/3 wysokości. 

Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz ciasteczka kokosowe przez ok. 12-15 minut, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. 

Ciasteczka wyjmij i całkowicie ostudź przed usunięciem papilotek. Podawaj wypiek posypany cukrem pudrem. 

Ciasteczka przechowuj w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez ok. 3-4 dni.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe

W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji

Najlepsze ciasto na naleśniki. Mięciutkie, elastyczne i delikatne jak puch

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | słodycze | desery | kokos