Jedno ciasteczko to za mało. Przekonasz się przy pierwszym kęsie
Te małe ciasteczka kokosowe z wiórkami, mlekiem kokosowym i ekstraktem kokosowym są pełne smaku, delikatności i miękkości. Nie można wyobrazić sobie ciasta, które jest bardziej kokosowe. Całość przygotujesz bardzo szybko i prosto, w zaledwie pół godziny podasz gościom i domownikom ten cudowny w smaku deser. Podaj go z dodatkiem bitej śmietany, serka śmietankowego czy lodów waniliowych.
Te małe słodkości doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do popołudniowej kawy, jak i w formie eleganckiej przekąski na przyjęciu. Ich subtelna słodycz i mocny kokosowy aromat przyciągną uwagę nie tylko miłośników kokosowego smaku.
Jeśli chcesz podać jeszcze bardziej orzeźwiający deser, ciasteczka możesz zaserwować z malinami czy mango lub sosem przygotowanym na ich bazie. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żebyś zanurzył upieczone ciastka w polewie z gorzkiej czekolady - nabiorą wykwintnego charakteru.
Ciasteczka kokosowe nie są trudne do zrobienia. To świetna przekąska do przygotowania na każdą okazję, również przez początkujących, domowych cukierników. Upiecz je raz, a staną się stałym punktem w twoim deserowym repertuarze.
Składniki:
- 100 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 60 g masła,
- 60 ml mleka kokosowego z puszki,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 30 g oleju kokosowego,
- jajko w rozmiarze L lub XL,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/8 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
W dużej misce utrzyj masło, olej kokosowy i cukier do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji, przez ok. minutę. Dodaj ekstrakt kokosowy i jajko. Całość wymieszaj do połączenia.
Posyp wierzch równomiernie mąką, solą, sodą oczyszczoną i wiórkami kokosowymi. Zacznij wszystko ubijać, jednocześnie wlewając mleko kokosowe. Uważaj, by nie ucierać zbyt długo.
Przygotuj formę do pieczenia muffinek i wyłóż otwory papilotkami (możesz też użyć foremek do pieczenia tartaletek, jeśli takie posiadasz). Przełóż po 2-3 łyżki masy do każdej papilotki, do ok. 2/3 wysokości.
Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz ciasteczka kokosowe przez ok. 12-15 minut, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka.
Ciasteczka wyjmij i całkowicie ostudź przed usunięciem papilotek. Podawaj wypiek posypany cukrem pudrem.
Ciasteczka przechowuj w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez ok. 3-4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe
W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji
Najlepsze ciasto na naleśniki. Mięciutkie, elastyczne i delikatne jak puch