Reklama
Reklama

Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe

Już niedługo będziemy mogli regularnie zajadać się pysznym, pełnym warzyw leczo. Ja jednak w ciągu sezonu sięgam po coś o wiele lepszego. To połączenie letniej potrawy i pysznego gulaszu. Tym daniem jest bułgarski gjuwecz. Spróbujesz i już więcej nie wrócisz do zwykłego leczo.

Gdy tylko przychodzi sezon na cukinię, bakłażana i papryki to wiadomo jedno - w Polskich domach będzie gotować się leczo. Jest zdrowe, pyszne, tanie, więc nie ma się czemu dziwić, że króluje u nas na talerzach. Chcesz pozostać w tym klimacie, ale zrobić sobie nieco odstępstwa? Wypróbuj bułgarski gjuwecz.

Gjuwecz - bułgarski gulasz

Nazwa tego dania brzmi nieco tajemniczo, ale jest nam o wiele bliższa, niż mogłoby się wydawać. Gjuwecz to danie, które możemy znać z kuchni bałkańskiej. Popularne jest w kuchni bułgarskiej, ale też serbskiej, chorwackiej, macedońskiej, albańskiej, bośniackiej, rumuńskiej, greckiej. Wywodzi się za to z serca Turcji

Reklama

Gjuwecz podawany jest na gorąco. Jego bazę stanowią pokrojone warzywa, takie jak bakłażan, pomidory, cebula, ziemniaki oraz mięso wieprzowe. Składniki te są duszone przez długi czas w jednym naczyniu. W efekcie talerz zostaje przepełniony rozpływającym się w ustach gulaszem, pełnym aromatów i przepysznego smaku. 

Przepis na bułgarski gulasz gjuwecz

Gjuwecz to doskonałe danie jednogarnkowe. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie wszystkich składników, ale później wystarczy je tylko umieścić w jednym naczyniu żaroodpornym i zapiekać. Uwierz, że warto poświęcić trochę czasu. Mięso wychodzi wyjątkowo mięciutkie. Po długim duszeniu z warzywami nabiera wyjątkowego aromatu. Smak jest niepowtarzalny i choć z pozoru przypomina leczo, to spróbujesz i wiesz, że gjuwecz jest od niego o niebo lepszy.

Składniki: 

  • 700 g łopatki wieprzowej, 
  • 2 cebule, 
  • 2 bakłażany, 
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki, 
  • 2 papryki czerwone, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 5 ziemniaków, 
  • 2 marchewki, 
  • 20 g słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • woda, 
  • olej, 
  • natka pietruszki. 

Sposób przygotowania: 

Bakłażana pokrój w kostkę, posól i przełóż na sitko. Odstaw na bok na 20 minut, aby wytrącił się nadmiar wody. 

Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Wszystkie warzywa obierz i pokrój: cebulę w półplasterki, marchewkę w plastry, ziemniaki w ćwiartki lub kostkę, paprykę w paski, a czosnek w plasterki. 

 Na patelni rozgrzej porcję oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, przysmaż na nim mięso, dopraw je solą oraz pieprzem. Następnie dodaj cebulę, czosnek i smaż do zeszklenia. Do naczynia dosyp słodką oraz ostrą paprykę i podgrzewaj przez 1 minutę,s cały czas mieszając. Po tym czasie dolej pomidory, dopraw solą i pieprzem. 

Naczynie żaroodporne z przykryciem wysmaruj na dnie porcją oleju. Układaj kolejno ziemniaki, marchewkę, paprykę. Na to równomiernie wyłóż zawartość patelni. 

Na pustej patelni rozgrzej kolejną porcję oleju i podsmaż na nim bakłażana. Usmażone warzywo wyłóż do naczynia żaroodpornego jako ostatnią warstwę. Poza tym do naczynia wlej pół szklanki wody. 

Przykryte naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Całość piecz przez 90 minut. 

Gotowy gjuwecz bułgarski gulasz przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Zajadaj go ze świeżym pieczywem, ale najlepiej smakuje z chlebkami pita.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedno ciasteczko to za mało. Przekonasz się przy pierwszym kęsie

W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji

Najlepsze ciasto na naleśniki. Mięciutkie, elastyczne i delikatne jak puch

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia bałkańska | dania główne | obiad