W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji
Makaron zapiekany w aromatycznym sosie serowym z dodatkiem klopsików jest przepyszny i syci na długo. Poznaj mój sprawdzony przepis - podpatrzyłam go podczas urlopu w słonecznej Italii. Gdy robię taki obiad, zawsze spędzamy z rodziną sporo czasu przy stole, bo w tym przypadku trudno zrezygnować z dokładki. Pycha.
Gdy nie wiem, co przygotować na obiad, lubię sięgać po takie sprawdzone przepisy. Włoska zapiekanka - tak ją nazwałam - faktycznie została przeze mnie podpatrzona w restauracji podczas urlopu zagranicą.
To danie ma w sobie wszystko to, co moja rodzina uwielbia. Aromatyczne pulpeciki w towarzystwie sosu serowego smakują obłędnie. Dzieciaki zawsze biorą dokładkę.
Klopsiki:
- 250 g mielonej wołowiny,
- 250 g mielonej wieprzowiny,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej,
- 100 g tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu.
Makaron z serem:
- 400 g makaronu penne,
- 500 ml mleka,
- 300 g żółtego sera,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotuj klopsiki.
Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie przepracowuj mięsa.
Uformuj małe klopsiki o średnicy ok. 2-3 cm. Połóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika z funkcją grilla przez 5-6 minut aż ładnie się przyrumienią. W trakcie pieczenia obracaj klopsiki kilka razy. Odstaw je na bok.
Przygotuj makaron.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W średnim garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż całość przez 1-2 minut do powstania jasnej zasmażki. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia, aż mieszanka lekko zgęstnieje.
Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj starty ser. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodaj makaron do sosu i całość dobrze wymieszaj. Przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu rozłóż klopsiki.
Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnie 3 minuty możesz włączyć funkcję przyrumieniania.
Włoską zapiekankę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedno ciasteczko to za mało. Przekonasz się przy pierwszym kęsie
Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe
Najlepsze ciasto na naleśniki. Mięciutkie, elastyczne i delikatne jak puch