Mięciutkie pierniczki w lukrze. Zrób więcej, bo do świąt może nie wystarczyć
Pieczenie pierniczków to dla wielu jeden z ulubionych elementów świątecznych przygotowań. To świetny sposób na wspólne spędzenie czasu oraz wprowadzenie do domu magicznej atmosfery. Ten przepis pozwoli ci szybko i prosto przyrządzić miękkie i aromatyczne ciastka. Pierniczki od razu wychodzą miękkie i gotowe do dekorowania. Lepiej zrób podwójną porcję, bo mogą zniknąć szybciej, niż myślisz.
Pierniczki to nie tylko pyszny deser, ale także symbol i ozdoba świąt Bożego Narodzenia. Przygotuj je już teraz, aby wprowadzić w domu radosną i rodzinną atmosferę.
W wielu domach pierniczki są obowiązkowym deserem podczas świąt Bożego Narodzenia. Sprawiają, że cały dom wypełnia się pięknym zapachem, a my możemy poczuć atmosferę świąt. Ten przepis na pierniczki jest jednym z najprostszych i najprzyjemniejszych do przygotowania. Ciastka mają delikatną konsystencję, która sprawia, że rozpływają się w ustach od razu po upieczeniu. W odróżnieniu od innych przepisów nie trzeba czekać, aż zmiękną.
Smak pierniczków dopełniony jest przez lukier, który przygotowany jest z cukru pudru oraz mleka. Dodaje im słodyczy oraz pokrywa je lśniącą, gładką warstwą, dzięki której ciastka zachwycają wyglądem. Pierniczki wyglądają elegancko i będą idealnie prezentować się na świątecznym stole.
Ich zaletą jest również to, że przez długi czas zachowują świeżość. Jeśli będą prawidłowo przechowywane, nie stracą na smaku, ani konsystencji nawet przez miesiąc. Dzięki temu można je przygotować już teraz i cieszyć się nimi przez cały grudzień.
Składniki:
- 150 g miodu,
- 100 g masła,
- 70 g cukru,
- jajko,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 50 g wrzątku,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 380 g mąki.
Składniki na lukier:
- 350 g cukru pudru,
- 50-70 ml mleka.
Sposób wykonania:
Do niewielkiego garnka wrzucamy masło oraz miód. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Wsypujemy sodę oczyszczoną oraz wlewamy wrzątek i miksujemy dalej. Następnie dodajemy miód i masło z przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą, możemy wsypać mąkę. Mieszamy całość szpatułką, a następnie pozostawiamy masę na kilkanaście minut do przestygnięcia. Po ok. 10-15 minutach będzie gotowe do wykrajania pierniczków.
Blat oraz wałek możemy delikatnie posmarować olejem. Masa jest dość klejąca, przez co zabieg ten może uprościć nam pracę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, a następnie wycinamy ulubione kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na ok. 7-8 minut.
Kiedy pierniczki się pieką, możemy przejść do przygotowania lukru. W miseczce mieszamy mleko oraz cukier puder na gładką masę. Wyjmujemy pierniczki z piekarnika i jeszcze gorące zanurzamy lukrze. Następnie odkładamy na kratkę, aby ostygły.
Pierniczki od razu po upieczeniu są miękkie, przez co bez obaw można się nimi zajadać. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku wytrzymają do miesiąca.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu