Reklama
Reklama

Najlepsze pierniczki, jakie robiłam. Można je jeść zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach

Tradycja pieczenia pierników w okresie świątecznym kultywowana jest przez wiele rodzin. Domowe ciastka smakują lepiej niż sklepowe odpowiedniki, a sam proces pieczenia jest świetną zabawą, która sprawia, że cały dom wypełnia się przepysznym zapachem. Podpowiadamy przepis na pierniczki, które są proste do zrobienia, a po upieczeniu od razu można się nimi zajadać.

Tradycja wyrabiania pierników w polskiej kulturze sięga już czasów średniowiecza. Na mapie Polski zaznaczyło się kilka miast, które produkowały je na szeroką skalę. Mimo że dzisiaj te korzenne ciastka kojarzymy jedynie z Toruniem, zaznaczyły się one również w historii Krakowa. Przekonaj się, czym się wyróżniały spośród innych wypieków.

Pierniczki krakowskie — słodkości z tradycją

Pierwsze pierniki w Krakowie były wyrabiane już w XIV wieku. Od tego momentu zaczęła rozwijać się ich produkcja na szerszą skalę, dzięki czemu zaznaczyły się w historii tego miasta. Krakowski piernik trafiał na jarmarki, do sklepów, a także na stoły mieszczan i arystokratów.

Piernik krakowski, mimo że pochodzi z tej samej tradycji, wyróżnia się smakiem i strukturą. W jego składzie oprócz standardowych składników jak miód, cukier czy przyprawy korzenne, znajdziemy większą ilość masła, a także mąkę żytnią czy orkiszową. W rezultacie pierniczki są bardziej kruche i zbite, ale po upieczeniu od razu są miękkie. Mają również delikatnie inny aromat ze względu na dodatek rumu.

W odróżnieniu od pierników toruńskich, gdzie oprócz samego ciastka, liczą się również ozdoby i fantazyjne kształt, pierniki krakowskie szczycą się prostotą. Zwykle wypiekane są w formie prostokątów czy kółek, które później pokrywa się jedynie cienką warstwą lukru. Dzięki temu z łatwością można docenić ich szlachetny smak.

Sprawdź także: Dzięki nim czujesz świąteczną atmosferę. Mięciutkie pierniczki lepsze niż ze sklepu

Ciasto na pierniczki krakowskie. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 750 g mąki orkiszowej,
  • 500 ml miodu,
  • 200 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 50 ml rumu,
  • 400 g masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika.

W garnku z grubym dnem umieszczamy masło oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Wyłączamy ogień i do jeszcze gorącej masy dodajemy miód. Jeśli nie jest płynny, może być konieczne ponowne podgrzanie całości. Następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz rum i mieszamy. 

Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników. Do innej miski wbijamy jajka i miksujemy je na puszystą masę.

Kiedy masa z miodu, masła, cukru i przypraw przestygnie, możemy połączyć składniki. Najpierw dodajemy jajka, a następnie stopniowo mąkę. Mieszamy łyżką, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie w nim grudek. Powinno być dość gęste, przez co proces mieszania może chwilę potrwać. Gotową masę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do leżakowania w chłodne miejsce. Ciasto powinno być gotowe po ok. 4 tygodniach do pieczenia.

Po tym czasie możemy zabrać się za wypiekanie ciasteczek. Wystarczy je rozwałkować, a następnie wycinać z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut. Będą gotowe, kiedy ładnie wyrosną i będą zarumienione. Warto pamiętać, że z przepisu można przygotować blaty do piernika staropolskiego. Warto przygotować większą porcję ciasta i cieszyć się nim w różnych formach. 

Źródło: terazgotuje.pl, lesnyzakatekdany.blogspot.com

Zobacz też:

Zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Dzięki nim czujesz świąteczną atmosferę. Mięciutkie pierniczki lepsze niż ze sklepu

Ten deser jest kosmicznie pyszny. Zrób Ciasto Gwiezdne Ścieżki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze