Reklama
Reklama

Mięso nadziewam na bogato, rodzina aż klaszcze z zachwytu. Najlepszy obiad na niedzielę

Roladki niedzielne to bogato nadziewane mięso kolorowym warzywnym farszem z serem cheddar. Aromatyczne, apetycznie wyglądające i wyjątkowo smaczne. Podawaj je z ziemniakami, ryżem albo kopytkami - moja rodzina uwielbia je w każdym wydaniu. Są idealne na weekendowy obiad.

Roladki niedzielne - dlaczego je tak nazwałam? Odpowiedź jest prosta. To mięso nadziewane na bogato, wręcz odświętnie. Właśnie takie posiłki lubimy jeść całą rodziną w ten wyjątkowy dzień tygodnia. 

Roladki niedzielne - lista składników

  • 600 g filetów z piersi indyka lub kurczaka, 
  • 1 mały brokuł, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 mała cebula, 
  • 100 g sera cheddar, 
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 
  • 200 ml bulionu drobiowego albo rosołu, 
  • białe wino (do smaku, opcjonalnie), 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • sól, pieprz.

Roladki niedzielne - przepis

Każdy filet umyj, osusz, przekrój wzdłuż na duże kotlety. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym, a następnie rozbij, nadając mu kształt cienkiego płata. 

Brokuł oczyść i podziel na różyczki. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Paprykę pokrój w cienkie paski.  

Reklama

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju rzepakowym, a potem dodaj brokuły, marchewkę i paprykę. Duś wszystko razem przez kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. 

Na koniec dodaj starty ser oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. 

Na każdym płacie mięsa rozsmaruj porcję farszu i ściśle zawiń w roladkę. Zabezpiecz wykałaczką lub zwiąż nicią kuchenną. 

Roladki krótko obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej rosołem i wstaw do nagrzanego piekarnika (ok. 180°C). Duś pod przykryciem około 35-40 minut.

Pod koniec duszenia możesz dodać odrobinę białego wina. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te pizzerinki można jeść nawet na diecie. Są sycące, mają mnóstwo białka

Mięciutkie roladki z kurczaka z serowym nadzieniem. Domownicy poproszą o dokładkę

Szatkuję kapustę, dodaję cebulę i marchewkę, polewam wybornym sosem. Wychodzi colesław na azjatycką nutę

INTERIA.PL