Reklama
Reklama

Te pizzerinki można jeść nawet na diecie. Są sycące, mają mnóstwo białka

Zdrowa dieta nie musi oznaczać wyrzeczeń i całkowitej zmiany przyzwyczajeń. Jeśli masz ochotę na przekąski, które smakują niczym pizza, skuś się na przygotowanie naszego przepisu na proteinowe pizzerinki z serka wiejskiego. To ciekawy pomysł na lunch lub kolację, który dostarczy ci porządnej porcji białka.

Proteinowe pizzerinki z serka wiejskiego to idealna propozycja dla osób, które chcą budować masę mięśniową bez konieczności rezygnowania z ulubionych przekąsek. Świetnie sprawdzą się także dla tych, którzy wybierają posiłki nisko węglowodanowe, oraz chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Duża ilość białka w cieście sprawi, że danie na długo cię nasyci, a ty nie pomyślisz o podjadaniu. Do pizzerinek możesz dorzucić swoje ulubione dodatki, my polecamy połączenie camemberta, zielonej papryki i oliwek. To idealna propozycja na kolację, smaczny lunch do pracy lub szkoły, lub przekąskę na imprezę. 

Reklama

Sprawdź także: Naleśniki po turecku to nowe kulinarne odkrycie. Ile zrobisz, tyle zjecie

Przepis na pizzerinki z serka wiejskiego

Ciasto: 

  • 200 g serka wiejskiego, 
  • 2 jajka,
  • 85 g mąki pszennej, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, 
  • 1 szczypta bazylii, 
  • 1 szczypta oregano,
  • 1 szczypta czosnku granulowanego.

Dodatki: 

  • szynka dobrej jakości, 
  • papryka zielona, 
  • oliwki zielone, 
  • ser camembert.

Sos: 

  • 300 ml mleka,
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Jak zrobić pizzerinki z serka wiejskiego?

Przygotuj sos. Masło rozpuść w małym rondelku i dodaj mąkę. Smaż całość przez 1-2 minuty, nie doprowadzając do zbrązowienia. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dołóż przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj parmezan i mieszaj całość przez kolejne 30 sekund. Zdejmij z ognia i ubijaj dalej aż do rozpuszczenia sera i uzyskania gładkości. Odstaw do ostygnięcia. 

Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj odciśnięty z nadmiaru płynu serek wiejski, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Z gotowej mieszanki uformuj płaskie pizzerinki i odkładaj je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. 

Złóż pizzerinki. Wyjmij ciasto z piecza i posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem. Dodaj ulubione dodatki, takie jak: plasterki szynki, pokrojone cienko papryki czy oliwki oraz świetnie komponujący się z tym daniem ser camembert. Wstaw całość ponownie do piekarnika na następne 6-7 minut. Gotowe proteinowe pizzerinki z serka wiejskiego podawaj na ciepło lub po ostudzeniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Mięso nadziewam na bogato, rodzina aż klaszcze z zachwytu. Najlepszy obiad na niedzielę

Mięciutkie roladki z kurczaka z serowym nadzieniem. Domownicy poproszą o dokładkę

Szatkuję kapustę, dodaję cebulę i marchewkę, polewam wybornym sosem. Wychodzi colesław na azjatycką nutę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski