Te pizzerinki można jeść nawet na diecie. Są sycące, mają mnóstwo białka
Zdrowa dieta nie musi oznaczać wyrzeczeń i całkowitej zmiany przyzwyczajeń. Jeśli masz ochotę na przekąski, które smakują niczym pizza, skuś się na przygotowanie naszego przepisu na proteinowe pizzerinki z serka wiejskiego. To ciekawy pomysł na lunch lub kolację, który dostarczy ci porządnej porcji białka.
Proteinowe pizzerinki z serka wiejskiego to idealna propozycja dla osób, które chcą budować masę mięśniową bez konieczności rezygnowania z ulubionych przekąsek. Świetnie sprawdzą się także dla tych, którzy wybierają posiłki nisko węglowodanowe, oraz chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Duża ilość białka w cieście sprawi, że danie na długo cię nasyci, a ty nie pomyślisz o podjadaniu. Do pizzerinek możesz dorzucić swoje ulubione dodatki, my polecamy połączenie camemberta, zielonej papryki i oliwek. To idealna propozycja na kolację, smaczny lunch do pracy lub szkoły, lub przekąskę na imprezę.
Sprawdź także: Naleśniki po turecku to nowe kulinarne odkrycie. Ile zrobisz, tyle zjecie
Ciasto:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 85 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 szczypta pieprzu czarnego,
- 1 szczypta bazylii,
- 1 szczypta oregano,
- 1 szczypta czosnku granulowanego.
Dodatki:
- szynka dobrej jakości,
- papryka zielona,
- oliwki zielone,
- ser camembert.
Sos:
- 300 ml mleka,
- 50 g tartego parmezanu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Przygotuj sos. Masło rozpuść w małym rondelku i dodaj mąkę. Smaż całość przez 1-2 minuty, nie doprowadzając do zbrązowienia. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dołóż przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj parmezan i mieszaj całość przez kolejne 30 sekund. Zdejmij z ognia i ubijaj dalej aż do rozpuszczenia sera i uzyskania gładkości. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj odciśnięty z nadmiaru płynu serek wiejski, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Z gotowej mieszanki uformuj płaskie pizzerinki i odkładaj je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut.
Złóż pizzerinki. Wyjmij ciasto z piecza i posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem. Dodaj ulubione dodatki, takie jak: plasterki szynki, pokrojone cienko papryki czy oliwki oraz świetnie komponujący się z tym daniem ser camembert. Wstaw całość ponownie do piekarnika na następne 6-7 minut. Gotowe proteinowe pizzerinki z serka wiejskiego podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mięso nadziewam na bogato, rodzina aż klaszcze z zachwytu. Najlepszy obiad na niedzielę
Mięciutkie roladki z kurczaka z serowym nadzieniem. Domownicy poproszą o dokładkę