Reklama
Reklama

Mięciutkie roladki z kurczaka z serowym nadzieniem. Domownicy poproszą o dokładkę

Kozi ser jest produktem, który jedni kochają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Jeśli jednak uwielbiasz jego nieco specyficzny smak, koniecznie wykorzystaj go do przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Delikatne roladki z kurczaka z serowym farszem oraz dodatkiem w pysznym pomidorowym sosie na pewno podbiją kubki smakowe całej rodziny.

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Przygotuj proste, a zarazem wykwintne roladki z kurczaka z kozim serem. Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste i pyszne, świetnie komponuje się z nadzieniem z koziego sera, oraz pomidorowym sosem i świeżym tymiankiem. Gotowe danie możesz zaserwować z kawałkami bagietki, gotowanymi ziemniakami lub frytkami. 

Sprawdź także: Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Reklama

Przepis na roladki z kurczaka z kozim serem

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500-600 g filetu z piersi z kurczaka (1 podwójny), 
  • 100 g miękkiego koziego sera.
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka pomidorów (400 g), 
  • 200 ml bulionu drobiowego,  
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła, 
  • oliwa do smażenia, 
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku do dekoracji. 

Jak zrobić roladki z kurczaka z kozim serem?

Oczyść filety z piersi kurczaka z błonek i chrząstek. Każdą pierś rozkrój wzdłuż na pół, ale nie do końca - tak, by można otworzyć ją jak książkę. Lekko rozbij mięso tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.  

Na przygotowane mięso nałóż po pasku sera koziego. Zwiń kurczaka w roladki, szczelnie zamykając w nich ser. Zepnij każdą roladkę wykałaczką.  

Obsmaż krótko roladki na niewielkiej ilości oliwie. Zdejmij kurczaka z patelni. Dodaj łyżkę masła. 

Obierz cebulę. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój warzywa w kostkę. Przełóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i wysmaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Połącz warzywa z patelni z pomidorami. Następnie wlej na patelnię bulion i dopraw sos bazylią, obiema paprykami, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. 

Ułóż roladki z kurczaka w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem z patelni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut. W połowie pieczenia obróć roladki na drugą stronę.  

Podawaj roladki z kurczaka z kozim serem oprószone świeżym tymiankiem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Mięso nadziewam na bogato, rodzina aż klaszcze z zachwytu. Najlepszy obiad na niedzielę

Szatkuję kapustę, dodaję cebulę i marchewkę, polewam wybornym sosem. Wychodzi colesław na azjatycką nutę

Zapiekane młode ziemniaczki. Z chrupiącą skórką, skąpane w pysznym sosie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne