Mieszam prościutki krem i zalewam truskawki. Deser godny królewskiego dworu
Gdy zaczyna się sezon na truskawki, szukam dodatku, który będzie idealnie się z nimi komponował. Choć cukier czy bita śmietana stworzą prosty deser, to zawsze najchętniej wracam do kremu "chantilly". Jest lekki jak chmurka, śmietankowy z waniliową nutą. To jeden z najprostszych kremów, jakie można przygotować, a przy okazji - bardzo elegancki.
Przyrządzanie kremu "chantilly" to dla mnie czysta przyjemność. Choć robię go do owoców na co dzień, to bez wahania podałabym go też na najwytworniejszym przyjęciu. Do jego przygotowania wystarczy tylko schłodzona śmietanka, odrobina cukru pudru i wanilia. Wychodzi puszysty, lekki, idealny do owoców, bezy, serników na zimno czy dekoracji tortów. W lecie najbardziej jednak lubię dodawać go po prostu do truskawek - tworzę może banalny, ale przepyszny deser.
Przeczytaj też: 5 pysznych deserów z truskawkami. Możesz jeść, nawet jeśli jesteś na diecie
"Chantilly" to krem o francuskim rodowodzie. Podobno powstał w XVII wieku na zamku Chantilly pod Paryżem, skąd pochodzi jego nazwa. Wynalezienie receptury przypisuje się kucharzowi Françoisowi Vatelowi - mistrzowi ceremonii i szefowi kuchni na wspomnianym dworze.
To klasyka francuskiego cukiernictwa i jeden z tych przepisów, które zyskały ogólnoświatową sławę. Kremem "chantilly" dziś wypełnia się eklery, tarty owocowe, bezy Pavlovej czy profiterolki. Niektórzy wykorzystują go przy słodkich śniadaniach i deserach - do gofrów, naleśników, lodów czy kawy mrożonej.
Powstał też czekoladowy wariant tego kremu. Do klasycznej masy dodaje się jeszcze trochę masła kakaowego, aby stworzyć delikatny, czekoladowy mus.
Krem "chantilly" przygotowuję bardzo często, szczególnie latem. Jest lekki i idealnie słodki. Świetnie pasuje do wielu owoców, ale według mnie to z truskawkami czy malinami tworzy duet idealny. Truskawki z cukrem nie mają tyle elegancji, a sama bita śmietanka nie ma tyle smaku. Połączenie kilku prostych składników to sposób na królewski deser. Możesz go śmiało podać gościom, nawet jeśli przybyli na ostatnią chwilę.
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (musi być bardzo dobrze schłodzona),
- 2 łyżki cukru pudru,
- ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (w ostateczności łyżeczka cukru wanilinowego),
- ok. 500 g świeżych truskawek.
Sposób wykonania:
Schłodź śmietankę w lodówce przez kilka godzin. Jeśli się spieszysz, włóż ją na ok. 15 minut do zamrażarki (uważając, żeby nie zamarzła).
Umyj truskawki, obierz z szypułek i przekrój na połówki, ćwiartki lub grubsze plasterki. Ułóż je w pucharkach czy miseczkach.
Przelej zimną śmietankę do miski i ubij - najpierw na średnich obrotach, potem na większych.
Gdy śmietanka zgęstnieje, dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj dalej, do momentu gdy krem będzie trzymać kształt (ma być wciąż puszysty i lekki). Uważaj, żeby nie miksować zbyt długo, bo zwarzy się i zamieni w masło.
Przełóż krem na przygotowane wcześniej truskawki (łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego). Możesz jeszcze ozdobić deser świeżymi listkami mięty albo skórką z limonki, ale według mnie krem z owocami broni się sam. Krem zjedz od razu po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka do grillowanych mięs, ryb i lekkich obiadów. Przepis, do którego często się wraca
Królewska ryba najlepsza dla seniorów. Wzmacnia serce, poprawia pamięć i koncentrację
O kiełbasę na grillu już nikt nie pyta. Wystarczy, że podaję boczek w nietypowej wersji