Minimum pracy, a efekt zachwyca. Szachownica robi wrażenie na stole, każdy weźmie dokładkę
Uwielbiam takie przepisy - pyszne, wyglądają na trudne w przygotowaniu, ale tak naprawdę są proste, ale przecież twoi goście nie muszą o tym wiedzieć. Dokładnie takie jest ciasto Szachownica, które robi wrażenie już po pierwszym krojeniu. Bardzo lubię je jeść do ulubionej herbaty.
Szachownica to doskonały przykład tego, że nie trzeba stać w kuchni godzinami, aby przygotować deser jak z eleganckiej cukierni. Sekret tego ciasta tkwi w prostych składnikach i sprytnym sposobie składania - to właśnie dzięki niemu powstaje oryginalny wzór.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 220 g cukru,
- 170 ml oleju słonecznikowego,
- 170 ml wody,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 320 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Składniki na krem:
- 1 litr mleka,
- 130 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- 40 g skrobi ziemniaczanej,
- 250 g miękkiego masła,
- 100 g wiórków kokosowych.
Składniki na polewę czekoladową (opcjonalnie):
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 ml śmietany kremówki (30%).
Przygotuj ciasto. Połącz w misie miksera jajka i cukier. Ubij na gęstą, puszystą masę.
Do masy jajecznej wlej olej, wodę i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszaj ciasto i podziel je na dwie równe części. Do jednej części ciasta wmieszaj kakao.
Przelej jedną z części ciasta do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 25x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25 minut. W taki sam sposób postąp z drugą częścią ciasta. Jeśli dysponujesz dwiema identycznymi formami, upiecz obie części ciasta jednocześnie.
Przygotuj krem. Połącz obie mąki i wymieszaj z około 250 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia pod przykryciem z folii spożywczej (folia ma dotykać powierzchni masy, by nie powstał kożuch).
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego partiami wystudzoną masę budyniową na przemian z wiórkami kokosowymi.
Pokrój każde ciasto na 5 jednakowych pasków (potrzebujesz jedynie 4 jasnych pasków – resztę ciasta wykorzystaj w inny sposób). Smaruj boki pasków kremem tak, by posklejać je ze sobą w szachownicę. Gotowe ciasto wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo oblać polewą czekoladową przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w śmietanie kremówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Szczęśliwego Nowego Roku. Na sylwestra będzie jak znalazł
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym. Najprostsza ciepła przekąska na sylwestra
Obłędnie kremowy, Kokosek podbije serca twoich gości. Zrób na wyjątkową okazję, przepis jest banalny