Reklama
Reklama

Minimum pracy, a efekt zachwyca. Szachownica robi wrażenie na stole, każdy weźmie dokładkę

Uwielbiam takie przepisy - pyszne, wyglądają na trudne w przygotowaniu, ale tak naprawdę są proste, ale przecież twoi goście nie muszą o tym wiedzieć. Dokładnie takie jest ciasto Szachownica, które robi wrażenie już po pierwszym krojeniu. Bardzo lubię je jeść do ulubionej herbaty.

Szachownica to doskonały przykład tego, że nie trzeba stać w kuchni godzinami, aby przygotować deser jak z eleganckiej cukierni. Sekret tego ciasta tkwi w prostych składnikach i sprytnym sposobie składania - to właśnie dzięki niemu powstaje oryginalny wzór.

Ciasto Szachownica - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 6 jajek, 
  • 220 g cukru, 
  • 170 ml oleju słonecznikowego, 
  • 170 ml wody, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
  • 320 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao. 

Składniki na krem: 

Reklama
  • 1 litr mleka, 
  • 130 g cukru, 
  • 50 g mąki pszennej, 
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 250 g miękkiego masła, 
  • 100 g wiórków kokosowych. 

Składniki na polewę czekoladową (opcjonalnie): 

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 ml śmietany kremówki (30%). 

Ciasto Szachownica - przepis

Przygotuj ciasto. Połącz w misie miksera jajka i cukier. Ubij na gęstą, puszystą masę. 

Do masy jajecznej wlej olej, wodę i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj. 

Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszaj ciasto i podziel je na dwie równe części. Do jednej części ciasta wmieszaj kakao. 

Przelej jedną z części ciasta do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 25x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25 minut. W taki sam sposób postąp z drugą częścią ciasta. Jeśli dysponujesz dwiema identycznymi formami, upiecz obie części ciasta jednocześnie. 

Przygotuj krem. Połącz obie mąki i wymieszaj z około 250 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia pod przykryciem z folii spożywczej (folia ma dotykać powierzchni masy, by nie powstał kożuch). 

Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego partiami wystudzoną masę budyniową na przemian z wiórkami kokosowymi. 

Pokrój każde ciasto na 5 jednakowych pasków (potrzebujesz jedynie 4 jasnych pasków – resztę ciasta wykorzystaj w inny sposób). Smaruj boki pasków kremem tak, by posklejać je ze sobą w szachownicę. Gotowe ciasto wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo oblać polewą czekoladową przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w śmietanie kremówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Szczęśliwego Nowego Roku. Na sylwestra będzie jak znalazł

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem pleśniowym. Najprostsza ciepła przekąska na sylwestra

Obłędnie kremowy, Kokosek podbije serca twoich gości. Zrób na wyjątkową okazję, przepis jest banalny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta