Brownie, orzechy i karmel w jednym. Goście będą sięgać po kolejny kawałek
Pychotka czekoladowa to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu brownie, które wyróżnia się dodatkiem chrupiących orzechów i polewy karmelowej. Deser przygotujesz, nie znając skomplikowanych technik kulinarnych. Będzie idealną przekąską do kawy na weekend.
Wyobraź sobie ciasto, które kusi już samym wyglądem. W Pychotce czekoladowej uwagę przykuwa wyrazisty w smaku spód brownie, na którym opiera się kremowa warstwa z masła orzechowego i chrupiących pekanów. To nie wszystko, na wierzchu rozlewa się jeszcze słodka, aksamitna warstwa karmelu, która powstała z połączenia rozpuszczonych cukierków z kremówką. Całość przed podaniem trzeba dokładnie schłodzić, żeby smaki przegryzły się, a konsystencja była idealna.
Każdy kawałek deseru rozpływa się w ustach - brownie jest wilgotne, orzechowa masa dodaje lekkości i chrupkości, a karmelowa polewa sprawia, że Pychotka czekoladowa to prawdziwa uczta dla podniebienia dla łasuchów. To ciasto idealne na weekendowe spotkania, gdy chcemy poczuć słodką przyjemność bez wyrzutów sumienia. Podana w porcjach idealnie pasuje do ulubionej kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 340 g czekolady gorzkiej lub półgorzkiej,
- 320 g cukru,
- 230 g masła,
- 180 g mąki pszennej,
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL,
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Warstwa orzechowa:
- 100 g masła orzechowego,
- 50 g orzechów pekan.
Warstwa karmelowa:
- 400 g cukierków karmelowych,
- 50 g śmietanki 36%.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Do żaroodpornej miski włóż posiekaną czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewaj całość w kuchence mikrofalowej, w odstępach co minutę, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj cukier, jajka i wanilię. Ubij całość mikserem do połączenia składników. Wsyp mąkę i sól. Mieszaj do połączenia.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź w niej równomiernie ciasto i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 25 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut.
Przygotuj warstwę orzechową. Na ostudzonym już spodzie rozsmaruj cienką warstwą masło orzechowe. Następnie równomiernie powkładaj w nią orzechy pekan i całość zalej resztą masła. Jeśli jest bardzo sztywne, możesz je delikatnie podgrzać, by łatwiej się je rozprowadzało. Wstaw ciasto do lodówki na ok. godzinę.
Przygotuj warstwę karmelową. Karmelki i śmietankę umieść w garnuszku i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Zdejmij całość z ognia i pozostaw do przestudzenia. Polewą karmelową zalej wierzch ciasta.
Pychotkę czekoladową pokrój w kwadraty i podawaj po całkowitym ostudzeniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wybitny pomidory do słoików Makłowicza. Pomidorówka wychodzi prima sort
Chrupiące, maślane, pełne orzechów. Zrób od razu więcej, każdy chce dokładkę
Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni