Reklama
Reklama

Brownie, orzechy i karmel w jednym. Goście będą sięgać po kolejny kawałek

Pychotka czekoladowa to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu brownie, które wyróżnia się dodatkiem chrupiących orzechów i polewy karmelowej. Deser przygotujesz, nie znając skomplikowanych technik kulinarnych. Będzie idealną przekąską do kawy na weekend.

Pychotka czekoladowa - idealne ciasto na weekend

Wyobraź sobie ciasto, które kusi już samym wyglądem. W Pychotce czekoladowej uwagę przykuwa wyrazisty w smaku spód brownie, na którym opiera się kremowa warstwa z masła orzechowego i chrupiących pekanów. To nie wszystko, na wierzchu rozlewa się jeszcze słodka, aksamitna warstwa karmelu, która powstała z połączenia rozpuszczonych cukierków z kremówką. Całość przed podaniem trzeba dokładnie schłodzić, żeby smaki przegryzły się, a konsystencja była idealna. 

Każdy kawałek deseru rozpływa się w ustach - brownie jest wilgotne, orzechowa masa dodaje lekkości i chrupkości, a karmelowa polewa sprawia, że Pychotka czekoladowa to prawdziwa uczta dla podniebienia dla łasuchów. To ciasto idealne na weekendowe spotkania, gdy chcemy poczuć słodką przyjemność bez wyrzutów sumienia. Podana w porcjach idealnie pasuje do ulubionej kawy. 

Reklama

Pychotka czekoladowa - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 340 g czekolady gorzkiej lub półgorzkiej, 
  • 320 g cukru, 
  • 230 g masła, 
  • 180 g mąki pszennej, 
  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • łyżka ekstraktu waniliowego, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Warstwa orzechowa: 

  • 100 g masła orzechowego, 
  • 50 g orzechów pekan. 

Warstwa karmelowa: 

  • 400 g cukierków karmelowych, 
  • 50 g śmietanki 36%. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Do żaroodpornej miski włóż posiekaną czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewaj całość w kuchence mikrofalowej, w odstępach co minutę, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj cukier, jajka i wanilię. Ubij całość mikserem do połączenia składników. Wsyp mąkę i sól. Mieszaj do połączenia. 

Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź w niej równomiernie ciasto i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 25 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut. 

Przygotuj warstwę orzechową. Na ostudzonym już spodzie rozsmaruj cienką warstwą masło orzechowe. Następnie równomiernie powkładaj w nią orzechy pekan i całość zalej resztą masła. Jeśli jest bardzo sztywne, możesz je delikatnie podgrzać, by łatwiej się je rozprowadzało. Wstaw ciasto do lodówki na ok. godzinę. 

Przygotuj warstwę karmelową. Karmelki i śmietankę umieść w garnuszku i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Zdejmij całość z ognia i pozostaw do przestudzenia. Polewą karmelową zalej wierzch ciasta. 

Pychotkę czekoladową pokrój w kwadraty i podawaj po całkowitym ostudzeniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wybitny pomidory do słoików Makłowicza. Pomidorówka wychodzi prima sort

Chrupiące, maślane, pełne orzechów. Zrób od razu więcej, każdy chce dokładkę

Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | ciasta | desery | orzechy