Reklama
Reklama

Młode ziemniaki z młodą kapustą. Z przepisu Tomka Strzelczyka smakują wybornie

Wraz z nadejściem wiosny na rynku pojawia się coraz więcej nowalijek. Pierwsze młode warzywa zachwycają swoim smakiem i aromatem po długiej zimie, kiedy brakowało nam smacznych produktów. Zanim jednak zabierzemy się za przyrządzenie warzyw, pamiętajmy o kilku ważnych zasadach, które ochronią nas przed nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Sprawdź, jak przygotować nowalijki do jedzenia i poznaj przepis na pyszny letni obiad.

Wiosna to czas na nowalijki. Wiele osób nie może się doczekać, aż przygotuje pierwsze młode warzywa. Jeśli brakuje ci pomysłu na wiosenny obiad, koniecznie sprawdź przepis Tomka Strzelczyka.

Zobacz także: Wyborny makaron ze szparagami i sosem serowym. Przepis od Mattea Brunettiego

Młoda kapusta i ziemniaki smak wiosny i lata. Jak przygotować je do jedzenia?

Nowalijki warto jeść. Mają nie tylko piękny zapach i smak, ale również więcej wartości odżywczych, minerałów oraz witamin, niż ich starsze odpowiedniki. Zaleta nowalijek jest również szybkość ich przygotowania. Młode warzywa nie potrzebują długiego czasu obróbki i nawet kilka minut na patelni czy w garnku wystarczy, aby zmiękły i były gotowe do jedzenia.

Musimy jednak pamiętać, że nowalijki mogą gromadzić w sobie większe ilości metali ciężkich i pestycydów. Gromadzą się one przede wszystkim pod skórką oraz w nerwach liści roślin. Aby uniknąć negatywnych skutków dla naszego zdrowia, pamiętajmy, aby obierać nowalijki ze skórki. W przypadku kapusty i innych roślin liściastych usuwajmy głąb oraz grube nasady liści.

Do usunięcia pestycydów z powierzchni warzyw nie wystarczy zwykła woda. Lepiej zmieszać ją z octem lub solą. W takim roztworze warto moczyć warzywa przez ok. 10-15 minut, a następnie opłukać zimną wodą. W ten sposób będziemy mieć pewność, że pozostałości nawozów sztucznych zostały w większości usunięte.

Strzelczyk robi najlepsze młode ziemniaki z kapustą. Przekonaj się sam

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • ćwiartka główki młodej kapusty,
  • 80 wędzonego boczku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • tymianek, świeży lub suszony,
  • koperek lub szczypiorek. 

Zaczynamy od wstawienia ziemniaków. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie zaczynamy przygotowywać boczek. Odcinamy skórę i kroimy go w grubą kostkę. Tak przygotowany wrzucamy na zimną patelnię. Na małym ogniu smażymy mięso, aby wytopić z niego tłuszcz.

Kroimy cebulę w drobną kostkę i siekamy czosnek. Jeśli używamy świeżego tymianku, drobno go siekamy. Następnie kroimy młodą kapustę. Przekładamy do miski i doprawiamy solą. Następnie porządnie ją wygniatamy, aby zrobiła się miękka i puściła sok.

Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i wrzucamy na patelnię do podsmażonego boczku. Smażymy je przez chwilę. Następnie wrzucamy cebulę i tymianek. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy czosnek. Po kilku minutach dodajemy kapustę. Wszystko podsmażamy na patelni przez ok. 10 minut bez przykrycia, ciągle mieszając. Po tym czasie przekładamy danie na talerz i ozdabiamy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad