Reklama
Reklama

Wyborny makaron ze szparagami i sosem serowym. Przepis od Mattea Brunettiego

Szparagi królują wiosną - gdy tylko pojawią się w sklepie, wielu Polaków chętnie od razu je kupuje. Warzywa tworzą rewelacyjny duet z jajkami, makaronami, boczkiem, sałatą czy serami. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich podzielił się Matteo Brunetti - finalista 6. edycji programu „Masterchef”.

Szparagi królują wiosną

Szparagi to bardzo zdrowe warzywa, w których składzie nie brakuje substancji wartościowych dla organizmu. Dostarczają mu wielu witamin (A, C, E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (w tym potas, magnez, wapń, żelazo, selen, fosfor i cynk). 

Są też cennym źródłem błonnika pokarmowego, który dba o właściwą pracę jelit i reguluje prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu. Szparagi wzmacniają odporność, działają przeciwutleniająco, opóźniają starzenie i mogą chronić przed nowotworami. Dodatkowo wspierają układ krwionośny, moczowy i pokarmowy.

Czy szparagi trzeba obierać przed zjedzeniem? Będzie to zależało przede wszystkim od ich świeżości i grubości. Im młodsze warzywa, tym mniejsza potrzeba ich obierania. Jeśli na targu czy w sklepie wybierzesz te białe lub fioletowe, a więc bardziej włókniste i twardsze, to koniecznie będziesz musiał je obrać. Z kolei takiej obróbki nie będą wymagały najczęściej szparagi zielone 

Zobacz także: Nie musisz rezygnować z makaronu, dbając o linię. Wiem, co zrobić, by nie poszedł w boczki

Makaron ze szparagami i sosem serowym według Mattea Brunettiego

Szparagi wyśmienicie smakują w towarzystwie kremowych sosów. Choć zazwyczaj podaje się je z sosem holenderskim, Matteo Brunetti - pasjonat gotowania znany z kulinarnego show Masterchef - proponuje równie aromatyczny sos serowy. Popularny Włoch łączy w nim trzy różne sery i gęstą śmietanę, aby danie wyszło naprawdę aksamitne i pełne smaku. Jak zrobić makaron ze szparagami i sosem serowym według Mattea Brunettiego? Poniżej znajdziesz prosty przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 259 g szparagów (zielonych),
  • 1 szalotka,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 200 g sera gorgonzola,
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano,
  • 50 g sera ricotta,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 320 g makaronu,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • listki mięty.

Wykonanie:

1. Na początku utnij główki szparagów, a pozostałe łodygi pokrój w mniejsze kawałki. 

2. Na głębokiej patelni wlej sporą porcję oliwy, wrzuć poszatkowaną szalotkę i kawałki szparagów (wraz z główkami). Podsmażaj, mieszając. Gdy zmiękną, wyjmij główki szparagów.

3. Po chwili dolej wino, gotuj i mieszaj, aż całkowicie odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Na osobnym palniku przygotuj kąpiel wodną. Wstaw garnek z wodą, a na nim ułóż metalową miskę. Wrzuć do niej wszystkie sery i wlej śmietanę. Ciągle mieszając, gotuj przez ok. 20 minut.

5. Odłóż kremowy sos, posól wodę. Ugotuj w niej makaron (al dente). 

6. Przełóż makaron i sos na patelnię ze szparagami. Wymieszaj do połączenia składników. 

7. Serwuj udekorowane główkami szparagów i listkami mięty.

Źródło: terazgotuje.pl, Instagram @matteo.brunetti.real, smaker.pl

Zobacz też:

Magda Gessler wyceniona na grube miliony. Forbes Women wybrał najcenniejsze marki osobiste

Przyznano Gwiazdki Michelin 2024. Oto lista nagrodzonych restauracji

Marchewkowa czekolada bez marchewki. Doktor Ania: Z konsumentów robią debili

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makarony | ser | szparagi