Reklama
Reklama

Mój ulubiony pomysł na sycący obiad. Dzieci wciąż pytają, kiedy zrobię tę zapiekankę

Ta zapiekanka ziemniaczana z serem stanie się jednym z twoich ulubionych dań. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i wymaga jedynie kilku podstawowych składników, dzięki czemu sprawdzi się nawet jako budżetowy obiad dla całej rodziny.

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, chętnie sięgam po przepisy na zapiekanki - są proste w wykonaniu i bardzo sycące. Ta zapiekanka ziemniaczana z serem należy do moich ulubionych. Ostry ser cheddar oraz musztarda decydują tu o wyjątkowym, niezwykle wyrazistym smaku. 

Zapiekanka ziemniaczana z serem - lista składników

  • 400 g ziemniaków, 
  • 75 g masła,
  • 150 g ostrego sera cheddar, 
  • 75 g cebuli, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka mleka, 
  • 1,5 łyżki musztardy, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia, 
  • masło do wysmarowania formy. 

Sprawdź także: Soczysty kurczak na ryżu. Rodzina będzie najedzona

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana z serem - przepis

Ugotuj nieobrane ziemniaki w garnku z osoloną wodą do miękkości, przez ok. 30-35 minut. Nie krój je na mniejsze kawałki, bo będą potrzebne całe plastry. 

Cebulę obierz i drobno pokrój. Podsmaż ją na patelni na odrobinie oleju. 

Ziemniaki odcedź i ostudź, a następnie obierz ze skórki. Połowę pokrój w cienkie plastry, a drugą połowę rozgnieć tłuczkiem. 

Do puree ziemniaczanego dodaj masło, ¾ sera i musztardę. Wymieszaj. 

Jajko rozbełtaj z mlekiem i dodaj do puree ziemniaczanego. Dołóż także cebulę i ponownie wymieszaj. Dopraw mieszankę do smaku solą i pieprzem. 

Pomidora pokrój w cienkie plasterki i delikatnie wmieszaj go do masy ziemniaczanej. 

Okrągłe naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Dno i brzegi wyłóż plasterkami ziemniaków, a do środka włóż puree ziemniaczane z dodatkami. Dociśnij je lekko, by samodzielnie utrzymywało ranty zapiekanki. 

Całość posyp pozostałym serem. 

Wstaw zapiekankę ziemniaczaną z serem do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15-20 minut, do ładnego zrumienienia. 

Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie cynamon, ani kardamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem. Przepis z kuchni tatarskiej

Soczysty kurczak na ryżu. Rodzina będzie najedzona

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne