Reklama
Reklama

Soczysty kurczak na ryżu. Rodzina będzie najedzona

Kurczak na ryżu to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Przyrządzony z prostych, ale wyrazistych składników. Mięso pieczone na aromatycznym ryżu z dodatkiem pieczarek, cebuli i czosnku to połączenie, które nie tylko dobrze smakuje, ale też porządnie syci. Wszystko piecze się razem, dlatego przechodzi wzajemnymi aromatami.

Nie taki zwyczajny kurczak z ryżem

Kurczak podany w towarzystwie ryżu i warzyw to klasyka w wielu polskich domach. Jest szybkim, prostym i lubianym przez niemal wszystkich obiadem. Ten przepis jest nieco inny - potrawa jest pięknie podana i dużo bogatsza w smaku. Udka z kurczaka najpierw dobrze przyprawia się marynatą. Dzięki temu wychodzą wyraziste i soczyste. Ryż wzbogaca mieszanka warzyw - pieczarek, cebuli, czosnku i kukurydzy. Dzięki temu danie jest bardziej sycące i znacznie smaczniejsze. Całą potrawę podaje się w naczyniu żaroodpornym - jak zapiekankę, dlatego może być daniem zarówno na bardziej eleganckiej uroczystości rodzinnej, jak i podczas codziennego obiadu. 

Reklama

Kurczak na ryżu - przepis

Składniki:

Kurczak: 

  • 6 udek kurczaka bez skóry, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru, 
  • łyżeczka oregano, 
  • łyżeczka papryki słodkiej, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • łyżeczka cebulki granulowanej, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczki tymianku, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Ryż: 

  • 300 g ryżu długoziarnistego, 
  • 300 ml bulionu drobiowego, 
  • 275 ml gorącej wody, 
  • cebula, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki oleju, 
  • 2 łyżki masła, 
  • pół puszki kukurydzy,
  • łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Grzyby: 

  • 500 g pieczarek, 
  • garść zielonej cebulki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do posypania. 

Sposób wykonania:

Przygotuj grzyby. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż drobno posiekany czosnek przez 30 sekund, a następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż do miękkości. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw. 

Przygotuj kurczaka. W misce wymieszaj oliwę, cukier, oregano, paprykę, cebulkę i czosnek granulowane, tymianek, sól i pieprz. Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami, a następnie dobrze pokryj je przygotowaną wcześniej marynatą. Odstaw na ok. godzinę. 

Przygotuj ryż - ugotuj al dente. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem - olejem, oliwą lub masłem. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól, pieprz, gorące bulion i wodę, masło. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj ryż i kukurydzę, przemieszaj je dobrze widelcem, by dobrze pokryły się płynem. Dołóż grzyby i przemieszaj je, by równomiernie rozprowadziły się w mieszance. Na wierzchu połóż udka z kurczaka. 

Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca nastawionego na 180 stopni Celsjusza. Piecz danie przez 30 minut, a następnie odkryj je, spryskaj mięso dodatkowym olejem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut włącz opcję przyrumieniania lub grillowania. 

Kurczaka na ryżu podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypanego siekaną natką pietruszki. 

Zobacz też:

Zupa, która zastępuje drugie danie. Aromatyczna i bardzo sycąca

Babka marmurkowa inaczej, przepis jest bardzo prosty. Ciasto Hrabiny robię regularnie

Nazywana jest polskim kawiorem. Z jednym dodatkiem smakuje nieprawdopodobnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | mięso | dania główne | ryż