Soczysty kurczak na ryżu. Rodzina będzie najedzona
Kurczak na ryżu to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Przyrządzony z prostych, ale wyrazistych składników. Mięso pieczone na aromatycznym ryżu z dodatkiem pieczarek, cebuli i czosnku to połączenie, które nie tylko dobrze smakuje, ale też porządnie syci. Wszystko piecze się razem, dlatego przechodzi wzajemnymi aromatami.
Kurczak podany w towarzystwie ryżu i warzyw to klasyka w wielu polskich domach. Jest szybkim, prostym i lubianym przez niemal wszystkich obiadem. Ten przepis jest nieco inny - potrawa jest pięknie podana i dużo bogatsza w smaku. Udka z kurczaka najpierw dobrze przyprawia się marynatą. Dzięki temu wychodzą wyraziste i soczyste. Ryż wzbogaca mieszanka warzyw - pieczarek, cebuli, czosnku i kukurydzy. Dzięki temu danie jest bardziej sycące i znacznie smaczniejsze. Całą potrawę podaje się w naczyniu żaroodpornym - jak zapiekankę, dlatego może być daniem zarówno na bardziej eleganckiej uroczystości rodzinnej, jak i podczas codziennego obiadu.
Składniki:
Kurczak:
- 6 udek kurczaka bez skóry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka cebulki granulowanej,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Ryż:
- 300 g ryżu długoziarnistego,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- 275 ml gorącej wody,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- pół puszki kukurydzy,
- łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Grzyby:
- 500 g pieczarek,
- garść zielonej cebulki,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do posypania.
Sposób wykonania:
Przygotuj grzyby. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż drobno posiekany czosnek przez 30 sekund, a następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż do miękkości. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Przygotuj kurczaka. W misce wymieszaj oliwę, cukier, oregano, paprykę, cebulkę i czosnek granulowane, tymianek, sól i pieprz. Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami, a następnie dobrze pokryj je przygotowaną wcześniej marynatą. Odstaw na ok. godzinę.
Przygotuj ryż - ugotuj al dente. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem - olejem, oliwą lub masłem. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól, pieprz, gorące bulion i wodę, masło. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj ryż i kukurydzę, przemieszaj je dobrze widelcem, by dobrze pokryły się płynem. Dołóż grzyby i przemieszaj je, by równomiernie rozprowadziły się w mieszance. Na wierzchu połóż udka z kurczaka.
Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca nastawionego na 180 stopni Celsjusza. Piecz danie przez 30 minut, a następnie odkryj je, spryskaj mięso dodatkowym olejem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut włącz opcję przyrumieniania lub grillowania.
Kurczaka na ryżu podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypanego siekaną natką pietruszki.
Zobacz też:
Zupa, która zastępuje drugie danie. Aromatyczna i bardzo sycąca
Babka marmurkowa inaczej, przepis jest bardzo prosty. Ciasto Hrabiny robię regularnie
Nazywana jest polskim kawiorem. Z jednym dodatkiem smakuje nieprawdopodobnie