Reklama
Reklama

Moja mama robi najlepszy dżem truskawkowy. Kwintesencja smaku i zero cukru

Póki trwa sezon na truskawki, korzystam z niego w pełni. Jem je samodzielnie, dodaję do koktajli i owsianek. Przygotowuję również truskawkowe przetwory, aby zimą cieszyć się smakiem lata zamkniętym w słoiczku. Najlepsze jest oczywiście dżem truskawkowy z przepisu mojej mamy. Warto wspomnieć, że nie dodaję do niego ani grama cukru.

Dżem truskawkowy to klasyka, którą uwielbiają zarówno duzi, jak i mali. Stanowi świetny dodatek do naleśników, gofrów czy chałki. Zamiast sklepowych, nafaszerowanych konserwantami produktów, warto jednak postawić na zdrowe, domowe przetwory. Te z przepisu mojej mamy nie mają nawet cukru.

Jakie truskawki wybrać na dżem? Tak je odpowiednio przygotujesz

Może się wydawać, że truskawki to truskawki, więc każdy dżem z nich będzie dobry. Okazuje się, że wybór odmiany owoców może mieć kluczowe znaczenie dla smaku. Jeśli nie chcesz dodawać cukru do przetworów, muszą być też słodkie.

Wybierając się na targ, szukaj takich odmian jak Dukat, Senga, Pandora. Poza tym ważne jest, z jakiego okresu kupisz truskawki. Najsłodsze owoce będą na koniec sezonu, czyli na przełomie czerwca i lipca. To właśnie wtedy zabierz się za robienie dżemu.

Pamiętaj, że owoce musisz też odpowiednio przygotować. Przed robieniem przetworów dokładnie wypłucz je w zimnej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Po tym osusz je i pozbądź się szypułek. Nigdy nie rób tego odwrotnie. W przeciwnym wypadku truskawki nasiąkną wodą.

Przepis na dżem truskawkowy mojej mamy. Bogaty smak owoców bez dodatku cukru

Ten dżem truskawkowy doskonale pamiętam z dzieciństwa. Smak owoców jest wyjątkowo wyrazisty i nie jest podbity kilogramem cukru czy konserwantów. Przepis i skład są bardzo proste. Moja mama wiedziała, co robi.

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
  • 1 cytryna.

Z cytryny wyciśnij sok. Z całego owocu powinno być około 50 ml soku. Aby było go więcej, przed wyciskaniem możesz cytrynę rolować po blacie, delikatnie przyciskając. Truskawki opłucz pod chłodną, bieżącą wodą, a następnie pozbaw je szypułek.

Oczyszczone owoce wrzuć do dużego garnka, powinien mieć od 3 do 5 litrów głębokości. Do truskawek dolej sok z cytryny i całość zacznij gotować na palniku o średniej mocy. Składniki smaż około 1 godzinę, przy tym cały czas mieszając. W przeciwnym wypadku całość się spali.

Od tego czasu owoce zaczną się rozpadać, a większość wody powinna wyparować. Gdy zauważysz, że masa ma zwartą konsystencję, dżem możesz zacząć przekładać do wcześniej wyparzonych słoików i mocno je zamknij. Jeśli nie, daj masie jeszcze więcej czasu i dopiero później przełóż ją do mniejszych naczyń.

Przestygnięte słoiki z dżemem włóż do garnka z grubym dnem, wyłożonego ścierką. Całość zalej wodą, do ponad połowy wysokości słoików. Wodę w garnku gotuj na małym ogniu do momentu wrzenia, czyli przez około 20 minut. Słoiki delikatnie wyjmij z garnka, odwróć do góry dnem i ustaw na suchej ścierce na blacie. Gdy przestygną, są gotowe do dalszego przechowywania lub jedzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | truskawki | dżemy