Reklama
Reklama

Na niedzielny obiad zrobiłam łopatkę w dzikim sosie. Przepis jest od Strzelczyka

Dziczyzna to niezwykle smaczne mięso, o ile wiemy, jak je przygotować. Niestety często jego cena jest zawrotnie wysoka, przez co odmawiamy sobie tej przyjemności. Na szczęście są sposoby, żeby przenieść jego smak do naszej kuchni za pomocą popularnych i łatwo dostępnych składników. Tomasz Strzelczyk podpowiada, w jaki sposób możesz przyrządzić pyszną łopatkę wieprzową, inspirowaną leśnymi smakami.

Łopatka w dzikim sosie. Z czym smakuje najlepiej?

W polskiej kuchni często można spotkać się z dziczyzną. To charakterystyczne mięso ma cenne walory smakowe, a także bogate jest w składniki odżywcze. Niestety nie jest łatwo dostępne, a jego cena może osiągać wysokie kwoty. Z tego powodu niektórzy mogą się zastanawiać, w jaki sposób przenieść jej smak do popularnych i tańszych potraw. Na szczęście wystarczy dobrze poszukać, a okaże się, że jest to prostsze, niż nam się wydaje.

Sos, który zaproponował do łopatki Strzelczyk, jest aromatyczny, lekko słony i idealnie nadaje się do każdej dziczyzny. W tym przypadku proponuje jednak przyrządzić go do łopatki wieprzowej. Dzięki recepturze będziemy mieli szansę podać dobrze znane nam mięso w nowy, ciekawy sposób.

Strzelczyk łopatkę w dzikim sosie podaje z purée ziemniaczanym z twistem. Do ziemniaków dodaje, jak w standardowym przepisie mleko oraz masło. Oprócz tego wzbogaca je o porządną łyżkę ostrej musztardy. W ten sposób ziemniaki nabierają więcej charakteru i nie są mdłe. Jednocześnie musztarda idealnie pasuje do sosu oraz aromatycznego mięsa.

Jeśli jesteśmy fanami standardowych smaków, sos możemy podać z klasycznymi ziemniakami z wody, plackami ziemniaczanymi, knedlami lub kluskami. Będzie również dobrze komponował się kaszą, szczególnie z kaszą gryczaną oraz jęczmienną

Zobacz także: Kurczak w pysznym sosie idealny na obiad. Delikatne mięso i orzechowy smak

Duszona łopatka w dzikim sosie od Strzelczyka — przepis i wykonanie

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 4-5 suszonych śliwek,
  • 4-5 suszonych grzybów,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 ml wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 4 owoce jałowca,
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta estragonu,
  • szczypta kminku,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: smalec do smażenia, posiekana pietruszka i koperek.

Mięso myjemy, a następnie kroimy je w średniej wielkości kostkę. Tak pokrojone przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie dokładnie wmasowujemy przyprawy w mięso. Dodajemy mąkę pszenną i obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa.

Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej porządną łyżkę smalcu. Na rozgrzanym tłuszczu powoli układamy kawałki łopatki i smażymy do zarumienienia. W tym czasie obieramy cebulę z łupiny i kroimy ją w piórka. Po chwili dorzucamy do mięsa.

Obraną marchew oraz paprykę kroimy w grubą kostkę. Czosnek i papryczkę chili siekamy. Pokrojone warzywa oraz suszone śliwki i grzyby dodajemy do patelni z mięsem. Doprawiamy szczyptą kminku, estragonu, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz jałowcem. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy czerwonym winem i odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy przez ok. 1 godzinę 15 minut.

Po tym czasie kroimy pieczarki w kostkę i dorzucamy je do sosu. Po dodatkowych 15 minutach duszenia całość jest gotowa. Podajemy potrawkę z gorącymi ziemniakami lub kaszą, posypaną pietruszką oraz koperkiem.

Źródło: terazgotuje.pl, youtube.pl/@ODDASZFARTUCHA 

Zobacz też:

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste

Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne