Doskonały mus na śniadanie zamiast owsianki. Metabolizm wreszcie rusza, brzuch robi się płaski, a jelita dobrze pracują
Szukasz zdrowego i lekkiego, ale też sycącego pomysłu na śniadanie? Mus z suszonych śliwek sprawdzi się doskonale. To naturalny sposób na pobudzenie metabolizmu, usprawnienie pracy jelit i zadbanie o zdrową sylwetkę. Wystarczy kilka prostych składników, żeby przyrządzić coś, co z powodzeniem zastąpi owsiankę i doda energii na całe przedpołudnie.
Choć owsianka uchodzi za jedno z najpopularniejszych śniadań, to nie każdy chce ją jeść codziennie. Są też tacy, którzy po prostu jej nie lubią. Jeśli szukasz przepisu na zdrowe śniadanie, które może zastąpić owsiankę, dobrze trafiłeś. Mus z suszonych śliwek robi się błyskawicznie, działa prozdrowotnie i jest lepiej przyswajalny dla organizmu. To źródło błonnika, witamin i minerałów, które wspierają trawienie, poprawiają pracę jelit i dodają energii.
Suszone śliwki od dawna znane są jako jeden z najcenniejszych produktów w codziennej diecie. Po ususzeniu owoców ich wartości odżywcze ulegają zmianie. Zawierają one aż siedem razy więcej błonnika pokarmowego niż świeże okazy. Błonnik reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspiera naturalną detoksykację organizmu. Regularne jedzenie suszonych śliwek sprawia, że jelita działają sprawniej, a dzięki temu wzdęty brzuch staje się powoli płaski. Suszone śliwki mają także niski indeks glikemiczny (IG = 29-40). Oznacza to, że podnoszą poziom cukru we krwi powoli, dając uczucie sytości na dłużej. Świetnie sprawdzą się więc jako śniadanie lub zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami.
W owocach można też znaleźć potas - minerał, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie serca. Reguluje on ciśnienie krwi i wspiera pracę mięśni. Ma szczególne znaczenie dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz wszystkich aktywnych fizycznie. Co więcej, suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi i zdrowie kości. Dodatkowo zawierają witaminę A w postaci beta-karotenu, która wspiera narząd wzroku i witaminę C, która poprawia odporność.
Cennym składnikiem odżywczym suszonych śliwek są również antyoksydanty, m.in. polifenole. Dzięki nim owoce te chronią organizm przed wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych (w tym miażdżycy czy nowotworów).
Choć suszone śliwki są słodkie i raczej kaloryczne, to zawierają naturalne cukry. Dzięki dużej ilości błonnika nie powodują gwałtownych skoków glukozy. To odróżnia je od słodyczy czy przetworzonych przekąsek i sprawia, że można je nazwać zdrowymi zamiennikami.
Mus z suszonych śliwek to świetna alternatywa dla klasycznej owsianki. Jest prosty, szybki w przygotowaniu i lekki, a przy tym naprawdę zdrowy. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć sycący, poranny posiłek.
Składniki:
- 200 g suszonych śliwek,
- szklanka ciepłej wody,
- 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
- łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu mielonego,
- pokruszone orzechy, płatki migdałów (do dekoracji).
Sposób wykonania:
Śliwki namocz w ciepłej wodzie przynajmniej przez godzinę (najprościej zalać je na noc i rano przyrządzać śniadanie). Zblenduj je razem z wodą, aż powstanie gładki mus. Dodaj jogurt lub kefir, cynamon i wymieszaj do połączenia składników. Jeśli lubisz słodszy smak, dodaj też łyżeczkę miodu.
Mus przełóż do miski, posyp rozdrobnionymi orzechami, pestkami dyni, płatkami migdałów albo pokrojonymi suszonymi śliwkami. To śniadanie, które syci, nie obciąża i świetnie reguluje pracę układu trawiennego.
Mus z suszonych śliwek poleca się osobom, które mają problemy z zaparciami. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego owoce działają jak naturalne wsparcie pracy jelit. To także świetny wybór dla osób na diecie odchudzającej - daje uczucie sytości na dłużej i jednocześnie podkręca metabolizm.
Suszone śliwki polecane są osobom starszym, u których również spowalnia perystaltyka jelit. Mus sprawdzi się u osób z nadciśnieniem - dostarcza potas, który wspiera serce i reguluje ciśnienie krwi. To także dobre śniadanie dla wszystkich, którzy chcą zadbać o kości. Witamina K i minerały wzmacniają układ kostny, co jest szczególnie ważne w profilaktyce osteoporozy.
Nie każdy jednak powinien jeść suszone śliwki w dużych ilościach. Ze względu na zawartość naturalnych cukrów mus nie jest zalecany osobom z zaawansowaną cukrzycą. Ostrożność powinny zachować też osoby z zespołem jelita drażliwego - w ich przypadku posiłek może nasilać wzdęcia.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Sałatka idealna na kolację. Jest sycąca, a jednocześnie lekka
Najlepsze jesienne składniki na talerzu. Zapiekanka wrześniowa robi furorę
Sałatka na szybki lunch do pracy i na imprezę. Jadłam też gdy chciałam schudnąć