Sałatka idealna na kolację. Jest sycąca, a jednocześnie lekka
Sałatka bułgarska to prosta do zrobienia przekąska. Jej bazą jest pieczona papryka, której słodycz idealnie łączy się z sirene - białym, lekko słonym, kruchym serem. Całość tworzy orzeźwiające i sycące danie, które sprawdzi się jako dodatek lub lekka kolacja.
Sałatka bułgarska z pieczoną papryką to jeszcze bardziej aromatyczna wersja klasycznego bałkańskiego przysmaku. Upieczona papryka dodaje całości głębi smaku, lekkiej słodyczy i wyjątkowego charakteru. W połączeniu z soczystymi pomidorami, świeżym ogórkiem, wyrazistą cebulą i kremowym serem sirene powstaje lekka propozycja na każdy dzień.
Przeczytaj też: Mówi się, że to najzdrowsza sałatka świata. Jak zrobić kimchi po polsku?
Składniki:
- 2 duże pomidory,
- papryka czerwona,
- ogórek zielony,
- cebula czerwona,
- 100 g sera sirene (można zastąpić fetą),
- spora garść oliwek zielonych i czarnych,
- świeża natka pietruszki,
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżki czerwonego octu winnego albo balsamicznego,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Paprykę umyj i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 230°C przez ok. 15 minut, co kilka minut obracając, aż skórka zrumieni się ze wszystkich stron.
Upieczoną paprykę przełóż do miski i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw na 10 minut. Po przestudzeniu obierz paprykę i pokrój w cienkie paski.
Pomidory pokrój w większe kawałki, ogórka w półplasterki, a cebulę w cienkie piórka.
Wrzuć wszystkie warzywa do miski. Dodaj oliwki.
W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z octem, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i posyp posiekaną natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj.
Ser sirene lub fetę pokrój w kostkę i wyłóż na wierzch sałatki bułgarskiej. Tak ją podawaj na stół.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze jesienne składniki na talerzu. Zapiekanka wrześniowa robi furorę
Sałatka na szybki lunch do pracy i na imprezę. Jadłam też gdy chciałam schudnąć