Reklama
Reklama

Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Marchew to jedno z tych warzyw, które są dostępne przez cały rok. Nawet przechowywana, nie traci swych zdrowotnych właściwości, a ma ich naprawdę wiele. Doskonałym uzupełnieniem codziennej diety będzie więc sok z marchwi. Jakie ma właściwości i jak go przygotować?

Sok z marchwi ma tę zaletę, że jest przygotowywany na zimno z surowego warzywa. Dzięki temu zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne zawarte w marchewce. Ta witaminowa bomba jest nie do przecenienia, wspomaga wiele funkcji organizmu.  

Jakie właściwości ma sok z marchwi i kto powinien go pić? 

Sok z marchwi jest skarbnicą witamin i minerałów, których próżno szukać w innych warzywach. Zawiera on takie cenne składniki, jak:  

  • Beta-karoten: przekształcany w organizmie w witaminę A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zapobiegając tzw. "kurzej ślepocie"; 
  • Witaminę C: wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga syntezę kolagenu, co przekłada się na zdrową i elastyczną skórę; 
  • Witaminy z grupy B: wspierają metabolizm i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego; 
  • Witamina K: zwalcza zwapnienie naczyń i wspiera układ kostny; 
  • Minerały: takie jak potas, wapń, żelazo i magnez, które są niezbędne dla wielu procesów życiowych; 
  • Związki siarkowe (bifidus): wspierają mikroflorę bakteryjną jelit, oczyszczają organizm z toksyn.   

Z powodu tak bogatej zawartości witamin i minerałów, po sok z marchwi powinny sięgać osoby z problemami ze wzrokiem. Ten pomarańczowy napój wspiera też leczenie anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza. Witamina C wzmocni odporność, a B układ nerwowy. Nie bez znaczenia jest też to, że beta-karoten nasz organizm przekształca w witaminę A, zwaną witaminą młodości. Stąd sok z marchwi poprawia wygląd cery, zwalcza trądzik i opóźni procesy starzenia. Jest również zbawieniem dla jelit i pomaga uregulować ich pracę.  

Ile soku z marchwi można pić dziennie i z jakiej marchwi jest najlepszy sok? 

Chociaż ten napój jest bardzo zdrowy, warto spożywać go z umiarem. Zaleca się picie jednej szklanki soku z marchwi (250 ml) dziennie. Nadmierne spożycie może prowadzić do karotenemii, objawiającej się żółtawym zabarwieniem skóry. 

Najlepszy sok otrzymamy ze świeżej, ekologicznej marchwi, wolnej od pestycydów i chemikaliów. Odmiany o intensywnym, pomarańczowym kolorze są bogate w beta-karoten. Warto również eksperymentować z różnymi odmianami marchwi, takimi jak fioletowa czy czerwona, które zawierają dodatkowe przeciwutleniacze. 

Z czym łączyć marchew - przepis na sok 

Sok z marchwi doskonale komponuje się z innymi warzywami i owocami, co pozwala wzbogacić jego smak i wartość odżywczą. Warto dodawać do niego owoce sezonowe, najlepiej z pewnego źródła. Istotne jest to, że beta-karoten, wielkie marchewkowe dobrodziejstwo, jest rozpuszczalny w tłuszczach. Dlatego do soku warto dodać kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju lnianego, który nie lubi podgrzewania. Oto prosty przepis na pyszny i zdrowy sok: 

Składniki: 

  • 4 średnie marchewki,
  • 1 jabłko, 
  • 1 pomarańcza, 
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm), 
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • opcjonalnie: pół cytryny dla dodania kwasowości. 

Przygotowanie: 

Marchewki, jabłko i imbir dokładnie umyj. Jeśli nie są ekologiczne, obierz ze skórki. 

Pomarańczę i ewentualnie cytrynę obierz ze skórki. 

Wszystkie składniki pokrój na mniejsze kawałki. 

Przepuść je przez sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową. 

Gotowy sok możesz schłodzić lub podawać od razu. 

Jeśli nie odpowiada ci obecność oliwy z oliwek w napoju, możesz z niej zrezygnować. Wtedy jednak wypij sok z marchwi po śniadaniu lub po obiedzie, żeby beta-karoten miał dostęp do tłuszczów, w których się rozpuści.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący

To ciasto w PRL-u było na każdych imieninach. Dziś wciąż robimy z sentymentem

Jedna z najzdrowszych zup. Działa jak probiotyk, odkwasza organizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje