Na Wielkanoc będzie jak znalazł. Delikatny sernik crème brûlée
Sernik crème brûlée to nie do końca połączenie dwóch popularnych deserów. Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik, to smakuje całkowicie jak francuski crème brûlée. Jeśli na Wielkanoc szukasz lekkiego, budyniowego wypieku, to możesz śmiało przyrządzić właśnie taką ciekawą słodycz.
Jakiś czas temu zapanowała moda na sernik crème brûlée. W sieci pojawiło się mnóstwo przepisów na klasyczne wypieki z twarogu zwieńczone warstwą francuskiego deseru. W praktyce był to więc sernik z dodatkiem karmelu, a nie ciasto o smaku tego specjału, podobne do tradycyjnego sernika. Jeśli właśnie takie są twoje oczekiwania wobec sernika crème brûlée, zainteresuj się przepisem na popularne w krajach anglosaskich ciasto budyniowe (pudding cake). Przygotuj ciasteczkowy spód jak do sernika. Choć do masy nie dodasz ani grama sera, po upieczeniu, kremowa warstwa będzie przypominała tradycyjne twarogowe ciasto. Można więc powiedzieć, że deser to crème brûlée o formie sernika.
Składniki:
Składniki na spód:
- 150 g herbatników np. (Petit Beurre),
- 70 g masła.
Składniki na ciasto:
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 125 g masła,
- 160 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka (3,2%),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
Pokrusz herbatniki w malakserze. Połącz z płynnym masłem. Wyłóż masą dno natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 20 x 20 cm.
Roztop masło. Lekko podgrzej mleko. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek.
Utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj roztopione (przestudzone) masło i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj miksowanie do połączenia składników.
Stopniowo przesiej do masy z żółtek mąkę, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając miksowania, powoli wlej letnie mleko. Uzyskasz gładkie, rzadkie ciasto.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, partiami wmieszaj ją do ciasta.
Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około godzinę - do momentu, gdy wierzch będzie złotobrązowy, a ciasto stężeje (środek powinien pozostać półpłynny - drgać przy poruszeniu formą). Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obiad tak pyszny, że goście będą prosić o przepis. Roladki dyrektorskie posmakują nawet teściowej
Bardzo łatwy przepis, możesz dodać do niego krem i zaszaleć. Czekoladowe ciasto migdałowe
Tak pyszna, że można się rozmarzyć. Sałatka Zachód Słońca to prawdziwa perełka wśród przepisów