Reklama
Reklama

Nadziane schabowe w chrupiącej panierce. Kotlet Szwajcar zawsze robi furorę

Chrupiący kotlet w panierce to danie, które smakuje praktycznie każdemu i często pojawia się na naszych stołach. Jeśli jednak znudziły ci się klasyczne schabowe, możesz przyrządzić Szwajcara, czyli kotleta nadziewanego szynką i serem. Nie jest trudny w przygotowaniu, a na pewno będzie ciekawą odmianą w twoim domowym menu. Takie danie na pewno zasmakuje również najmłodszym.

Kotlet Szwajcar to wariacja na temat cordon bleu, który zwany jest także jako kotletem szwajcarskim. W naszej wersji wychodzi niezwykle chrupiący, a z jego środka wypływa ciągnący się ser. Takie danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako imprezowa potrawa dla gości. 

Sprawdź także: Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora

Przepis na kotlety Szwajcar

Do przygotowania kotletów Szwajcar, będziesz potrzebować: 

  • 6 plastrów schabu wieprzowego, 
  • 6 plastrów szynki wieprzowej, 
  • 6 plasterków żółtego sera (np. edamski), 
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej, 
  • 2 jajka, 
  • 80 g bułki tartej, 
  • 20 g parmezanu tartego, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • pół łyżeczki bazylii, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • masło do smażenia.

Gotowe danie możesz zaserwować na kilka sposobów. Będzie doskonale smakować z frytkami, gotowanymi ziemniakami, lub delikatnym i kremowym purée. Warto zrobić do nich gęstą mizerię na jogurcie greckim z dużą porcją koperku i szczypiorku.   

Jak zrobić kotlety Szwajcar? 

Schab wieprzowy umyj i osusz. Każdy plaster rozbij na dość cienki kawałek. Każdy z nich posól, popieprz i rozsmaruj na wierzchu odrobinę musztardy. Ułóż po kawałku sera i szynki. Posyp bazylią. Mocno ugnieć. Zawiń dość ściśle roladki i spłaszcz je dłonią.  

Na pierwszym półmisku rozsyp mąkę pszenną, na drugim rozbij jajka i rozkłóć je widelcem. W trzecim półmisku wymieszaj bułkę tartą z parmezanem.  

Każdy kawałek smaż na rozgrzanym maśle z każdej strony po kilka minut aż zrobi się złoty. Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż jeszcze do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza, wraz z tłuszczem na spodzie, na około 10 minut.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie czekam do Wielkanocy, teraz robię w każdy weekend. Najlepszy przepis na babkę jaki znam

Prosty przepis, spodoba się rodzinie. Babeczki czekoladowe w mig znikną z talerza

Delikatne, miękkie, wyjątkowe. Pączki Hiszpańskie idealne na tłusty czwartek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety