Reklama
Reklama

Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora

Jeśli dbasz o to, aby w obiedzie, który serwujesz rodzinie, znalazła się porządna porcja warzyw, przepis na zapiekankę lasagne, będzie idealny dla ciebie. To wariacja na temat włoskiego dania, znajdziesz w nim między innymi mięso mielone, cukinię i seler naciowy. Nie brakuje również pysznego sosu pomidorowego oraz ciągnącego się sera. Takie danie posmakuje nawet najmłodszym.

Sycące dania zapiekane w piekarniku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka lasagna kryje w sobie kompozycję warzyw, mięsa mielonego i płatów makaronu.  Dodatek sera ricotta sprawia, że potrawa wychodzi wyjątkowo kremowa. Natomiast parmezan oraz śródziemnomorskie przyprawy, czyli bazylia i oregano, nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Warto od razu przygotować większą porcję, danie bez problemu można odgrzać kolejnego dnia. Również będzie smakowało doskonale. 

Sprawdź także: Mięciutkie klopsiki z wybornym sosem musztardowym. Są tak dobre, że lepiej zrób większą porcję

Przepis na zapiekankę lasagne 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 150 g płatów makaronu lasagne (na 3 warstwy), 
  • 1 cukinia,
  • 50 g selera naciowego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych, 
  • 100 ml przecieru pomidorowego, 
  • 20 g koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • 250 g sera ricotty, 
  • 50 g sera parmezanu tartego, 
  • 100 g sera mozzarella tartego,
  • 1 łyżka oliwy.

Jak zrobić zapiekankę lasagne? 

Przygotuj garnek z wodą. Wkładaj osobno płaty makaronu, zostawiaj je na chwilę i wyciągaj z pomocą szczypiec od razu do naczynia żaroodpornego na spód. Kiedy go wypełnisz, pozostały makaron odstaw na rozwinięty papier do pieczenia na blacie albo drewnianą deskę.  

Marchewkę obierz i zetrzyj drobno na tarce. Seler i cebulę umyj, osusz, a następnie posiekaj. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni. Przełóż cukinię, marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Smaż warzywa aż zmiękną, co jakiś czas mieszając. Odstaw do miski.  

Cukinię obierz, pokrój na plastry o grubości około 3-4 mm, oprósz z obu stron solą. Obsmaż na patelni z jednej i z drugiej strony, aby zmiękła. Odstaw na bok. 

Na tej samej patelni podsmaż mięso. Posól je i popieprz w trakcie smażenia. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj miękkie warzywa oprócz cukinii i całość wymieszaj. Duś tak przez około 10 minut. Dodaj zawartość puszki pomidorów krojonych, przecier oraz koncentrat. Dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem. 

Na spód naczynia żaroodpornego z ułożonym wcześniej makaronem wyłóż ⅓ farszu, połowę porcji cukinii, tarty parmezan i makaron. Ponownie rozsmaruj mięso z warzywami, cukinię i posyp całość ricottą, nie musisz jej rozsmarowywać. Przykryj całość makaronem i wyłóż ostatnią porcję farszu. Całość posyp serem mozzarella. 

Włóż zapiekankę lasagne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 35 minut.   

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku

Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami

Zrób Pyszny Bałagan w kuchni. Roladki z pizzowym wnętrzem to hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne