Najbardziej jesienny sernik. Maślany spód i dyniowa masa serowa
Sernik to jedno, z ulubionych ciast Polaków. Można zrobić go z kruszonką, rodzynkami, na zimno, z owocami, z czekoladą, z mielonego twarogu, a może tego z wiaderka. Opcji jest wiele. Jednak trudno o bardziej jesienny wariant tego ciasto, niż sernik z dynią. Zachwyca nie tylko jesiennym kolorem, aksamitną konsystencją, ale i fantastycznym smakiem. Gdy postawisz go na stole, nie pozostanie nawet okruszek.
Jesień w pełni, zanim z drzew opadną kolorowe liście, koniecznie upiecz sernik z dynią. Ciasto przygotowane jest na klasycznym maślanym, kruchym spodzie. Do wykonania masy, będziesz potrzebować purée z dyni, my polecamy użyć odmiany hokkaido, możesz także sięgnąć po dynię piżmową. Wystarczy, że upieczesz ją w piekarniku i zmiksujesz ją z pomarańczowym sokiem oraz korzennymi przyprawami. Sernik wychodzi wyjątkowo kremowy i delikatny, dzięki połączeniu twarogu półtłustego z mascarpone. Sernik z dynią to idealny deser, który poprawi ci humor w chłodne, jesienne popołudnie.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm. Nie zapomnij również o udekorowaniu ciasta, w poniższym przepisie zaproponowano, aby zrobić to za pomocą masy krówkowej. Możesz także pokroić kilka krówek i posypać nimi sernik. Do jesiennej dyni, świetnie będą pasować również orzechy, np. włoskie, laskowe, czy migdały.
Składniki na spód:
- 250 g mąki,
- 125 g zimnego masła,
- 40 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (18 proc.).
Składniki na masę twarogową:
- 350 g purée z dyni hokkaido,
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g płynnego masła,
- 5 jajek + 2 białka,
- 200 g cukru,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 1 mała pomarańcza,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- masa krówkowa (do dekoracji).
Wyłóż wszystkie składniki na spód na stolnicę, przesiekaj nożem i zagnieć energicznie na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Wyłóż rozwałkowanym ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut (aż ciasto się zarumieni).
Umyj dokładnie pomarańczę. Otrzyj z niej cienko skórkę (tylko pomarańczową część). Wyciśnij sok.
Pokrój dynię i usuń miękisz z pestkami. Upiecz do miękkości (około 30 minut w 180°C - możesz połączyć pieczenie dyni z pieczeniem ciasta). Przestudź, oddziel miąższ od skórki. Odmierz 350 g (resztę wykorzystaj do innych celów), połącz z sokiem z pomarańczy, cynamonem i gałką muszkatołową. Zblenduj na gładką masę.
Zmiel dwukrotnie twaróg (jeśli chcesz, by sernik był bardziej kremowy, dodatkowo go zblenduj). Połącz z serkiem mascarpone i masłem. Utrzyj żółtka z połową cukru. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, dodaj do niej proszek na budyń i skórkę z pomarańczy.
Połącz purée z dyni, masę z żółtek i masę twarogową. Dokładnie wymieszaj. Ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy.
Przelej masę do tortownicy z podpieczonym spodem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodź w lodówce. Przed podaniem możesz udekorować sernik upłynnioną masą krówkową.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To nie bigos ani gulasz. Poznaj przepis na rozgrzewającą kapustę po budapesztańsku
Zapomniane mięso na rosół, rzadko kupujemy. Przywołuje smak i zapach dzieciństwa
Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?