Reklama
Reklama

Najbardziej jesienny sernik. Maślany spód i dyniowa masa serowa

Sernik to jedno, z ulubionych ciast Polaków. Można zrobić go z kruszonką, rodzynkami, na zimno, z owocami, z czekoladą, z mielonego twarogu, a może tego z wiaderka. Opcji jest wiele. Jednak trudno o bardziej jesienny wariant tego ciasto, niż sernik z dynią. Zachwyca nie tylko jesiennym kolorem, aksamitną konsystencją, ale i fantastycznym smakiem. Gdy postawisz go na stole, nie pozostanie nawet okruszek.

Jesień w pełni, zanim z drzew opadną kolorowe liście, koniecznie upiecz sernik z dynią. Ciasto przygotowane jest na klasycznym maślanym, kruchym spodzie. Do wykonania masy, będziesz potrzebować purée z dyni, my polecamy użyć odmiany hokkaido, możesz także sięgnąć po dynię piżmową. Wystarczy, że upieczesz ją w piekarniku i zmiksujesz ją z pomarańczowym sokiem oraz korzennymi przyprawami. Sernik wychodzi wyjątkowo kremowy i delikatny, dzięki połączeniu twarogu półtłustego z mascarpone. Sernik z dynią to idealny deser, który poprawi ci humor w chłodne, jesienne popołudnie. 

Reklama

Sprawdź także: Pierwszy raz jadłam je na wakacjach w Sztokholmie. Klasyczne cynamonki przy nich wypadają blado

Przepis na sernik z dynią

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm. Nie zapomnij również o udekorowaniu ciasta, w poniższym przepisie zaproponowano, aby zrobić to za pomocą masy krówkowej. Możesz także pokroić kilka krówek i posypać nimi sernik. Do jesiennej dyni, świetnie będą pasować również orzechy, np. włoskie, laskowe, czy migdały. 

Składniki na spód: 

  • 250 g mąki, 
  • 125 g zimnego masła, 
  • 40 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (18 proc.).

Składniki na masę twarogową: 

  • 350 g purée z dyni hokkaido,  
  • 1 kg twarogu półtłustego, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 100 g płynnego masła, 
  • 5 jajek + 2 białka,
  • 200 g cukru, 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru, 
  • 1 mała pomarańcza,
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • masa krówkowa (do dekoracji).

Jak zrobić sernik z dynią?

Wyłóż wszystkie składniki na spód na stolnicę, przesiekaj nożem i zagnieć energicznie na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Wyłóż rozwałkowanym ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut (aż ciasto się zarumieni). 

Umyj dokładnie pomarańczę. Otrzyj z niej cienko skórkę (tylko pomarańczową część). Wyciśnij sok. 

Pokrój dynię i usuń miękisz z pestkami. Upiecz do miękkości (około 30 minut w 180°C - możesz połączyć pieczenie dyni z pieczeniem ciasta). Przestudź, oddziel miąższ od skórki. Odmierz 350 g (resztę wykorzystaj do innych celów), połącz z sokiem z pomarańczy, cynamonem i gałką muszkatołową. Zblenduj na gładką masę. 

Zmiel dwukrotnie twaróg (jeśli chcesz, by sernik był bardziej kremowy, dodatkowo go zblenduj). Połącz z serkiem mascarpone i masłem. Utrzyj żółtka z połową cukru. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, dodaj do niej proszek na budyń i skórkę z pomarańczy.  

Połącz purée z dyni, masę z żółtek i masę twarogową. Dokładnie wymieszaj. Ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy. 

Przelej masę do tortownicy z podpieczonym spodem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodź w lodówce. Przed podaniem możesz udekorować sernik upłynnioną masą krówkową. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pij codziennie, szybko zobaczysz zmianę. Brzuch nie będzie wzdęty, łatwiej będzie wstać, wygląd skóry się poprawi

Wyborna przekąska na Wszystkich Świętych. Przygotuj dwa dni wcześniej, będzie jeszcze lepsza

Francuski klasyk wprost rozpływa się w ustach. Nie zgadniesz, jak to się piecze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta