Najesz się do syta i zadbasz i figurę. Przepis na tę sałatkę warto znać
Daniem, które od razu przychodzi na myśl, gdy chcemy przygotować dietetyczny posiłek, jest oczywiście sałatka. Odpowiednio skomponowana może być nie tylko zdrowa, niskokaloryczna, ale i niezwykle smaczna. Kluczem jest dobór różnorodnych składników, świetnie sprawdzają się słodko-słone połączenia, oraz dodatek chrupiących produktów, takich jak orzechy. Sprawdź, jak zrobić sycącą fit sałatkę.
Dietetycy zachęcają, aby w większości posiłkach przemycać porcję warzyw. Jeśli zauważyłeś, że jesz ich za mało, sycąca fit sałatka, będzie idealna dla ciebie. Jest kolorowa i pyszna, a do tego zawiera wiele zdrowych składników. Wyrazisty sos doskonale podbija smak chrupiących warzyw, słodkich rodzynek i orzechów. Dostarczy ci wielu witamin, minerałów, antyoksydantów, oraz błonnika. To balans między lekkością a treściwą przekąską.
Sprawdź także: Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis
Do przygotowania tego przepisu, będzie potrzebna:
- mała sałata lodowa,
- 1 ogórek świeży,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona cebula,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich (łuskanych),
- garść prażonych orzeszków ziemnych,
- opcjonalnie 100 g kiełków soi.
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- opcjonalnie pół łyżeczki pasty chili.
Taką sałatkę możesz jeść samodzielnie lub podać na obiad z kawałkiem ulubionego mięsa lub ryby oraz ziemniakami.
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Ogórka pokrój w cienkie półplasterki, tak samo jak obrane marchewki.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w paski. Cebulę posiekaj drobno.
Jeśli używasz kiełków soi, to przepłucz je i odsącz.
Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski. Dorzuć garść rodzynek. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wsyp prażone orzeszki ziemne.
W miseczce połącz sos sojowy, sok z limonki, miód i olej sezamowy. Jeśli lubisz pikantne sałatki, dodaj pastę chili. Dokładnie wymieszaj.
Polej sałatkę sosem. Delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem, aby warzywa zachowały świeżość i chrupkość.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Karp smażony na wigilię. Sprawdzony przepis, który udaje się każdemu
Shot na bazie imbiru na odporność. Pij regularnie, odpędzisz choroby, poczujesz przypływ energii
Wigilijny bigos z przepisu babci Wiesi. Jeden dodatek sprawia, że wszyscy biorą dokładkę