Reklama
Reklama

Najesz się do syta i zadbasz i figurę. Przepis na tę sałatkę warto znać

Daniem, które od razu przychodzi na myśl, gdy chcemy przygotować dietetyczny posiłek, jest oczywiście sałatka. Odpowiednio skomponowana może być nie tylko zdrowa, niskokaloryczna, ale i niezwykle smaczna. Kluczem jest dobór różnorodnych składników, świetnie sprawdzają się słodko-słone połączenia, oraz dodatek chrupiących produktów, takich jak orzechy. Sprawdź, jak zrobić sycącą fit sałatkę.

Dietetycy zachęcają, aby w większości posiłkach przemycać porcję warzyw. Jeśli zauważyłeś, że jesz ich za mało, sycąca fit sałatka, będzie idealna dla ciebie. Jest kolorowa i pyszna, a do tego zawiera wiele zdrowych składników. Wyrazisty sos doskonale podbija smak chrupiących warzyw, słodkich rodzynek i orzechów. Dostarczy ci wielu witamin, minerałów, antyoksydantów, oraz błonnika. To balans między lekkością a treściwą przekąską.  

Sprawdź także: Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis

Reklama

Przepis na sycącą fit sałatkę

Do przygotowania tego przepisu, będzie potrzebna: 

  • mała sałata lodowa, 
  • 1 ogórek świeży, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 żółta papryka, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • garść rodzynek, 
  • garść orzechów włoskich (łuskanych), 
  • garść prażonych orzeszków ziemnych, 
  • opcjonalnie 100 g kiełków soi. 

Składniki na sos: 

  • 3 łyżki sosu sojowego, 
  • 2 łyżki soku z limonki, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 1 łyżka oleju sezamowego, 
  • opcjonalnie pół łyżeczki pasty chili.

Taką sałatkę możesz jeść samodzielnie lub podać na obiad z kawałkiem ulubionego mięsa lub ryby oraz ziemniakami. 

Jak zrobić sycącą fit sałatkę?

Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Ogórka pokrój w cienkie półplasterki, tak samo jak obrane marchewki.  

Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w paski. Cebulę posiekaj drobno. 

Jeśli używasz kiełków soi, to przepłucz je i odsącz. 

Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski. Dorzuć garść rodzynek. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wsyp prażone orzeszki ziemne. 

W miseczce połącz sos sojowy, sok z limonki, miód i olej sezamowy. Jeśli lubisz pikantne sałatki, dodaj pastę chili. Dokładnie wymieszaj. 

Polej sałatkę sosem. Delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem, aby warzywa zachowały świeżość i chrupkość. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Karp smażony na wigilię. Sprawdzony przepis, który udaje się każdemu

Shot na bazie imbiru na odporność. Pij regularnie, odpędzisz choroby, poczujesz przypływ energii

Wigilijny bigos z przepisu babci Wiesi. Jeden dodatek sprawia, że wszyscy biorą dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki