Reklama
Reklama

Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna

Wiosna rozkręca się na dobre. Coraz wyższe temperatury zachęcają do aktywności na świeżym powietrzu. W związku z tym rusza sezon grillowy. Oprócz kiełbasek, karkówek czy innych mięsnych pyszności warto rozważyć przygotowanie aromatycznych sałatek, które doskonale sprawdzą się w towarzystwie grillowanych potraw.

Co na grilla - właśnie rusza sezon

Pogoda za oknem staje się coraz bardziej wiosenna. Z tego względu wiele osób decyduje się na przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu - właśnie rusza sezon grillowy. Miłośnicy tej formy przyrządzania dań z pewnością nie mogą się doczekać, aż upieką swoje pierwsze w tym roku kiełbaski, karkówki czy piersi z kurczaka

Co jeszcze można wrzucić na grillowy ruszt? Warto pamiętać o tym, że oprócz mięsa na talerzu powinny znaleźć się warzywa. Z tego powodu wiele osób przygotowuje je w formie grillowanej. Mowa tutaj między innymi o papryce, cukinii, bakłażanach czy szparagach. Nie można również zapomnieć o szaszłykach, czyli nadzianych na szpikulec kawałków mięsa oraz warzyw. W połączeniu z jogurtowym dipem smakują naprawdę wybornie.

Reklama

Przeczytaj też: Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie. Tego warzywa w Polsce nie brakuje

Najlepsza sałatka na grilla - przepis

Oprócz potraw typowo mięsnych, na grilla z rodziną lub przyjaciółmi warto przygotować również najlepszą sałatkę, która idealnie będzie współgrać z przyrządzonymi na ruszcie pysznościami. Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki: 

  • 800 g ziemniaków,
  • papryka czerwona, 
  • papryka żółta, 
  • 3 dość spore ogórki konserwowe, 
  • czerwona cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżka jogurtu naturalnego, 
  • mała puszka kukurydzy, 
  • połowa łyżeczki czosnku granulowanego,
  • połowa łyżeczki bazylii,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

1) Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy i kroimy na kawałki. Paprykę czerwoną i żółtą myjemy, a potem pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy na kawałki (ok. centymetrowe). Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w kostkę. Szczypiorek szatkujemy. 

2) Bierzemy dość sporą miskę i umieszczamy w niej pokrojone warzywa. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość uzupełniamy majonezem, jogurtem naturalnym oraz przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem lub dodajemy nieco majonezu bądź jogurtu. 

Powyższy przepis na najlepszą sałatkę na grilla jest niezwykle prosty, wobec czego prawdopodobnie każdy poradzi sobie z przyrządzeniem owego dania. Sałatka smakuje naprawdę wspaniale i doskonale sprawdzi się na grillu. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | grill | przekąski