Reklama
Reklama

Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna

Wiosna rozkręca się na dobre. Coraz wyższe temperatury zachęcają do aktywności na świeżym powietrzu. W związku z tym rusza sezon grillowy. Oprócz kiełbasek, karkówek czy innych mięsnych pyszności warto rozważyć przygotowanie aromatycznych sałatek, które doskonale sprawdzą się w towarzystwie grillowanych potraw.

Co na grilla - właśnie rusza sezon

Pogoda za oknem staje się coraz bardziej wiosenna. Z tego względu wiele osób decyduje się na przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu - właśnie rusza sezon grillowy. Miłośnicy tej formy przyrządzania dań z pewnością nie mogą się doczekać, aż upieką swoje pierwsze w tym roku kiełbaski, karkówki czy piersi z kurczaka

Co jeszcze można wrzucić na grillowy ruszt? Warto pamiętać o tym, że oprócz mięsa na talerzu powinny znaleźć się warzywa. Z tego powodu wiele osób przygotowuje je w formie grillowanej. Mowa tutaj między innymi o papryce, cukinii, bakłażanach czy szparagach. Nie można również zapomnieć o szaszłykach, czyli nadzianych na szpikulec kawałków mięsa oraz warzyw. W połączeniu z jogurtowym dipem smakują naprawdę wybornie.

Reklama

Przeczytaj też: Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie. Tego warzywa w Polsce nie brakuje

Najlepsza sałatka na grilla - przepis

Oprócz potraw typowo mięsnych, na grilla z rodziną lub przyjaciółmi warto przygotować również najlepszą sałatkę, która idealnie będzie współgrać z przyrządzonymi na ruszcie pysznościami. Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki: 

  • 800 g ziemniaków,
  • papryka czerwona, 
  • papryka żółta, 
  • 3 dość spore ogórki konserwowe, 
  • czerwona cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżka jogurtu naturalnego, 
  • mała puszka kukurydzy, 
  • połowa łyżeczki czosnku granulowanego,
  • połowa łyżeczki bazylii,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

1) Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy i kroimy na kawałki. Paprykę czerwoną i żółtą myjemy, a potem pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy na kawałki (ok. centymetrowe). Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w kostkę. Szczypiorek szatkujemy. 

2) Bierzemy dość sporą miskę i umieszczamy w niej pokrojone warzywa. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość uzupełniamy majonezem, jogurtem naturalnym oraz przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem lub dodajemy nieco majonezu bądź jogurtu. 

Powyższy przepis na najlepszą sałatkę na grilla jest niezwykle prosty, wobec czego prawdopodobnie każdy poradzi sobie z przyrządzeniem owego dania. Sałatka smakuje naprawdę wspaniale i doskonale sprawdzi się na grillu. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Wybitna marynata do karkówki z grilla. Goście zawsze proszą o przepis

Placek z apetycznym farszem. Na Podkarpaciu robią go z serem, cebulką i ziemniakami

Puszyste placuszki na maślance. Przepis krok po kroku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | grill | przekąski