Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna
Wiosna rozkręca się na dobre. Coraz wyższe temperatury zachęcają do aktywności na świeżym powietrzu. W związku z tym rusza sezon grillowy. Oprócz kiełbasek, karkówek czy innych mięsnych pyszności warto rozważyć przygotowanie aromatycznych sałatek, które doskonale sprawdzą się w towarzystwie grillowanych potraw.
Pogoda za oknem staje się coraz bardziej wiosenna. Z tego względu wiele osób decyduje się na przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu - właśnie rusza sezon grillowy. Miłośnicy tej formy przyrządzania dań z pewnością nie mogą się doczekać, aż upieką swoje pierwsze w tym roku kiełbaski, karkówki czy piersi z kurczaka.
Co jeszcze można wrzucić na grillowy ruszt? Warto pamiętać o tym, że oprócz mięsa na talerzu powinny znaleźć się warzywa. Z tego powodu wiele osób przygotowuje je w formie grillowanej. Mowa tutaj między innymi o papryce, cukinii, bakłażanach czy szparagach. Nie można również zapomnieć o szaszłykach, czyli nadzianych na szpikulec kawałków mięsa oraz warzyw. W połączeniu z jogurtowym dipem smakują naprawdę wybornie.
Przeczytaj też: Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie. Tego warzywa w Polsce nie brakuje
Oprócz potraw typowo mięsnych, na grilla z rodziną lub przyjaciółmi warto przygotować również najlepszą sałatkę, która idealnie będzie współgrać z przyrządzonymi na ruszcie pysznościami. Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki:
- 800 g ziemniaków,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 3 dość spore ogórki konserwowe,
- czerwona cebula,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- mała puszka kukurydzy,
- połowa łyżeczki czosnku granulowanego,
- połowa łyżeczki bazylii,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1) Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy i kroimy na kawałki. Paprykę czerwoną i żółtą myjemy, a potem pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy na kawałki (ok. centymetrowe). Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w kostkę. Szczypiorek szatkujemy.
2) Bierzemy dość sporą miskę i umieszczamy w niej pokrojone warzywa. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość uzupełniamy majonezem, jogurtem naturalnym oraz przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem lub dodajemy nieco majonezu bądź jogurtu.
Powyższy przepis na najlepszą sałatkę na grilla jest niezwykle prosty, wobec czego prawdopodobnie każdy poradzi sobie z przyrządzeniem owego dania. Sałatka smakuje naprawdę wspaniale i doskonale sprawdzi się na grillu.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Wybitna marynata do karkówki z grilla. Goście zawsze proszą o przepis
Placek z apetycznym farszem. Na Podkarpaciu robią go z serem, cebulką i ziemniakami