Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni
Naleśniki idealnie cienkie, elastyczne, pełne smaku - każdy o takich marzy. Istotne jest również to, aby nie przywierało do patelni. Sekretem jest oczywiście odpowiednio przygotowane ciasto - z tego przepisu wychodzi niezwykle delikatne, a to za sprawą masła. Jeżeli raz spróbujesz, już zawsze będziesz przygotowywać naleśniki w ten sposób.
Szukasz najlepszego przepisu na ciasto naleśnikowe? Wypróbuj recepturę z rozpuszczonym masłem - ten dodatek zdecydowanie robi robotę.
Chociaż niektórym zrobienie ciasta na naleśniki może wydawać się banalne, tak nie jest. Przygotowanie go to prawdziwa sztuka. Istotna jest oczywiście odpowiednia konsystencja i proporcje składników, ale dziś chcemy zaproponować przepis inny niż te, z których korzystasz.
Tym razem ciasto naleśnikowe musi mieć czas na odpoczynek, a sekretem jest tu dodatek roztopionego masła. Właśnie dzięki niemu naleśniki są niezwykle delikatne, smakują subtelnie i - co bardzo ważne - nie przywierają do patelni. Jak widać, niepozorny dodatek potrafi zrobić ogromną różnicę.
Każdy ma swoje sprawdzone przepisy na ulubione dania, ale jeśli chodzi o ciasto naleśnikowe to zaryzykujemy stwierdzeniem, że te na maśle są naprawdę najlepsze. Ich delikatność zachwyca.
Lista składników:
- 2 szklanki mleka,
- 3 większe jajka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 30 g rozpuszczonego masła.
Przygotuj większą miskę. Pamiętaj o tym, aby mleko i jajka nie były wyjęte prosto z lodówki - muszą być w temperaturze pokojowej.
Do miski wlej mleko. Dodaj cukier, sól oraz przesianą mąkę.
Całość wymieszaj. Możesz zrobić to trzepaczką, ale warto użyć miksera - wtedy należy miksować krótko i na niskich obrotach.
W oddzielnej mniejszej miseczce roztrzep jajka, dodaj je do miski z pozostałymi składnikami, wymieszaj. Tak przygotowane ciasto odstaw na 20-30 minut.
W tym czasie rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia. Następnie dolej je do ciasta, krótko wymieszaj.
Rozgrzej patelnię naleśnikową, smaż naleśniki na średnim ogniu. Uwaga! Naleśniki z tego przepisu są bardzo delikatne, zachowaj ostrożność przy ich przewracaniu, ewentualnie dodaj o jedną-dwie łyżki mąki więcej.
Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - owocami, dżemem, miodem czy twarożkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekki, szybki i pyszny. Ten gulasz robię teraz bardzo często
Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit
Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut