Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni

Naleśniki idealnie cienkie, elastyczne, pełne smaku - każdy o takich marzy. Istotne jest również to, aby nie przywierało do patelni. Sekretem jest oczywiście odpowiednio przygotowane ciasto - z tego przepisu wychodzi niezwykle delikatne, a to za sprawą masła. Jeżeli raz spróbujesz, już zawsze będziesz przygotowywać naleśniki w ten sposób.

Szukasz najlepszego przepisu na ciasto naleśnikowe? Wypróbuj recepturę z rozpuszczonym masłem - ten dodatek zdecydowanie robi robotę.

Sztuka robienia ciasta na naleśniki

Chociaż niektórym zrobienie ciasta na naleśniki może wydawać się banalne, tak nie jest. Przygotowanie go to prawdziwa sztuka. Istotna jest oczywiście odpowiednia konsystencja i proporcje składników, ale dziś chcemy zaproponować przepis inny niż te, z których korzystasz. 

Tym razem ciasto naleśnikowe musi mieć czas na odpoczynek, a sekretem jest tu dodatek roztopionego masła. Właśnie dzięki niemu naleśniki są niezwykle delikatne, smakują subtelnie i - co bardzo ważne - nie przywierają do patelni. Jak widać, niepozorny dodatek potrafi zrobić ogromną różnicę.

Reklama

Każdy ma swoje sprawdzone przepisy na ulubione dania, ale jeśli chodzi o ciasto naleśnikowe to zaryzykujemy stwierdzeniem, że te na maśle są naprawdę najlepsze. Ich delikatność zachwyca. 

Najlepsze ciasto na naleśniki - przepis

Lista składników:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 większe jajka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 30 g rozpuszczonego masła.

Przygotuj większą miskę. Pamiętaj o tym, aby mleko i jajka nie były wyjęte prosto z lodówki - muszą być w temperaturze pokojowej.

Do miski wlej mleko. Dodaj cukier, sól oraz przesianą mąkę.

Całość wymieszaj. Możesz zrobić to trzepaczką, ale warto użyć miksera - wtedy należy miksować krótko i na niskich obrotach.

W oddzielnej mniejszej miseczce roztrzep jajka, dodaj je do miski z pozostałymi składnikami, wymieszaj. Tak przygotowane ciasto odstaw na 20-30 minut.

W tym czasie rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia. Następnie dolej je do ciasta, krótko wymieszaj.

Rozgrzej patelnię naleśnikową, smaż naleśniki na średnim ogniu. Uwaga! Naleśniki z tego przepisu są bardzo delikatne, zachowaj ostrożność przy ich przewracaniu, ewentualnie dodaj o jedną-dwie łyżki mąki więcej.

Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - owocami, dżemem, miodem czy twarożkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekki, szybki i pyszny. Ten gulasz robię teraz bardzo często

Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit

Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki