Reklama
Reklama

Najlepsze mielone w sosie. Nietypowy dodatek do mięsa sprawia, że są soczyste i aksamitne w smaku

Kotlety mielone w sosie własnym - trudno chyba o bardziej znany klasyk kuchni polskiej. Idealne zestawienie prostoty z głębią smaku sprawdza się świetnie zarówno na co dzień jak i na przykład na weekendowy obiad, a nawet gdy w domu mają pojawić się goście. Miękkie, soczyste kotlety zanurzone w aromatycznym sosie to po prostu perfekcja. Tym razem sprawdź przepis z nietypowym dodatkiem do mięsa - możesz być zaskoczona.

Mój ulubiony obiad? Oczywiście mielone w sosie własnym - takie jak robiła zawsze moja mama. Zawsze robię sos w ten sam sposób, ale i do mięsa dodaję coś, co niektórych dziwi.

Mielone w sosie własnym - pomysł na obiad

Kiedy nie wiem, co zrobić na obiad, a chcę przygotować coś naprawdę pysznego, stawiam na mielone w sosie własnym. Przygotowywała je moja babcia, później moja mama i tak samo ja uważam, że to danie nie ma sobie równych - bardzo chętnie jedzą je także moje dzieci, co jak wiadomo jest bardzo istotne, bo kilkulatki bywają wymagające.

Istotny w tym wszystkim jest oczywiście sam sos - niezwykle aksamitny, gęsty i pełen smaku. Baza to masło połączone z mąką pszenną, bo złocista zasmażka nadaje całość jedwabistą konsystencję. Następnie bulion - tu w zależności od upodobań może być on wołowy lub warzywny, niektórzy używają też po prostu wody. Dodatek kremowej śmietanki sprawia z kolei, że sos nabiera delikatności i staje się nieco słodszy, natomiast sos sojowy podkręca wytrawność, odpowiada także za kolor. Zawsze dokładam jeszcze czubatą łyżeczkę musztardy, aby sos był delikatnie pikantny, nie zapominam także o soli i pieprzu. 

Reklama

Tak skomponowany sos sprawia, że kotlety mielone nie są zwykłą potrawą - podane z ziemniakami i polane takim sosem są jak symfonia smaku w najlepszym wydaniu. 

Jak zrobić mielone w sosie własnym?

Jak przygotować pyszne mielone w sosie własnym? Przepis jest prosty - znajdziesz go poniżej. W przypadku tej receptury sukces tkwi w nietypowym dodatku. Mowa o śmietance kremówce, która nadaje kotletom wyjątkowego smaku. Tym razem dodaj ją nie tylko do sosu, ale także do mięsa. Spróbuj koniecznie - ten dodatek naprawdę robi różnicę, a nie każdy o tym wie.

Lista składników

Kotlety:

  • 750 g mięsa mielonego,
  • ok 60 g,
  • 125 ml mleka,
  • 40 ml śmietanki kremówki,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta czarnego i białego pieprzu,
  • szczypta soli lub/i przyprawy typu Vegeta,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy.

Sos

  • ok 70 g masła,
  • ok 50 g mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • 500 ml bulionu warzywnego, wołowego lub wody,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotuj większą miskę - wymieszaj w niej bułkę tartą z mlekiem, śmietanką, jajkiem i przyprawami. Bułka musi wchłonąć płyn, dlatego taką mieszankę pozostaw na około 15 minut.

Gdy minie ten czas, do miski dodaj: mięso, posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekaną zieleninę. Wszystko wymieszaj. Formuj kotleciki.

Na sporych rozmiarów patelni rozgrzej masło i olej, następnie smaż kotlety z każdej strony. Gdy już to zrobisz, odłóż je np. do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Na tej samej patelni, na której smażyły się kotlety, rozpuść masło i dodaj mąkę. Mieszaj, aż powstanie zasmażka. Wlej bulion (lub jeśli wolisz to wodę), śmietanę oraz sos sojowy. Dodaj także musztardę.

Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia.

Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, następnie przełóż do niego kotlety. Po 10 minutach danie jest gotowe. Serwuj od razu posypane siekaną pietruszką.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Upycham do słoików zamiast ogórków. Zupa wychodzi przednia, często dodaję też do mięsa

Genialnie topi tłuszcz na brzuchu. Zrób i pij codziennie, oczyścisz też organizm

Te rybne klopsiki zachwycają smakiem. Mogłabym jeść je w każdy piątek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety mielone