Najlepsze mielone w sosie. Nietypowy dodatek do mięsa sprawia, że są soczyste i aksamitne w smaku
Kotlety mielone w sosie własnym - trudno chyba o bardziej znany klasyk kuchni polskiej. Idealne zestawienie prostoty z głębią smaku sprawdza się świetnie zarówno na co dzień jak i na przykład na weekendowy obiad, a nawet gdy w domu mają pojawić się goście. Miękkie, soczyste kotlety zanurzone w aromatycznym sosie to po prostu perfekcja. Tym razem sprawdź przepis z nietypowym dodatkiem do mięsa - możesz być zaskoczona.
Mój ulubiony obiad? Oczywiście mielone w sosie własnym - takie jak robiła zawsze moja mama. Zawsze robię sos w ten sam sposób, ale i do mięsa dodaję coś, co niektórych dziwi.
Kiedy nie wiem, co zrobić na obiad, a chcę przygotować coś naprawdę pysznego, stawiam na mielone w sosie własnym. Przygotowywała je moja babcia, później moja mama i tak samo ja uważam, że to danie nie ma sobie równych - bardzo chętnie jedzą je także moje dzieci, co jak wiadomo jest bardzo istotne, bo kilkulatki bywają wymagające.
Istotny w tym wszystkim jest oczywiście sam sos - niezwykle aksamitny, gęsty i pełen smaku. Baza to masło połączone z mąką pszenną, bo złocista zasmażka nadaje całość jedwabistą konsystencję. Następnie bulion - tu w zależności od upodobań może być on wołowy lub warzywny, niektórzy używają też po prostu wody. Dodatek kremowej śmietanki sprawia z kolei, że sos nabiera delikatności i staje się nieco słodszy, natomiast sos sojowy podkręca wytrawność, odpowiada także za kolor. Zawsze dokładam jeszcze czubatą łyżeczkę musztardy, aby sos był delikatnie pikantny, nie zapominam także o soli i pieprzu.
Tak skomponowany sos sprawia, że kotlety mielone nie są zwykłą potrawą - podane z ziemniakami i polane takim sosem są jak symfonia smaku w najlepszym wydaniu.
Jak przygotować pyszne mielone w sosie własnym? Przepis jest prosty - znajdziesz go poniżej. W przypadku tej receptury sukces tkwi w nietypowym dodatku. Mowa o śmietance kremówce, która nadaje kotletom wyjątkowego smaku. Tym razem dodaj ją nie tylko do sosu, ale także do mięsa. Spróbuj koniecznie - ten dodatek naprawdę robi różnicę, a nie każdy o tym wie.
Lista składników
Kotlety:
- 750 g mięsa mielonego,
- ok 60 g,
- 125 ml mleka,
- 40 ml śmietanki kremówki,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta czarnego i białego pieprzu,
- szczypta soli lub/i przyprawy typu Vegeta,
- 1 mała cebulka,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżeczki oleju lub oliwy.
Sos
- ok 70 g masła,
- ok 50 g mąki pszennej lub kukurydzianej,
- 500 ml bulionu warzywnego, wołowego lub wody,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotuj większą miskę - wymieszaj w niej bułkę tartą z mlekiem, śmietanką, jajkiem i przyprawami. Bułka musi wchłonąć płyn, dlatego taką mieszankę pozostaw na około 15 minut.
Gdy minie ten czas, do miski dodaj: mięso, posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekaną zieleninę. Wszystko wymieszaj. Formuj kotleciki.
Na sporych rozmiarów patelni rozgrzej masło i olej, następnie smaż kotlety z każdej strony. Gdy już to zrobisz, odłóż je np. do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Na tej samej patelni, na której smażyły się kotlety, rozpuść masło i dodaj mąkę. Mieszaj, aż powstanie zasmażka. Wlej bulion (lub jeśli wolisz to wodę), śmietanę oraz sos sojowy. Dodaj także musztardę.
Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia.
Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, następnie przełóż do niego kotlety. Po 10 minutach danie jest gotowe. Serwuj od razu posypane siekaną pietruszką.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Upycham do słoików zamiast ogórków. Zupa wychodzi przednia, często dodaję też do mięsa
Genialnie topi tłuszcz na brzuchu. Zrób i pij codziennie, oczyścisz też organizm
Te rybne klopsiki zachwycają smakiem. Mogłabym jeść je w każdy piątek