Reklama
Reklama

Najlepsze siekane kotlety z kurczaka. Ze świeżymi warzywami i ekstra dodatkiem

Siekane kotlety z kurczaka to coś dla tych, którzy nie mają pomysłu na obiad. Jeśli znudziły ci się banalne piersi w panierce, koniecznie sprawdź ten przepis. Przy okazji przemycisz do menu nieco świeżych warzyw. Dzieci nawet nie zauważą, że je zjadły.

Danie z piersi kurczaka wcale nie musi być nudne. Z tego mięsa z łatwością wyczarujesz obiad, który wszystkich zaskoczy. Przygotowanie siekanych kotletów z kurczaka nie zajmie ci dużo czasu, a będzie miłą odmianą na rodzinnym stole. 

Siekane kotlety z kurczaka z warzywami - pomysł na obiad

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, to danie będzie idealne. Siekane kotlety z kurczaka oprócz mięsa zawierają w sobie warzywa i jajka. Dzięki temu są nie tylko pożywne, ale również pełne błonnika i witamin. Ich smak podkreśla również ser mozzarella. Siekane kotlety z kurczaka to danie, z którym możesz poeksperymentować. Ser mozzarella można zamienić na inny żółty, zamiast pieczarek dodać bakłażana, zamiast pietruszki - zioła prowansalskie. Dodając odpowiednich przypraw, zmienisz posmak dania. W efekcie za każdym razem będzie smakowało inaczej. Wszystko tu zależy od twojej kulinarnej wyobraźni i od tego, co masz w lodówce. 

Reklama

Siekane kotlety z kurczaka - przepis

Przepis na siekane kotlety z kurczaka jest dość prosty. Licz się jednak z koniecznością pokrojenia mięsa i warzyw na drobne kawałki. Postępuj zgodnie ze wskazówkami" 

Składniki: 

  • 500g fileta z piersi kurczaka;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 mała cebula;
  • 5 pieczarek;
  • 1/3 pęczka natki pietruszki;
  • 70 g tartego sera mozzarella;
  • 3 jajka;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 3 łyżki mąki;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka obierz z włókien i pokrój w drobną kostkę. Na koniec mięso możesz jeszcze posieka na drobne kawałki. Obierz i poszatkuj cebulę, paprykę, pieczarki i pietruszkę. Dodaj do mięsa i lekko wymieszaj łyżką. 

Do mięsa z warzywami wbij jajka, dodaj mąkę, ser, przyprawy i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans, aby składniki się przegryzły. 

Z masy formuj płaskie kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju. Gotowe siekane kotlety z kurczaka powinny mieć apetyczny, złoty kolor. 

Z czym podawać siekane kotlety?

Siekane kotlety z kurczaka możesz podawać z surówkami z kapusty, marchwi czy buraków. W sezonie sięgnij po sałatki z warzyw takich jak sałata czy pomidor, mizeria z surowych ogórków również będzie dobrym wyborem. Pasują do nich ziemniaki, ryż i kasze, a nawet makaron. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by podawać je z sosem czosnkowym czy innym dipem. Zanim podasz na stół siekane kotlety, odsącz je trochę z tłuszczu, kładąc na papierowe ręczniki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil

Przepyszne roladki na niedzielny obiad. Zrób z podwójnej porcji, bo na pewno zabraknie

Czy ogórki trzeba moczyć przed kiszeniem? Zrób w ten sposób, będą chrupiące i twarde

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak | warzywa