Najlepsze siekane kotlety z kurczaka. Ze świeżymi warzywami i ekstra dodatkiem
Siekane kotlety z kurczaka to coś dla tych, którzy nie mają pomysłu na obiad. Jeśli znudziły ci się banalne piersi w panierce, koniecznie sprawdź ten przepis. Przy okazji przemycisz do menu nieco świeżych warzyw. Dzieci nawet nie zauważą, że je zjadły.
Danie z piersi kurczaka wcale nie musi być nudne. Z tego mięsa z łatwością wyczarujesz obiad, który wszystkich zaskoczy. Przygotowanie siekanych kotletów z kurczaka nie zajmie ci dużo czasu, a będzie miłą odmianą na rodzinnym stole.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad, to danie będzie idealne. Siekane kotlety z kurczaka oprócz mięsa zawierają w sobie warzywa i jajka. Dzięki temu są nie tylko pożywne, ale również pełne błonnika i witamin. Ich smak podkreśla również ser mozzarella. Siekane kotlety z kurczaka to danie, z którym możesz poeksperymentować. Ser mozzarella można zamienić na inny żółty, zamiast pieczarek dodać bakłażana, zamiast pietruszki - zioła prowansalskie. Dodając odpowiednich przypraw, zmienisz posmak dania. W efekcie za każdym razem będzie smakowało inaczej. Wszystko tu zależy od twojej kulinarnej wyobraźni i od tego, co masz w lodówce.
Przepis na siekane kotlety z kurczaka jest dość prosty. Licz się jednak z koniecznością pokrojenia mięsa i warzyw na drobne kawałki. Postępuj zgodnie ze wskazówkami"
Składniki:
- 500g fileta z piersi kurczaka;
- 1 papryka czerwona;
- 1 mała cebula;
- 5 pieczarek;
- 1/3 pęczka natki pietruszki;
- 70 g tartego sera mozzarella;
- 3 jajka;
- 2 łyżki majonezu;
- 3 łyżki mąki;
- sól;
- pieprz;
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka obierz z włókien i pokrój w drobną kostkę. Na koniec mięso możesz jeszcze posieka na drobne kawałki. Obierz i poszatkuj cebulę, paprykę, pieczarki i pietruszkę. Dodaj do mięsa i lekko wymieszaj łyżką.
Do mięsa z warzywami wbij jajka, dodaj mąkę, ser, przyprawy i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans, aby składniki się przegryzły.
Z masy formuj płaskie kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju. Gotowe siekane kotlety z kurczaka powinny mieć apetyczny, złoty kolor.
Siekane kotlety z kurczaka możesz podawać z surówkami z kapusty, marchwi czy buraków. W sezonie sięgnij po sałatki z warzyw takich jak sałata czy pomidor, mizeria z surowych ogórków również będzie dobrym wyborem. Pasują do nich ziemniaki, ryż i kasze, a nawet makaron. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by podawać je z sosem czosnkowym czy innym dipem. Zanim podasz na stół siekane kotlety, odsącz je trochę z tłuszczu, kładąc na papierowe ręczniki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie