Najlepszy przepis na pomidory do słoików. Zimą będą jak znalazł
Letnie pomidory są wyjątkowo słodkie i aromatyczne, warto zajadać je nie tylko na kanapkach, czy w sałatkach. Można zrobić z nich pyszne przetwory, które doskonale sprawdzą się podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Wypróbuj przepis na pomidory po podkarpacku, wychodzą pyszne z wyraźnym chrzanowo-czosnkowym posmakiem.
Pomidory po podkarpacku to wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych. Dzięki kiszeniu nabierają lekko kwaskowego smaku, jednocześnie zachowując swoją naturalną soczystość i delikatność. Pomidorki są chrupiące, aromatyczne i pełne zdrowych probiotyków, które wspierają odporność i trawienie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapek, sałatek czy deski przekąsek.
Sprawdź także: Kiszonka fasolka z koperkiem i czosnkiem. Zrób do słoików na zimę
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 kg małych pomidorków.
Do każdego słoika:
- kawałek chrzanu,
- duży ząbek czosnku,
- 2 gałązki kopru z baldachimem,
- 1/3 łyżeczki gorczycy,
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- 1 liść wiśni,
- kilka kulek pieprzu.
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli kamiennej.
Pomidory dokładnie umyj i osusz. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem lub wysterylizuj w piekarniku.
Na dno każdego słoika włóż kawałek chrzanu pokrojonego w plasterki, obrany i zmiażdżony czosnek, gałązkę kopru, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, liść wiśni i kilka kulek pieprzu.
Do słoików ciasno poukładaj pomidorki, tak aby nie było dużych pustych przestrzeni. Przykryj gałązką kopru.
W garnku zagotuj wodę z solą kamienną. Gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach, tak aby całkowicie je przykryć.
Natychmiast zakręć słoiki czystymi, suchymi zakrętkami. Odwróć je do góry dnem, przykryj ściereczką i pozostaw do ostudzenia.
Po 3 dniach słoiki przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy robię te pulpeciki, cała rodzina zbiera się w kuchni. Już sam zapach to poezja
Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb
W ostatnie dni wakacji chętnie robię grilla. Ten kurczak to pozycja obowiązkowa