Reklama
Reklama

Najlepszy przepis na pomidory do słoików. Zimą będą jak znalazł

Letnie pomidory są wyjątkowo słodkie i aromatyczne, warto zajadać je nie tylko na kanapkach, czy w sałatkach. Można zrobić z nich pyszne przetwory, które doskonale sprawdzą się podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Wypróbuj przepis na pomidory po podkarpacku, wychodzą pyszne z wyraźnym chrzanowo-czosnkowym posmakiem.

Pomidory po podkarpacku to wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych. Dzięki kiszeniu nabierają lekko kwaskowego smaku, jednocześnie zachowując swoją naturalną soczystość i delikatność. Pomidorki są chrupiące, aromatyczne i pełne zdrowych probiotyków, które wspierają odporność i trawienie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapek, sałatek czy deski przekąsek. 

Sprawdź także: Kiszonka fasolka z koperkiem i czosnkiem. Zrób do słoików na zimę

Reklama

Przepis na pomidory po podkarpacku

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 2 kg małych pomidorków. 

Do każdego słoika: 

  • kawałek chrzanu, 
  • duży ząbek czosnku, 
  • 2 gałązki kopru z baldachimem, 
  • 1/3 łyżeczki gorczycy,
  • 2 ziela angielskie, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 1 liść wiśni, 
  • kilka kulek pieprzu.

Zalewa: 

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej.

Jak zrobić pomidory po podkarpacku?

Pomidory dokładnie umyj i osusz. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem lub wysterylizuj w piekarniku. 

Na dno każdego słoika włóż kawałek chrzanu pokrojonego w plasterki, obrany i zmiażdżony czosnek, gałązkę kopru, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, liść wiśni i kilka kulek pieprzu.  

Do słoików ciasno poukładaj pomidorki, tak aby nie było dużych pustych przestrzeni. Przykryj gałązką kopru.  

W garnku zagotuj wodę z solą kamienną. Gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach, tak aby całkowicie je przykryć. 

Natychmiast zakręć słoiki czystymi, suchymi zakrętkami. Odwróć je do góry dnem, przykryj ściereczką i pozostaw do ostudzenia. 

Po 3 dniach słoiki przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gdy robię te pulpeciki, cała rodzina zbiera się w kuchni. Już sam zapach to poezja

Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb

W ostatnie dni wakacji chętnie robię grilla. Ten kurczak to pozycja obowiązkowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | przetwory