Reklama
Reklama

Nie czekam do Wielkanocy, teraz robię w każdy weekend. Najlepszy przepis na babkę jaki znam

Ten deser to typowe wielkanocne ciasto. Ja już nie chcę czekać do świąt, a ten wybitny wypiek przygotowuję w każdy weekend. To jest najlepszy przepis na babkę, jaki znam. Stosuję go od wielu lat i zawsze wychodzi perfekcyjna.

Babka jest ciastem, które według tradycji podaje się na Wielkanoc. Nie oznacza to jednak, że nie można jej zajadać w inny czas w roku. Mimo tego, że jest lubiana, wielu ludzi nie je jej poza świętami. Ja już więcej nie chcę czekać i babkę robię co weekend. Moją ulubioną jest ta w pomarańczowej wersji. 

Babka pomarańczowa - składniki

Babka pomarańczowa spośród wszystkich innych babek oczywiście wyróżnia się swoim owocowym aromatem. To dodatek cytrusa robi robotę i jest on niezbędny do przygotowania tego wypieku. Konkretniej z całej pomarańczy kluczowym składnikiem będzie skórka pomarańczowa, ale nie tylko.

Olejki eteryczne ukryte w skórce po starciu uwolnią się, co nada niebywałego aromatu. Dodatkowo podbije go świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Takie połączenie da moc pomarańczowego smaku, a ciasto nabierze wyjątkowości.

Pomarańcze będą potrzebne również do przygotowania lukru. Żadna inna kombinacja do stworzenia słodkiej polewy nie będzie tak dobrze komponować się jak ta, właśnie z użyciem soku pomarańczowego. Taka cytrusowa bomba to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów. 

Babka pomarańczowa - przepis

Babkę pomarańczową z tego przepisu robię od zawsze i wychodzi po prostu świetna. Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. W środku jest wybitnie wilgotne, nawet jeszcze przed nasączeniem. Jego smak jest pyszny, ale wrażenie robi już w trakcie robienia. Podczas pieczenia tej babki cały dom wypełnia wyjątkowy aromat cytrusów, przez który każdy z upragnieniem czeka, aż wypiek będzie gotowy do zjedzenia.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 180 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 60 ml soku z pomarańczy, 
  • starta skórka z jednej pomarańczy. 

Składniki na lukier: 

  • 100 g cukru pudru, 
  • 2,5 łyżki soku z pomarańczy, 
  • starta skórka z połowy pomarańczy. 

Składniki do nasączenia ciasta: 

  • 130 ml soku z pomarańczy. 

Do miski przesiej mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i solą. Do osobnego naczynia dodaj miękkie masło i cukier. Składniki utrzyj ze sobą do uzyskania gładkiej, w miarę puszystej masy. Pozostałości, które osadziły się na ściankach, należy zebrać. 

Do masy z masła dodaj jajka, ale przed dodaniem każdego kolejnego jajka, poprzednie wmiksuj w masę. Następnie cały czas miksując, dodaj sok z pomarańczy oraz startą skórkę z cytryny. 

Do powstałej masy dodaj suche składniki w trzech partiach. Za każdym razem ciasto mieszaj tylko do połączenia się składników, czyli kiedy suchy proszek zniknie. Dzięki temu ciasto będzie lekkie i puszyste. 

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 21 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wyłóż ciasto i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Po 50 minutach należy sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli będzie suchy, pieczenie należy zakończyć. 

Gotową babkę pomarańczową wyciągnij z piekarnika i od razu gęsto nakłuj patyczkiem do szaszłyków. Na babkę wylej świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Ciasto odstaw na bok na ok. 15 minut, aby wchłonęło płyn. Po tym czasie przełóż je na kratkę, żeby całkowicie ostygło. 

Z pozostałych składników przygotuj lukier. Kiedy ciasto będzie przestygnięte, jego wierzch pokryj dokładnie słodką polewą. Gotową babkę pomarańczową podawaj z ulubioną herbatą.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosty przepis, spodoba się rodzinie. Babeczki czekoladowe w mig znikną z talerza

Delikatne, miękkie, wyjątkowe. Pączki Hiszpańskie idealne na tłusty czwartek

Nadziane schabowe w chrupiącej panierce. Kotlet Szwajcar zawsze robi furorę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery