Ta surówka to mój hit do obiadu. Witaminowa bomba, smakuje obłędnie
Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą zachwyca swoją prostotą, a jednocześnie pełnią smaków i kolorów. To idealny dodatek do obiadu, który odświeża każdy posiłek, szczególnie ten podany z mięsami grillowanymi czy smażonymi. Ja robię ją bardzo często.
Ta surówka jest wybitna. Słodycz kukurydzy konserwowej doskonale równoważy delikatną kwaskowatość. Oliwa z oliwek podkreśla naturalny smak warzyw. Ta surówka to także solidna dawka witamin i składników odżywczych. Czerwona kapusta, bogata w witaminę C i błonnik, wspiera odporność oraz funkcjonowanie układu pokarmowego.
Danie można przygotować w mgnieniu oka, co czyni ją idealnym dodatkiem obiadowym dla osób zapracowanych. Możesz ją wzbogacić o inne składniki, takie jak świeże zioła – natka pietruszki czy koperek wniosą dodatkową świeżość. Jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, dorzuć odrobinę musztardy lub startego chrzanu.
- ½ główki czerwonej kapusty,
- 200 g kukurydzy konserwowej z puszki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Cebulę drobno posiekaj i zalej ją sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Kapustę drobno poszatkuj, a następnie pokrój ją w niewielką kostkę. Przenieś ją do miski sałatkowej. Zalej ją oliwą z oliwek i wymieszaj.
Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj ją do kapusty razem z przygotowaną wcześniej cebulą. Całość przemieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Surówkę z czerwonej kapusty odstaw na co najmniej 15 minut, by smaki się połączyły. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
Danie podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiąca, świeża i lekka. Doskonała do każdego obiadu
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu. Możesz jeść ją także na diecie
Proste, szybkie i wyjątkowo dobre ciasto. Zrób z dwóch porcji, bo na weekend nie wystarczy