Reklama
Reklama

Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu. Możesz jeść ją także na diecie

Najbardziej smakują ci sałatki i surówki z dodatkiem majonezu, jednak starasz się ograniczać spożycie kalorii. W tym przypadku dobrze sprawdzi się przepis, w którym wysokokaloryczny sos zastąpisz zdrowszą alternatywą. Podpowiemy ci, jak zrobić pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty, która będzie idealnie pasować do dań z mięsem lub rybą.

Surówka z czerwonej kapusty to klasyczny dodatek obiadowy, która nigdy nie wychodzi z mody. Zachwyca świeżością i bogactwem smaków. Wyjątkowy kolor, delikatna chrupkość oraz subtelny aromat jabłka sprawiają, że jest to propozycja idealna na każdą okazję - możesz ją podać do grillowanych czy smażonych mięs, ale także jako samodzielną przekąskę. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie zdrowe, lekkie, a jednocześnie pełne smaku potrawy. Dzięki prostocie przygotowania, surówka z czerwonej kapusty będzie doskonała nawet dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Wystarczy kilka chwil, by stworzyć coś, co zachwyci wszystkich członków twojej rodziny. Nie można też zapominać, że całość jest niesamowicie zdrowa - kapusta dostarcza dużej ilości witaminy C oraz błonnika, wspierając codzienne funkcjonowanie całego organizmu. 

Reklama

Sprawdź także: Danie jak z francuskiej restauracji. Trudno uwierzyć, że to tylko warzywa

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować: 

  • ¼ główki czerwonej kapusty, 
  • 1 jabłko. 

Dressing: 

  • 150 g jogurtu greckiego, 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc w małą kostkę. Składniki przenieś do miski sałatkowej. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki na jednolity sos. Zalej nim składniki znajdujące się w misce. 

Całość bardzo dobrze przemieszaj. 

Surówkę z czerwonej kapusty wstaw do lodówki na 30 minut lub podawaj od razu. Przechowuj ją w zimnym miejscu do 3 dni. Przed podaniem krótko przemieszaj. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chrupiąca, świeża i lekka. Doskonała do każdego obiadu

Proste, szybkie i wyjątkowo dobre ciasto. Zrób z dwóch porcji, bo na weekend nie wystarczy

Ścieram cukinię na tarce i dodaję nietypowy składnik. Rodzina zjada te kotlety szybciej od mielonych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki