Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu. Możesz jeść ją także na diecie
Najbardziej smakują ci sałatki i surówki z dodatkiem majonezu, jednak starasz się ograniczać spożycie kalorii. W tym przypadku dobrze sprawdzi się przepis, w którym wysokokaloryczny sos zastąpisz zdrowszą alternatywą. Podpowiemy ci, jak zrobić pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty, która będzie idealnie pasować do dań z mięsem lub rybą.
Surówka z czerwonej kapusty to klasyczny dodatek obiadowy, która nigdy nie wychodzi z mody. Zachwyca świeżością i bogactwem smaków. Wyjątkowy kolor, delikatna chrupkość oraz subtelny aromat jabłka sprawiają, że jest to propozycja idealna na każdą okazję - możesz ją podać do grillowanych czy smażonych mięs, ale także jako samodzielną przekąskę. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie zdrowe, lekkie, a jednocześnie pełne smaku potrawy. Dzięki prostocie przygotowania, surówka z czerwonej kapusty będzie doskonała nawet dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Wystarczy kilka chwil, by stworzyć coś, co zachwyci wszystkich członków twojej rodziny. Nie można też zapominać, że całość jest niesamowicie zdrowa - kapusta dostarcza dużej ilości witaminy C oraz błonnika, wspierając codzienne funkcjonowanie całego organizmu.
Sprawdź także: Danie jak z francuskiej restauracji. Trudno uwierzyć, że to tylko warzywa
Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować:
- ¼ główki czerwonej kapusty,
- 1 jabłko.
Dressing:
- 150 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka cukru lub miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc w małą kostkę. Składniki przenieś do miski sałatkowej.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki na jednolity sos. Zalej nim składniki znajdujące się w misce.
Całość bardzo dobrze przemieszaj.
Surówkę z czerwonej kapusty wstaw do lodówki na 30 minut lub podawaj od razu. Przechowuj ją w zimnym miejscu do 3 dni. Przed podaniem krótko przemieszaj.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiąca, świeża i lekka. Doskonała do każdego obiadu
Proste, szybkie i wyjątkowo dobre ciasto. Zrób z dwóch porcji, bo na weekend nie wystarczy
Ścieram cukinię na tarce i dodaję nietypowy składnik. Rodzina zjada te kotlety szybciej od mielonych