Reklama
Reklama

Nie musisz przygotowywać go na kilka tygodni przed Wigilią. Wypróbuj przepis na piernik bez dojrzewania

Doskonały piernik możesz bez trudu przygotować w domu, nawet jeśli nie jesteś wybitnym cukiernikiem. Nie będzie wymagało to od ciebie wielkiego wysiłku. Piernik bez dojrzewania, dzięki zawartości maślanki i masła wychodzi pyszny i wilgotny, nie brakuje w nim kompozycji korzennych przypraw, dzięki którym cały dom będzie pachniał jak kwintesencja świąt. Warto zapisać ten przepis i mieć go w zanadrzu, gdy zabraknie ci czasu.

Piernik bez dojrzewania przygotujesz nawet w Wigilię, na godzinę przed przyjściem pierwszych gości. Nie brakuje mu niczego - ani smaku miodu, ani aromatycznych przypraw, ani miękkości czy wilgotności. To idealne ciasto dla osób zapracowanych, które jednak na swoim stole chcą postawić wszystkie tradycyjne wypieki. 

Sprawdź także: Mięciutkie pierniczki w lukrze. Zrób więcej, bo do świąt może nie wystarczyć

Przepis na piernik bez dojrzewania 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35 x 12 cm.

Do przygotowania piernika bez dojrzewania, będziesz potrzebować: 

  • 240 g mąki pszennej, 
  • 200 ml maślanki, 
  • 100 g brązowego cukru, 
  • 120 g masła, 
  • 170 g miodu, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru, 
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • ½ łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Polewa: 

  • 50 g śmietanki 36 proc., 
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 25 g czekolady białej. 

Jak zrobić piernik bez dojrzewania? 

W misce dokładnie wymieszaj mąkę, sodę, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Odstaw. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Wlej miód i wanilię, a następnie ponownie dobrze wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku, dobrze miksują po każdym z nich. Dodawaj mieszankę mąki na przemian z maślanką, partiami. Mieszaj tylko do połączenia po każdym dodaniu. 

Masę przelej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch rumieni się zbyt szybko, przykryj go luźno kawałkiem folii aluminiowej. Piernik bez dojrzewania wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce. 

Przygotuj polewę. Śmietankę rozgrzej do temperatury 50 st. Celsjusza. Do dwóch garnuszków włóż pokruszone czekolady - ciemną i białą. Do naczynia z białą wlej 4 łyżki śmietanki, a pozostałą zalej mleczną. Pozostaw na minutę i dobrze wymieszaj obie mieszaniny. 

Wierzch piernika zalej ciemną polewą. Za pomocą widelca lub silikonowego pędzelka nanieś dekoracyjne paski białej czekolady. Pozostaw całość do całkowitego zastygnięcia. Podawaj piernik pokrojony w plastry. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis

Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta