Nie musisz przygotowywać go na kilka tygodni przed Wigilią. Wypróbuj przepis na piernik bez dojrzewania
Doskonały piernik możesz bez trudu przygotować w domu, nawet jeśli nie jesteś wybitnym cukiernikiem. Nie będzie wymagało to od ciebie wielkiego wysiłku. Piernik bez dojrzewania, dzięki zawartości maślanki i masła wychodzi pyszny i wilgotny, nie brakuje w nim kompozycji korzennych przypraw, dzięki którym cały dom będzie pachniał jak kwintesencja świąt. Warto zapisać ten przepis i mieć go w zanadrzu, gdy zabraknie ci czasu.
Piernik bez dojrzewania przygotujesz nawet w Wigilię, na godzinę przed przyjściem pierwszych gości. Nie brakuje mu niczego - ani smaku miodu, ani aromatycznych przypraw, ani miękkości czy wilgotności. To idealne ciasto dla osób zapracowanych, które jednak na swoim stole chcą postawić wszystkie tradycyjne wypieki.
Sprawdź także: Mięciutkie pierniczki w lukrze. Zrób więcej, bo do świąt może nie wystarczyć
Zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35 x 12 cm.
Do przygotowania piernika bez dojrzewania, będziesz potrzebować:
- 240 g mąki pszennej,
- 200 ml maślanki,
- 100 g brązowego cukru,
- 120 g masła,
- 170 g miodu,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Polewa:
- 50 g śmietanki 36 proc.,
- 150 g czekolady mlecznej,
- 25 g czekolady białej.
W misce dokładnie wymieszaj mąkę, sodę, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Odstaw. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Wlej miód i wanilię, a następnie ponownie dobrze wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku, dobrze miksują po każdym z nich. Dodawaj mieszankę mąki na przemian z maślanką, partiami. Mieszaj tylko do połączenia po każdym dodaniu.
Masę przelej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch rumieni się zbyt szybko, przykryj go luźno kawałkiem folii aluminiowej. Piernik bez dojrzewania wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce.
Przygotuj polewę. Śmietankę rozgrzej do temperatury 50 st. Celsjusza. Do dwóch garnuszków włóż pokruszone czekolady - ciemną i białą. Do naczynia z białą wlej 4 łyżki śmietanki, a pozostałą zalej mleczną. Pozostaw na minutę i dobrze wymieszaj obie mieszaniny.
Wierzch piernika zalej ciemną polewą. Za pomocą widelca lub silikonowego pędzelka nanieś dekoracyjne paski białej czekolady. Pozostaw całość do całkowitego zastygnięcia. Podawaj piernik pokrojony w plastry.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu