Reklama
Reklama

Nie musisz wychodzić na miasto, żeby go zjeść. Smażony makaron jak od "chińczyka" przygotujesz w mig

Lubisz stołować się w chińskim barze i chcesz spróbować samodzielnie przygotować podobne dania? Zacznij od prostego przepisu na makaron jak od „chińczyka”.

Nie ma to jak aromatyczny makaron w stylu orientalnym - jak prosto z baru od "chińczyka". Wiele osób lubi zjeść tanie danie, przynajmniej od czasu do czasu. Nie trzeba jednak zamawiać go z restauracji - ten przepis jest naprawdę prosty i z łatwością przygotujesz go w domu. 

Smażony makaron jak od "chińczyka" - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:

Reklama
  • 200 g makaronu ryżowego,  
  • 2 jajka, 
  • 15 g suszonych grzybów shiitake, 
  • 150 g tofu naturalnego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • kawałek ostrej papryczki chili (do smaku), 
  • mały pęczek szczypiorku, 
  • 80 g kiełków fasoli mung, 
  • 2 łyżki białego sezamu, 
  • około 4 łyżki oleju ryżowego, 
  • sól (do smaku). 

Składniki na sos: 

  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  •  1 łyżka brązowego cukru,
  •  2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej,
  •  2 łyżeczki ostrego sosu sriracha. 

Smażony makaron jak od "chińczyka" - przepis

Namocz grzyby shiitake – zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Włóż makaron ryżowy do garnka, zalej gorącą wodą i odstaw na kwadrans do namoczenia. Pokrój tofu w dość dużą kostkę, a namoczone i odcedzone grzyby shiitake – w paski. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Posiekaj drobno papryczkę chili i szczypiorek. Odlej zalewę z kiełków fasoli mung.  Rozgrzej głęboką patelnię z grubym dnem (lub wok). Nim wlejesz olej, upraż ziarna sezamu i zdejmij z patelni. 

Wlej na patelnię trochę oleju i podsmaż na nim tofu na złocisty kolor. Zdejmij z patelni. Dodaj na patelnię nieco oleju i podsmaż na nim warzywa (cebulę i obie papryki) z grzybami shiitake. Smaż przez około 4 minuty, co pewien czas mieszając. Pod koniec dopraw solą. Zdejmij z patelni. 

Wbij do miseczki jajka i roztrzep widelcem. Dodaj na patelnię trochę oleju. Podsmaż na nim odcedzony makaron, a po chwili wlej jajka. Smaż przez około minutę. Przełóż z powrotem na patelnię wszystkie podsmażone składniki (oprócz sezamu). Wymieszaj. Połącz wszystkie składniki na sos. Wlej na patelnię i wymieszaj z makaronem i warzywami. Smaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, szczypiorek i sezam. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis

Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje

To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makaron