Reklama
Reklama

Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki

Z pomysłami na śniadanie jest trochę jak z pomysłami na obiad – nigdy ich nie ma. Kanapki z serem i szynką każdemu mogą się znudzić. Jest jednak prosty sposób, aby odmienić smak kanapek i do tego wykorzystać to, co zazwyczaj marnuje się w domu. Poznaj przepis na pyszną pastę do kanapek w duchu zero waste.

Kurczaka z rosołu przerób na pastę do kanapek

Pasta do kanapek z kurczaka jest propozycją dla osób szukających odmiany, nowych smaków i pożywnych dodatków do chleba. Łączy w sobie bogate źródła białka, jakimi są kurczak i jaja. Ich smak doskonale równoważy ogórek kiszony, który zadba o twoje jelita. Z kolei dodatek sera żółtego i majonezu sprawi, że już niewielka ilość pasty zapewni ci sytość na długi czas.  

Istnieje jeszcze jedna ogromna zaleta przygotowania pasty z kurczaka do kanapek. Możesz dodać do niej mięso z rosołu, które zostało ci po niedzielnym obiedzie. Podstawą tej zupy często jest drób w postaci nóżek kurczaka, podudzi czy szkieletu. Po długim gotowaniu w rosole mięso to jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Zatem stanowi doskonały składnik pasty do kanapek. Zamiast wyrzucać mięso z rosołu wykorzystaj je w pysznej paście kanapkowej i ze smakiem zjedz na śniadanie czy kolację.   

Reklama

Pasta kanapkowa z kurczaka - przepis

Do przygotowania pasty kanapkowej potrzebujesz składników, które zazwyczaj są w domu. Ogórki kiszone, jaja, majonez, musztarda, ser żółty pewnie stanowiły podstawę twoich kanapek. Czas wykorzystać je w nieco inny sposób i przerobić na pyszną pastę. Do jej przygotowania potrzebujesz

  • 300 g ugotowanych filetów z kurczaka lub innych części, 
  • 4 ogórki kiszone, 
  • 4 jajka, 
  • 100 g sera żółtego o łagodnym smaku, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • świeży koperek (kilka gałązek). 

Przeczytaj też: Do kanapek i wiosennych dań. Przepis na świeżą pastę benedyktyńską

Jak przygotować pastę z kurczaka do kanapek? 

  1. Jaja ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. 
  2. Kurczaka pokrój drobno.  
  3. Ogórki kiszone odsącz i pokrój w kostkę.  
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.  
  5. Jajka pokrój drobno. 
  6. Połącz w misce wszystkie składniki i dodaj majonez oraz musztardę. 
  7. Dopraw pastę solą i pieprzem.  
  8. Wymieszaj dokładnie pastę i schłodź w lodówce.  

Świeży chleb posmaruj pastą z kurczaka i zjadaj samodzielnie. Nie potrzebujesz masła ani wędliny. Jeśli lubisz większą ilość warzyw, na chleb połóż listek sałaty, rozsmaruj trochę pasty i dodaj plasterek pomidora oprószonego szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

W całym domu pachnie jak w cukierni. Ciasto na niedzielę zrobisz w 30 minut

Ciasto francuskie przekładam obłędnym kremem. To czysta rozkosz

Szybki ciasto na jogurcie greckim. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kanapki | kurczak