Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki
Z pomysłami na śniadanie jest trochę jak z pomysłami na obiad – nigdy ich nie ma. Kanapki z serem i szynką każdemu mogą się znudzić. Jest jednak prosty sposób, aby odmienić smak kanapek i do tego wykorzystać to, co zazwyczaj marnuje się w domu. Poznaj przepis na pyszną pastę do kanapek w duchu zero waste.
Pasta do kanapek z kurczaka jest propozycją dla osób szukających odmiany, nowych smaków i pożywnych dodatków do chleba. Łączy w sobie bogate źródła białka, jakimi są kurczak i jaja. Ich smak doskonale równoważy ogórek kiszony, który zadba o twoje jelita. Z kolei dodatek sera żółtego i majonezu sprawi, że już niewielka ilość pasty zapewni ci sytość na długi czas.
Istnieje jeszcze jedna ogromna zaleta przygotowania pasty z kurczaka do kanapek. Możesz dodać do niej mięso z rosołu, które zostało ci po niedzielnym obiedzie. Podstawą tej zupy często jest drób w postaci nóżek kurczaka, podudzi czy szkieletu. Po długim gotowaniu w rosole mięso to jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Zatem stanowi doskonały składnik pasty do kanapek. Zamiast wyrzucać mięso z rosołu - wykorzystaj je w pysznej paście kanapkowej i ze smakiem zjedz na śniadanie czy kolację.
Do przygotowania pasty kanapkowej potrzebujesz składników, które zazwyczaj są w domu. Ogórki kiszone, jaja, majonez, musztarda, ser żółty pewnie stanowiły podstawę twoich kanapek. Czas wykorzystać je w nieco inny sposób i przerobić na pyszną pastę. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 300 g ugotowanych filetów z kurczaka lub innych części,
- 4 ogórki kiszone,
- 4 jajka,
- 100 g sera żółtego o łagodnym smaku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży koperek (kilka gałązek).
Przeczytaj też: Do kanapek i wiosennych dań. Przepis na świeżą pastę benedyktyńską
Jak przygotować pastę z kurczaka do kanapek?
- Jaja ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
- Kurczaka pokrój drobno.
- Ogórki kiszone odsącz i pokrój w kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Jajka pokrój drobno.
- Połącz w misce wszystkie składniki i dodaj majonez oraz musztardę.
- Dopraw pastę solą i pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie pastę i schłodź w lodówce.
Świeży chleb posmaruj pastą z kurczaka i zjadaj samodzielnie. Nie potrzebujesz masła ani wędliny. Jeśli lubisz większą ilość warzyw, na chleb połóż listek sałaty, rozsmaruj trochę pasty i dodaj plasterek pomidora oprószonego szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
W całym domu pachnie jak w cukierni. Ciasto na niedzielę zrobisz w 30 minut
Ciasto francuskie przekładam obłędnym kremem. To czysta rozkosz
Szybki ciasto na jogurcie greckim. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi