Reklama
Reklama

Do kanapek i wiosennych dań. Przepis na świeżą pastę benedyktyńską

Wiosna to czas, kiedy dużo częściej mamy ochotę na lekkie dania. Idealnym dodatkiem do kanapek lub grillowanych dań będzie pasta benedyktyńska na bazie serka śmietankowego, ogórków gruntowych i świeżych ziół. Koniecznie zrób większą porcję, bo jest tak smaczna, że znika w mgnieniu oka.

Pasta benedyktyńska do kanapek nie ma nic wspólnego z zakonem benedyktynów. Jej nazwa wywodzi się od nazwiska Jennie Carter Benedict, amerykańskiej restauratorki żyjącej na przełomie XIX i XX wieku. Benedict zostawiła po sobie ogromne dziedzictwo w postaci wielu popularnych w Stanach Zjednoczonych (i nie tylko) przepisów kulinarnych, które spisała w książce "The Blue Ribbon Cookbook". Nie zawarła w niej jednak sekretnej receptury na Benedictine, słynne smarowidło z ogórkiem, na bazie serka śmietankowego. Przepis pojawił się dopiero w piątym wydaniu tomu. Czy oryginalny? Trudno powiedzieć. Poniższa receptura być może także odbiega nieco od oryginału, ale to bez wątpienia pyszna pasta do kanapek, a nawet dań z grilla, czy pieczonych ziemniaków.

Reklama

Sprawdź także: Do zupy brokułowej dodaj chrupiący boczek. Rodzina będzie się zajadać

Przepis na pastę benedyktyńską

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:  

  • 230 g kremowego serka śmietankowego, 
  • 2 małe ogórki gruntowe (około 100 g), 
  • 1 łyżka soku z cebuli, 
  • ½ małego pęczka koperku, 
  • 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie), 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • szczypta pieprzu cayenne.

Jak zrobić pastę benedyktyńską?

Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż miąższ na kawałek gazy i wyciśnij z niego sok. Połącz z  serkiem zarówno miąższ, jak i sok. 

Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach około pół cebuli. Przecedź przez gazę, by uzyskać klarowny sok. Dodaj go do twarogu. 

Posiekaj drobno koperek (nie ma go w oryginalnym przepisie - tu zastępuje zielony barwnik i dodaje smaku!) i dodaj do twarogu. Dodaj też sól i pieprz cayenne. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić smak pasty, dodając do niej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (również nie ma go w oryginalnym przepisie). 

Wymieszaj wszystkie składniki widelcem. Wstaw gotową pastę do lodówki na co najmniej godzinę, by przegryzły się smaki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Te kotleciki smakują jak u babci. Delikatne, aromatyczne, palce lizać

Zupa z młodej kapusty z tego przepisu jest wyśmienita. Zrób od razu na dwa dni

Nie ma lepszej panierki. Moje dzieciaki wciąż proszą o te kotleciki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki