Nie potrzebujesz biszkoptu ani skomplikowanych kremów. Torcik naleśnikowy robi robotę
Szykuje ci się wyjątkowa okazja i szukasz pomysłu na proste, ale efektowne ciasto? Przygotuj torcik naleśnikowy. To przepis idealny - bez pieczenia biszkoptu i przygotowywania trudnych kremów. Wszyscy będą się nim zajadać.
Chcesz zaserwować swoim gościom coś słodkiego, ale niekoniecznie masz ochotę piec biszkopt czy przygotowywać krem? Nic nie szkodzi, są prostsze opcje, dokładnie takie jak proponowany przez nas torcik naleśnikowy. Jego przygotowanie zajmie trochę czasu, ponieważ potrzebujesz sporo naleśników, ale jest to prosty i przyjemny do wykonania przepis.
Gotowy torcik naleśnikowy na pewno wyjątkowo spodoba się najmłodszym, ale dorośli również będą pałaszować do kawy czy herbaty.
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz następujących składników:
Naleśniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 500 ml wody,
- 6 jajek,
- 70 g rozpuszczonego masła,
- 50 g cukru pudru,
- odrobina soli.
Krem czekoladowy:
- 250 g śmietanki 30%,
- 100 g serka mascarpone,
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 g masła miękkiego,
- 20 g cukru pudru,
- 20 g kakao.
Polewa:
- 50 g czekolady deserowej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 2 łyżki masła,
- spora garść orzechów.
Najpierw zrób i usmaż naleśniki. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko i wodę, a następnie stopniowo wlewaj do suchych składników, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Odstaw na około 10 minut.
Po tym czasie rozgrzej suchą patelnię i smaż cienkie naleśniki takiej samej wielkości. Odkładaj na talerz do przestygnięcia. Powtarzaj aż ciasto się skończy.
Przygotuj krem czekoladowy. Najpierw połam czekoladę na kawałki, a potem rozpuść ją w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj aż zrobi się jasna i puszysta masa. Wtedy dodaj kakao, cukier puder, mascarpone i ostudzoną czekoladę. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Osobno ubij na sztywno śmietanę kremówkę i wmieszaj ją delikatnie z pomocą szpatułki do kremu.
Zrób teraz polewę. Czekoladę deserową i mleczną rozpuść razem z masłem w rondelku na średnim ogniu, mieszając do uzyskania gładkiej polewy.
Złóż torcik naleśnikowy. Na dużym płaskim talerzu połóż pierwszy naleśnik i posmaruj go cienką warstwą kremu czekoladowego. Nałóż kolejny naleśnik i powtarzaj czynność aż wykorzystasz wszystkie składniki. Na koniec całość polej przygotowaną polewą i udekoruj orzechami. Torcik naleśnikowy wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu
Przysmak prosto z Podlasia. Mrowisko wprost rozpływa się w ustach
Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma