Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz
Ogórki małosolne nadają się zarówno na chłodnik, jak i na lekką, choć rozgrzewającą zupę ogórkową. Możesz przekonać się o tym, przygotowując danie według przepisu polskiej mistrzyni kuchni. Zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz (z drobnymi modyfikacjami) to świetna propozycja obiadowa na letnie dni.
To jedna z moich ulubionych zup, bardzo pożywna, w smaku typowo wakacyjna - jeżeli lubisz smak ogórków małosolnych, polubisz i ten przepis. Połączenie warzyw ze śmietanką sprawia, że zawsze biorę dokładkę, podobnie jak inni członkowie rodziny. Jest pyszne.
- 5 ogórków małosolnych,
- ½ cebuli,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera (korzeń),
- 2 ząbki czosnku,
- mały pęczek koperku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 150 g śmietany kremówki (30%),
- około 125 ml wody z ogórków,
- 1¼ l wody,
- 1 listek laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz (do smaku),
- kilka rzodkiewek (do dekoracji).
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zeszklij w garnku na maśle klarowanym.
Obierz pietruszkę, seler i ziemniaki. Pietruszkę i seler pokrój w cząstki. Dodaj do cebuli. Podsmaż.
Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj do reszty smażących się warzyw.
Zalej warzywa wodą, lekko posól, dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz całe ziemniaki. Ugotuj warzywa do miękkości.
Odcedź warzywa z wywaru. Pietruszkę i seler odłóż. Ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki i włóż z powrotem do zupy.
Pokrój ogórki małosolne w talarki (najlepiej na mandolinie). Dodaj do gotującej się zupy. Dopraw ją solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę. Pod koniec gotowania dolej (do smaku) wodę z ogórków.
Zahartuj śmietanę gorącą zupą. Wlej do garnka. Zagotuj.
Dodaj do zupy posiekany koperek. Wymieszaj.
Podawaj zupę gorącą. Po rozlaniu na talerze udekoruj plasterkami rzodkiewek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy deser z pistacjami. Przepis przywieziony z wakacji w Turcji
Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację
Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia