Reklama
Reklama

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Ogórki małosolne nadają się zarówno na chłodnik, jak i na lekką, choć rozgrzewającą zupę ogórkową. Możesz przekonać się o tym, przygotowując danie według przepisu polskiej mistrzyni kuchni. Zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz (z drobnymi modyfikacjami) to świetna propozycja obiadowa na letnie dni.

To jedna z moich ulubionych zup, bardzo pożywna, w smaku typowo wakacyjna - jeżeli lubisz smak ogórków małosolnych, polubisz i ten przepis. Połączenie warzyw ze śmietanką sprawia, że zawsze biorę dokładkę, podobnie jak inni członkowie rodziny. Jest pyszne.

Zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz - lista składników

  • 5 ogórków małosolnych, 
  • ½ cebuli, 
  • 3-4 ziemniaki, 
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek selera (korzeń), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mały pęczek koperku, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • 150 g śmietany kremówki (30%), 
  • około 125 ml wody z ogórków, 
  • 1¼ l wody, 
  • 1 listek laurowy, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól, pieprz (do smaku),
  • kilka rzodkiewek (do dekoracji). 

Zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz - przepis

Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zeszklij w garnku na maśle klarowanym.  

Obierz pietruszkę, seler i ziemniaki. Pietruszkę i seler pokrój w cząstki. Dodaj do cebuli. Podsmaż. 

Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj do reszty smażących się warzyw.

Zalej warzywa wodą, lekko posól, dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz całe ziemniaki. Ugotuj warzywa do miękkości.  

Reklama

Odcedź warzywa z wywaru. Pietruszkę i seler odłóż. Ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki i włóż z powrotem do zupy. 

Pokrój ogórki małosolne w talarki (najlepiej na mandolinie). Dodaj do gotującej się zupy. Dopraw ją solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę. Pod koniec gotowania dolej (do smaku) wodę z ogórków. 

Zahartuj śmietanę gorącą zupą. Wlej do garnka. Zagotuj. 

Dodaj do zupy posiekany koperek. Wymieszaj. 

Podawaj zupę gorącą. Po rozlaniu na talerze udekoruj plasterkami rzodkiewek. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu

U babci były w każdą niedzielę, wychodzą lepsze niż ze schabu. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz

Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa