Reklama
Reklama

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Ogórki małosolne nadają się zarówno na chłodnik, jak i na lekką, choć rozgrzewającą zupę ogórkową. Możesz przekonać się o tym, przygotowując danie według przepisu polskiej mistrzyni kuchni. Zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz (z drobnymi modyfikacjami) to świetna propozycja obiadowa na letnie dni.

To jedna z moich ulubionych zup, bardzo pożywna, w smaku typowo wakacyjna - jeżeli lubisz smak ogórków małosolnych, polubisz i ten przepis. Połączenie warzyw ze śmietanką sprawia, że zawsze biorę dokładkę, podobnie jak inni członkowie rodziny. Jest pyszne.

Zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz - lista składników

  • 5 ogórków małosolnych, 
  • ½ cebuli, 
  • 3-4 ziemniaki, 
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek selera (korzeń), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mały pęczek koperku, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • 150 g śmietany kremówki (30%), 
  • około 125 ml wody z ogórków, 
  • 1¼ l wody, 
  • 1 listek laurowy, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól, pieprz (do smaku),
  • kilka rzodkiewek (do dekoracji). 

Zupa z ogórków małosolnych Ewy Wachowicz - przepis

Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zeszklij w garnku na maśle klarowanym.  

Obierz pietruszkę, seler i ziemniaki. Pietruszkę i seler pokrój w cząstki. Dodaj do cebuli. Podsmaż. 

Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj do reszty smażących się warzyw.

Zalej warzywa wodą, lekko posól, dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz całe ziemniaki. Ugotuj warzywa do miękkości.  

Reklama

Odcedź warzywa z wywaru. Pietruszkę i seler odłóż. Ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki i włóż z powrotem do zupy. 

Pokrój ogórki małosolne w talarki (najlepiej na mandolinie). Dodaj do gotującej się zupy. Dopraw ją solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę. Pod koniec gotowania dolej (do smaku) wodę z ogórków. 

Zahartuj śmietanę gorącą zupą. Wlej do garnka. Zagotuj. 

Dodaj do zupy posiekany koperek. Wymieszaj. 

Podawaj zupę gorącą. Po rozlaniu na talerze udekoruj plasterkami rzodkiewek. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy deser z pistacjami. Przepis przywieziony z wakacji w Turcji

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa