Nie wiesz, jakie kotlety zrobić na obiad? Postaw na mielone z jajkiem
Kotlety z mięsa mielonego to klasyk wśród polskich obiadów. Jeśli jednak tradycyjny przepis nieco ci się znudził, możesz postawić na mielone z jajkiem. Przygotowanie ich jest naprawdę proste, a takim obiadem naje się nawet największy głodomór. Dokładną recepturę znajdziesz w dalszej części artykułu.
Kotlety jajeczne, a może mielone? Jeśli nie umiesz się zdecydować, najlepszą opcją będzie przygotowanie mielonych z jajkiem. Oprócz mięsa mielonego i jaj, do masy dodaj natkę pietruszki, majeranek i cebulę, które świetnie podkręcą smak dania. Potrawa nie tylko jest bardzo smaczna, ale i zaskakuje chrupiącą skórką oraz ciekawym wyglądem. Możesz zrobić ją na rodzinną imprezę, goście na pewno będą zachwyceni.
Takie kotlety możesz podawać z purée ziemniaczanym lub ziemniakami z koperkiem. Idealnie pasować będzie tu także mizeria lub buraczkami. Do zrobienia mielonych z jajkiem, będziesz potrzebować:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 7 jajek,
- 2 łyżki bułki tartej,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego,
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- sól i pieprz.
Najpierw ugotuj 6 jajek na twardo. Zostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupek i zostaw w całości. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na 1 łyżce masła.
Mięso mielone przełóż do miski. Wsyp bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, majeranek oraz paprykę słodką. Posól i popieprz. Wyrób masę, a na koniec wmieszaj cebulę. Podziel masę na 6 kawałków. Każdy z nich delikatnie rozpłaszcz w dłoni, ułóż na środku jajko i zlep brzegi.
Na patelni rozgrzej masło i smaż mielone z jajkiem z każdej strony po kilka minut, aż się zarumienią.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę