Reklama
Reklama

Nie wiesz, jakie kotlety zrobić na obiad? Postaw na mielone z jajkiem

Kotlety z mięsa mielonego to klasyk wśród polskich obiadów. Jeśli jednak tradycyjny przepis nieco ci się znudził, możesz postawić na mielone z jajkiem. Przygotowanie ich jest naprawdę proste, a takim obiadem naje się nawet największy głodomór. Dokładną recepturę znajdziesz w dalszej części artykułu.

Kotlety jajeczne, a może mielone? Jeśli nie umiesz się zdecydować, najlepszą opcją będzie przygotowanie mielonych z jajkiem. Oprócz mięsa mielonego i jaj, do masy dodaj natkę pietruszki, majeranek i cebulę, które świetnie podkręcą smak dania. Potrawa nie tylko jest bardzo smaczna, ale i zaskakuje chrupiącą skórką oraz ciekawym wyglądem. Możesz zrobić ją na rodzinną imprezę, goście na pewno będą zachwyceni. 

Sprawdź także: Prosta zupa warzywna z dodatkiem mięsnych pulpecików. Przepis na twój dzisiejszy obiad

Przepis na mielone z jajkiem 

Takie kotlety możesz podawać z purée ziemniaczanym lub ziemniakami z koperkiem. Idealnie pasować będzie tu także mizeria lub buraczkami. Do zrobienia mielonych z jajkiem, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 7 jajek, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego, 
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 cebula, 
  • sól i pieprz.

Jak zrobić mielone z jajkiem? 

Najpierw ugotuj 6 jajek na twardo. Zostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupek i zostaw w całości. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na 1 łyżce masła.  

Mięso mielone przełóż do miski. Wsyp bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, majeranek oraz paprykę słodką. Posól i popieprz. Wyrób masę, a na koniec wmieszaj cebulę. Podziel masę na 6 kawałków. Każdy z nich delikatnie rozpłaszcz w dłoni, ułóż na środku jajko i zlep brzegi.  

Na patelni rozgrzej masło i smaż mielone z jajkiem z każdej strony po kilka minut, aż się zarumienią. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe