Reklama
Reklama

Prosta zupa warzywna z dodatkiem mięsnych pulpecików. Przepis na twój dzisiejszy obiad

Masz ochotę na sycące, ale jednocześnie lekkostrawne danie pełne warzyw z mięsną wkładką? Przepis na zupę z pulpecikami może okazać się idealny dla ciebie. Zawiera jedynie proste i dosyć tanie składniki, dzięki czemu nie nadszarpnie twojego domowego budżetu. Co więcej, możesz zrobić większą ilość na dwa, lub więcej dni, odgrzana smakuje jeszcze lepiej.

Zupa z pulpecikami przypomina w smaku kartoflankę, kryje w sobie jednak bogaty mięsny dodatek w postaci mięsnych pulpecików. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a jednocześnie sprawi, że przez długie godziny będziesz czuć się najedzony. Zupę podawaj z kromką świeżego chleba. Taki obiad na pewno zasmakuje całej rodzinie.  

Sprawdź także: Rozgrzewające danie na chłodne jesienne dni. Kolorowa zupa w meksykańskim stylu

Przepis na zupę z pulpecikami 

Zupa z pulpecikami to przede wszystkim kompozycja warzyw, marchewki, ziemniaków, selera, pietruszki, czy cebuli. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby urozmaicić ją o inne składniki. Dobrze pasować będzie tu także cukinia, brukselka, kalafior, czy fasolka szparagowa. Wszystko zależy od twoich preferencji. 

Składniki:

  • 6 ziemniaków, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mały kawałek selera, 
  • 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 1 ziele angielskie, 
  • sól i pieprz, 
  • opcjonalnie 200 g makaronu nitki,
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do zasmażki.

Pulpety: 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 2 jajka, 
  • 20 g bułki tartej, 
  • 1 płaska łyżeczka majeranku, 
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 
  • olej do smażenia. 

Jak zrobić zupę z pulpecikami? 

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą, majeranek i paprykę mieloną słodką. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę, uformuj małe pulpety i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony. Odstaw na później. Na tej samej patelni podsmaż obraną i posiekaną cebulę, a także czosnek. Odłóż.  

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i cebule obierz i pokrój na mniejsze części. Przełóż do garnka bez ziemniaków. Zalej bulionem lub wodą. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj. Wtedy zmniejsz ogień i zostaw tak na około 20 minut. Po tym czasie dodaj wcześniej przygotowane ziemniaki. Gotuj dalej 20 minut. Wtedy wyłóż warzywa oprócz ziemniaków. Te, które mają zostać w zupie, pokrój w drobną kostkę i przełóż ponownie do garnka. Dodaj podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek.  

Na patelni podsmaż teraz masło z mąką. Zasmażkę dodaj do zupy. Przełóż też usmażone pulpety. Zostaw na średnim ogniu na około 5 minut.  

Jeśli używasz makaronu nitki, to ugotuj go teraz w osolonej wodzie. Przełóż bezpośrednio na głęboki talerz. Podawaj zupę z pulpecikami gorącą.  

 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe