Prosta zupa warzywna z dodatkiem mięsnych pulpecików. Przepis na twój dzisiejszy obiad
Masz ochotę na sycące, ale jednocześnie lekkostrawne danie pełne warzyw z mięsną wkładką? Przepis na zupę z pulpecikami może okazać się idealny dla ciebie. Zawiera jedynie proste i dosyć tanie składniki, dzięki czemu nie nadszarpnie twojego domowego budżetu. Co więcej, możesz zrobić większą ilość na dwa, lub więcej dni, odgrzana smakuje jeszcze lepiej.
Zupa z pulpecikami przypomina w smaku kartoflankę, kryje w sobie jednak bogaty mięsny dodatek w postaci mięsnych pulpecików. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a jednocześnie sprawi, że przez długie godziny będziesz czuć się najedzony. Zupę podawaj z kromką świeżego chleba. Taki obiad na pewno zasmakuje całej rodzinie.
Sprawdź także: Rozgrzewające danie na chłodne jesienne dni. Kolorowa zupa w meksykańskim stylu
Zupa z pulpecikami to przede wszystkim kompozycja warzyw, marchewki, ziemniaków, selera, pietruszki, czy cebuli. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby urozmaicić ją o inne składniki. Dobrze pasować będzie tu także cukinia, brukselka, kalafior, czy fasolka szparagowa. Wszystko zależy od twoich preferencji.
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- mały kawałek selera,
- 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego,
- 1 liść laurowy,
- 1 ziele angielskie,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie 200 g makaronu nitki,
- 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do zasmażki.
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 2 jajka,
- 20 g bułki tartej,
- 1 płaska łyżeczka majeranku,
- 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
- olej do smażenia.
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą, majeranek i paprykę mieloną słodką. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę, uformuj małe pulpety i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony. Odstaw na później. Na tej samej patelni podsmaż obraną i posiekaną cebulę, a także czosnek. Odłóż.
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i cebule obierz i pokrój na mniejsze części. Przełóż do garnka bez ziemniaków. Zalej bulionem lub wodą. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj. Wtedy zmniejsz ogień i zostaw tak na około 20 minut. Po tym czasie dodaj wcześniej przygotowane ziemniaki. Gotuj dalej 20 minut. Wtedy wyłóż warzywa oprócz ziemniaków. Te, które mają zostać w zupie, pokrój w drobną kostkę i przełóż ponownie do garnka. Dodaj podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek.
Na patelni podsmaż teraz masło z mąką. Zasmażkę dodaj do zupy. Przełóż też usmażone pulpety. Zostaw na średnim ogniu na około 5 minut.
Jeśli używasz makaronu nitki, to ugotuj go teraz w osolonej wodzie. Przełóż bezpośrednio na głęboki talerz. Podawaj zupę z pulpecikami gorącą.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę